Objavljeno: Ned, ožu. 9th, 2014

09. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

09.03.2014.

1990.

– Tuđman je na svojoj liniji bio odlučniji od Savke i Tripala… Jugoslavija se može održati isključivo kao kombinacija konfederacije i federacije, a postojat će sve dotle dok Srbi i Hrvati budu kadri nalaziti zajednički jezik… Sve naše brojke o ratnim žrtvama preuveličane su i do 20 puta, izjavio u Beogradu za “Večernji list” Milovan Đilas.

 

1991.

– Krvave demonstracije opozicije u Beogradu, tenkovi JNA, kada više nije mogla policija, spasila Miloševićev režim.

1992.

– U Bruxellesu završena deseta konferencija o Jugoslaviji, na kojoj je otvorena ostavinska rasprava o baštini raspale države.

– Američki državni sekretar James Baker u Bruxellesu zatražio što brže “kolektivno priznanje” BiH i poštovanje njezinog teritorijalnog integriteta.

– U Beču potpisan sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske.

– U Zagreb otvorena švedska ambasada.

– Službeni rezultati referenduma u BiH: 99,44 posto glasača “ZA” suverenu i neovisnu republiku.

– Zahtjevi opozicije na mitingu u Beogradu: Miloševiću odlazi! Kao odgovor na demonstracije policijska opsada Beograda.

– Između Hrvatske i Slovenije potpisan međudržavni sporazum o povratku izbjeglica privremeno smještenih u Sloveniji.

– Na okupiranoj Baniji Hrvati posebno označeni: moraju nositi bijele trake na ruci!

– U Šibeniku primirje postalo sinonim za životnu opasnost, jer je grad pod svakodnevnim topničkim udarima jugovojske.

 

1993.

– Predsjednik Tuđman, primajući u Zagrebu izaslanstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, HVO i HDZ travničke provincije, pozvao Hrvate da učine sve što mogu da ne bi bilo sukoba s Muslimanima.

– Beograd je agresor i to međunarodna zajednica mora prihvatiti, a cilj je Srbije da dođe do novih teritorija, rekao slovenski predsjednik Milan Kučan novinarima u Parizu, nakon susreta s francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom.

 

1994.

– Iz izjava nakon moskovskog susreta Mate Granića i Andreja Kozireva može se zaključiti da Rusija još ne podržava bezrezervno Washingtonski sporazum, ali potvrđuje cjelovitost Hrvatske.

– Nema BiH bez Hrvatske, niti Hrvatske bez BiH, izjavili čelnici Sabora Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Josip Manolić, primajući u Saboru predstavnike Hrvatskog narodnog vijeća u BiH na čelu s Hrvojem Ištukom.

– Odlučan američki angažman i savez žrtava agresije efikasno mogu poništiti srpsku strategiju ostvarenja ratnih ciljeva, rekao general zbora Hrvatske vojske Anton Tus u razgovoru za “Večernji list”.

– Komisija UN za ljudska prava u Ženevi osudila zločine protiv civila koje su počinile sve tri strane u BiH i još jedanput istaknula snage bosanskih Srba kao glavne krivce, te na još godinu dana produžila mandat svom posebnom izvjestitelju za bivšu Jugoslaviju Tadeuszu Mazowieckom.

 

1995.

– Predsjednik Tuđman telefonski razgovarao s W. Christopherom, tijekom razgovora postignut daljnji napredak u usuglašavanju gledišta o prisutnosti međunarodne zajednice radi osiguravanja mirovnog procesa u rješavanju problema okupiranih područja, nakon prestanka mandata UNPROFOR-a.

– Zbog nemogućnosti dopreme namirnice u bihaćki džep UNHCR suspendirao pomoć UNPA – područjima.

– Komisija UN za ljudska prava usvojila rezoluciju o BiH, Hrvatskoj i SRJ, u kojoj je snažno osudila Srbiju.

– Iz skladišta UNPROFOR-a u sektoru Istok srpske snage uzele trinaest tenkova, određeni broj oklopnih transportera i drugog naoružanja.

– “New York Times” objavio izvještaj o etničkom čišćenju u BiH.

 

1996.

– Na dvodnevnom zasjedanju Zastupničkog doma Hrvatske Republike Herceg-Bosne ocijenjeno da su Bošnjaci samo deklarativno za Federaciju, no u stvarnosti nastoje da središta moći zadrže izvan institucija Federacije.

Autor: Uredništvo

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
ANTE NAZOR: Hrvatska je napadnuta Domovinski rat za Hrvate je bio borba za život, za opstanak i opstojnost u svojoj domovini

Vjerujem da će ovaj sudski proces prije svega dokazati odgovornost srbijanskoga vodstva iz 1990-ih za agresiju na Hrvatsku, agresiju koja...

Close