Objavljeno: Sri, ožu. 12th, 2014

12. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

1992.

 

– Hrvatske pomorske snage prvi put uplovile u ratnu luku Lora.

 

12.03.2014.

– Granate jugovojske pogodile bolnicu u Novoj Gradiški.

 

– U Osijeku od četničkih granata poginula dvije a ranjene tri osobe.

 

 

 

 

1993.

 

– Još jedan podmukao napad krajinskih Srba na Šibenik i Vodice raketnim sustavima “oganj” i “orkan”.

 

– Amerikanci objavili svoj šesti izvještaj o teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije, s novim dokazima o srpskim zločinima.

 

– Njemačka vojska otpočela pripreme za uključivanje u mirovne operacije UN.

 

– Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević ponovno u Parizu odigrao ulogu prepredena naivca, s obećanjem da će “praviti pritisak” na bosanske Srbe. Više od toga ni Mitterrand, ni Vance i Owen nisu uspjeli od Miloševića ishoditi.

 

– “Gazda Jezda”, tj. Jezdimir Vasiljević, koji je pobjegao iz Beograda, došao u Izrael i u izraelske banke uložio između dvije i četiri milijarde dolara, tvrde tamošnji mediji.

 

 

 

1994.

 

– Rusija podupire rješenje UNPA u okviru cjelovite, suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske, izjavio, nakon što ga je u Predsjedničkim dvorima primio predsjednik Tuđman, posebni izaslanik predsjednika Jeljcina za bivšu Jugoslaviju i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusa Federacije Vitalij Čurkin.

 

– Nakon dvodnevnih razgovora između vojnih izaslanstava HVO i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, u nazočnosti američkog generala Johna Galvina, potpisali u Splitu Sporazum o načelima ustroja savezne vojske BiH, a dogovoreno, također, da sve postrojbe stranih država, osim onih koje imaju suglasnost Republike BiH ili UN, napuste teritorij BiH.

 

 

– Hrvatska strana u nastavku hrvatsko-muslimanskih pregovora u Beču predočila da se prema već postojećem sporazumu iz Međugorja obavi razmjena svih zarobljenika i zatvore svi zatočenički centri, a to bi trebalo biti za velikih blagdana Uskrsa i Ramazana.

 

 

 

1995.

 

– U Kopenhagenu se dr. Tuđman sastao s američkim potpredsjednikom Al Goreom, glavnim tajnikom UN-a B.B. Ghalijem, kao i s N.H. Petersenenom, danskim ministrom vanjskih poslova.

 

– Najviše indonezijsko državno izaslanstvo, koje vodi predsjednik Republike Indonezije Suharto, doputovalo u višednevni posjet Hrvatskoj.

 

 

 

1996.

 

– Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu pomoćnika državnog tajnika SAD-a Johna Kornbluma, koji je zamijenio Richarda Holbrookea na toj dužnosti. Kornblum predstavio američki tim koji će raditi na primjeni Daytonskog sporazuma.

 

– U napuštenu Ilidžu, predgrađe Sarajeva, ušla policija Federacije BiH, u stvari samo muslimanska policija, jer policajcima Hrvatima spriječen je ulazak.

Autor: Uredništvo

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Hrvatski plaćenici u Ukrajini? Sretnu li se s četnicima na Krimu…

Vojska koja nije vođena nikakvom ideologijom, već isključivo zaradom, u konstantnom je lovu na "svježe" vojnike, a jedni od omiljenih...

Close