Objavljeno: Pet, stu. 10th, 2017

10. studeni 1991. Bogdanovci – pad zadnjeg štita Vukovara

Podijeli ovo
Tagovi

Dana 10. studenog 1991. u ruke postrojbi JNA potpomognutim fašističkim srpskim paramilicijama i četnicima pada herojsko selo pored Vukovara – Bogdanovci. Bogdanovci su bili selo simbol otpora neprijatelju. Zbog izuzetne hrabrosti branitelja i junačke obrane Bogdanovci su postali poznati širom Hrvatske kao zadnji štit obrane Vukovara.

Gotovo nepoznat primjer u povijesti ratovanja je da je jedno obično selo u okruženju mjesecima pružalo otpor tisućama neprijateljskih vojnika i stotinama topova, tenkova, aviona i drugih oružja koji su dan za danom razarali Bogdanovce.

Pad Bogdanovaca navijestio je i pad grada heroja

U mnogim hrvatskim domovima tih dana osjetila se tjeskoba i muk jer se padom Bogdanovaca predosjećala velika katastrofa u Vukovaru. Prethodni događaji, razaranja i ubojstva civila širom Hrvatske nagoviještala su tragediju u hrvatskom gradu na Dunavu.

U Domovinskom ratu tijekom opsade Vukovara, jedina veza Vukovara sa svijetom bio je “kukuruzni put” prema Vinkovcima , preko Bogdanovaca, Marinaca i Nuštra.

Želeći presjeći i tu jedinu vezu Vukovara s ostatkom Hrvatske, srpske snage su 6. rujna 1991. počele jaki napad na usputno selo Marince, a sutradan, 7. rujna i na Bogdanovce, u čijoj su blizini postavili tzv. „tenkovsko gnijezdo“. Od tada su Bogdanovci bili izloženi stalnom djelovanju najtežih vrsta oružja, a neopisivim junaštvom ga je branilo tek 210-215 mještana i pripadnika Specijalne policije MUP-a, ZNG-a i HOS-a, koji su kao i branitelji Vukovara, tri mjeseca bili u poluokruženju, a 40 dana u potpunoj blokadi. Postrojbe Specijalne policije MUP-a, pripadnika ZNG-a i HOS-a bile su sastavljene od ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, među kojima su bili i tek punoljetni mladići, koji su vođeni neizmjernom ljubavlju prema narodu i Domovini, napustili sigurnost svojih domova i s potpunom spremnošću za najveću osobnu žrtvu, došli braniti taj napadnuti dio Hrvatske.

Od 19. listopada 1991. bila je posve presječena veza između Bogdanovaca i Vukovara. Unatoč višemjesečnoj hrabroj obrani Bogdanovci, mjesto od nekoliko stotina stanovnika, palo je u ruke razularenim četničko-komunističkim hordama smrti.
Bogdanovci su tako postali jedno od mjesta koje će Hrvati vječno pamtiti kao simbol slobode u domovinskom ratu.

Bogdanovci 1991 – pakao na zemlji:

Izvor: narod.hr

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika SJP “Rode”

Ispred Spomen obilježja poginulim policijskim službenicima specijalne policije PU varaždinske „Roda“ na izlazu iz mjesta Jarmina prema Karadžićevu, danas je...

Close