Objavljeno:

7. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

1990.

08.03.2014.

– Strategija mitinga na Petrovoj gori napad je na SR Hrvatsku, stav je Predsjedništva SRH.

 

1991.

– Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je da ministar Martin Špegelj ima imunitet prema Zakonu o Vladi RH i da mu se ne može suditi u Vojnom sudu u Zagrebu.

 

1992.

– Odbor za obnovu Dubrovnika preporučio Vladi Republike Hrvatske da pripremi i proslijedi zahtjev za primanje Hrvatske u članstvo UNESCO, te da šire područje starog Dubrovnika upiše u Registar svjetske kulturne i prirodne baštine.

– Osijek pretrpio jedan od najtežih topničkih napada od potpisivanja primirja. Četiri osobe poginule, a 20 ih je ranjeno.

– U Gospiću su se posebni članovi promatračke misije EZ uvjerili da je srpska laž da su u tom gradu srušena sva spomen-obilježja svjetski poznatog znanstvenika Nikole Tesle.

– Peticija 579.000 građana Srbije da Milošević podnese ostavku.

– Francuska će biti najzastupljenija u mirovnim snagama UN u bivšoj Jugoslaviji, izjavio francuski ministar obrane Pierre Joxe.

– Predsjednik Europskog vijeća portugalski premijer Cavaco Silva izjavio u “Le Mondeu” da je Jugoslavija mrtva.

 

 

1993.

– Papa Ivan Pavao II najoštrije dosad osudio genocidnu politiku u BiH i pozvao na mir.

– U New Yorku sudski dostavljač pred ruskom misijom UN predao u ruke Radovanu Karadžiću sudski poziv da odgovori na optužnicu koja ga tereti za “pripremanje, izdavanje zapovijedi za izvedbu, i nadzor programa genocida, uz sustavno kršenje ljudskih prava tužitelja”.

– Američka obavještajna služba otkrila da Srbija ulaže velike napore u obnovu i proširenje vojne proizvodnje za izvoz.

 

1994.

– Preliminarni sporazum o federaciji Hrvata i Muslimana u BiH i njihovo priključivanje Republici Hrvatskoj u konfederalni savez nije zaokret u hrvatskoj politici, niti je nastao po diktatu SAD. On je na crti hrvatske politike, i moje osobno – istaknuo predsjednik Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu.

– Srpska milicija iz Vojnića odbila na kontrolnoj točki Maljevac, na granici s AP Zapadnom Bosnom, propustiti konvoj autobusa u kojima su, uz Muslimane, bila i 144 Hrvata iz Cetingrada, Rakovice i Slunja, koji su iz Velike Kladuše prelazili na slobodni hrvatski teritorij.

– Srpska crkva neće pozvati papu Vojtilu ni u kakav službeni posjet, ni ovim prostorima, ni ovom narodu, ni srpskoj crkvi. To “ne” istodobno znači da se SPC generalno protivi Papinu dolasku ne samo kao duhovnika nego i kao državnika, odluka je arhijereja SPC.

 

1995.

– Hrvatska vojska i oružane snage Federacije Bosne i Hercegovine (HVO i Armija BiH) utemeljili u Zagrebu Zajednički vojni stožer.

– Srbi iz Rijeke i okolnih mjesta na skupe podrške mirnoj reintegraciji okupiranih hrvatskih područja apeliraju na Srbe iz UNPA područja da omoguće komunikaciju ljudi, posjete razdvojenih obitelji, a u pismu upućenom Saboru RH poručuju da Srbi mogu živjeti kao građani Republike Hrvatske u skladu s Ustavnim zakonom RH.

– U trgovini na auto-cesti kod Nove Gradiške Srbi iz okupiranih Okučana kupuju sve čega ima, ne pitajući koliko košta, a najtraženiji su deterdženti, kava, margarin i konjak.

 

1996.

– Hrvatska Vlada predložila još jedan državni blagdan – Dan domovinske zahvalnosti bio bi 5. kolovoza, dan oslobođenja Knina.

– Udruga oporbenih stranaka u Zagrebačkoj gradskoj skupštini izglasovala nepovjerenje Marini Matulović-Dropulić, gradonačelnici imenovanoj od Predsjednika Republike. Oporba za novog gradonačelnika izabrala mr. Ivu Škrabala (HSLS).

Autor: Uredništvo

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Večeras gost emisije ” Glas naroda ” na Braniteljskom radiju predsjednik Akcija za bolju Hrvatsku mr.krim. Željko Cvrtila

Večeras od 21,00 sati na Braniteljskom Radiju 1990-1996 RH  UŽIVO emisija ” Glas Naroda ” voditeljice i urednice emisije Jasne...

Close