Objavljeno: Pon, ožu. 10th, 2014

10. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

Podijeli ovo
Tagovi

1990.

– Odnosi Srba i Hrvata, presudni za opstanak Jugoslavije, pogoršani su nakon protesta srpskih nacionalista na Petrovoj gori, javlja BBC.

 

1991.

– Predsjedništvo SFRJ angažiralo JNA protiv demonstranata u Beogradu bez predstavnika Hrvatske i Slovenije – Stipe Mesića i Janeza Drnovšeka – koji se nisu složili s upotrebom armije u smirivanje nemira u Beogradu.

 

1992.

10.03.2014.

– Okupacijska jugoarmija na selo Muć, blizu Splita, ispalila rakete s kasetnim punjenjem. Od malih bombica, tzv. “zvončića” troje ljudi poginulo a troje ranjeno.

– U blizini katoličke crkve u Tordincima, okupiranom selu u istočnoj Slavoniji, masovna je grobnica u koju je bačeno 30 Hrvata.

– Nema promjene granica silom, izjavio predsjednik Tuđman nakon povrataka iz Bruxellesa.

– Kolumbija priznala Hrvatsku.

– Američki mediji najavljuju skoro priznavanje Hrvatske.

 

1993.

– Hrvatski Crveni križ vodi kao nestale u Hrvatskoj 13.788 osoba.

– U dosadašnjih petnaestak velikih razmjena zarobljenika od početka agresije na Hrvatsku, od neprijateljskih snaga oslobođeno 6.327 osoba, od kojih su većina civili.

– Nakon prihvaćanja rezolucije Vijeća sigurnosti o uspostavljanju međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Vlada Republike Hrvatske donijela odluku kojom će jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva zdravstva biti prikupljanje dokumentacije o ratnim zločinima.

– Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji imenovala u Ženevi petero uglednih svjetskih pravnika u Arbitražnu komisiju.

– Visoka povjerenica UN za izbjeglice Sadako Ogata izjavila u New Yorku da se u BiH nastavljaju ubijanja, mučenja, masakri i silovanja kao dio smišljene politike etničkog čišćenja.

 

1994.

– Predsjedništvo vijeće HR Herceg-Bosne zaključilo u Mostaru da je organiziranje i uspostava Federacije BiH uvjetovano organiziranjem i uspostavom konfederacije Republike Hrvatske i Federacije BiH, javlja HINA.

 

1995.

U Kopenhagen, na summit o siromaštvu, stigao hrvatski predsjednik Tuđman, koji će osobno sudjelovati u radu završnog dijela konferencije.

– Predsjednik i potpredsjednik bosanske federacije, Krešimir Zubak i Ejup Ganić, u Bonnu potpisali sporazum o federaciji BiH.

– Politička uprava Ministarstva Obrane HR Herceg Bosne priopćila da su pripadnici Armije BiH u četvrtak u 1,20 sati u Bihaću uhitili general-bojnika Vladu Šantića, zapovjednika postrojbi Hrvatskog vijeća obrane na tom području.

– Na kontrolnoj točki UNPROFOR-a između slobodnog Nemetina i okupiranog Sarvaša održana prva konferencija za novinare, na kojoj su zajedno bili predstavnici hrvatskih i srpskih medija.

– Bez ikakva povoda pobunjeni Srbi su, unatoč nastojanju pripadnika danskog bataljuna UNPROFOR-a da ih u tom spriječe, ušli u tzv. plavu zonu i zauzeli borbene položaje koje su držali prije potpisivanja Zagrebačkog sporazuma.

 

1996.

– Europski upravitelj Mostara Hans Koschnik donio odluku kojom Uprava EU preuzima izravnu upravu nad središnjom zonom u Mostaru. Ovu odluku donio mimo želje hrvatske strane.

Autor: Uredništvo

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Objavljene liste prvenstva za dodjelu stambenog kredita

Sukladno odredbi članka 7. st. 5. Uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz...

Close