12. listopada 1991. okupiran dio Lipika

12.listopada oko 6:30 sati ujutro po gustoj magli neprijatelj kreće u napad tenkovima i oklopnim vozilima. Na čelu su bila dva tenka koji su do pruge došli bez većih problema. Jedan tenk skreće u Mljekarsku dok drugi malo kasnije nastavlja prema centru ulicom Marije Terezije. Iza tenkova ide pješadija te još tenkova, oklopnih vozila i pješadije. Branitelji u hotelu sada postaju prva crta obrane i otvaraju vatru. Neprijatelj ovdje ima dosta žrtava, a pogođen je i tenk. Napad je usporen, jedno vrijeme i zaustavljen kod vile Osječanke odnosno Časničkog doma. U drugom naletu dio vojnika i tenk produžuje prema bolnici i hotelu Begovača gdje je bilo zapovjedništvo obrane Lipika. Branitelji su u povlačenju osim onih u hotelu koji ostaju u okruženju, ali se bore cijeli dan.

Neprijatelj se u 8 sati ujutro probija do centra, ulazi i u ulicu Matije Gupca gdje zarobljavaju 20-ak civila i 5 branitelja u tom dijelu grada. Većina branitelja već se povukla prema Filipovcu i Prekopakri, ali zbog miješanja hrvatskih i srpskih snaga u centru više nema jasne linije razgraničenja. U takvom metežu kod vile Savić pogiba branitelj Ivan Farkaš.

Negdje u to vrijeme Stjepan Šubert i Anta Martinović iz jedinog minobacača od 120 mm pogađaju kamion pun municije u Donjem Čagliću što je poljuljalo borbeni moral neprijatelja. Kakvu-takvu podršku braniteljima Lipika davala je daruvarska topnička bitnica iz Badljevine i bjelovarski tenkisti sa Matkovca koji su osuli paljbu po Čagliću i Subotskoj.

Veći dio branitelja koji su se povukli okupio se ispred kuće Rude Keča i Ljerke Cvetko u ulici Nikole Tesle. Tu su se pregrupirali i dogovorili protunapad. U pomoć su im došli branitelji Filipovca te merčepovci koji su dan ranije ostali Prekopakri. Kreću oko 11 sati predvođeni Franjom Sarvašem. Crkvenom ulicom spuštaju se do Elektre, Dječjeg doma i Parka. Razmjenjuju vatru. Neprijatelj opet ima nekoliko vojnika izbačenih iz stroja. Uskoro neprijatelju u pomoć dolazi oklopno vozilo i još vojnika. Branitelji nemaju više streljiva, vide da je neprijatelj jači pa se istim smjerom povlače na početni položaj. Ponovo se pregrupiraju i dogovaraju novi protuudar jer im se u ulici Nikole Tesle priključilo još branitelja pristiglih iz Prekopakre, Pakraca te još jedan vod merčepovaca predvođen tzv. Popom i Kosom. Sad ih ima oko stotinu. Svjesni da su ograničeni streljivom oko 14 sati ipak kreću u drugi protuudar, raspodijeljeni u tri pravca. Žele deblokirati branitelje u hotelu Lipik i zaustaviti napredovanje protivnika.

Najjaču grupu vodili su Franjo Sarvaš, Nikola Oršanić i Gadafi, oni su se kretali Salajevom ulicom (danas Frankopanska), drugu grupu predvode Pop, Đuro Straga i Branimir Ljevaković školskom ulicom prema gostionici Quella, a treću su vodili Emir Delić Riba i Josip Straga Bepi prema benzinskoj stanici i ulici Josipa Kozarca.

Najžešća borba odvijala se na početku Salajeve ulice kod raskršća sa Omladinskom. Tamo su se branitelji predvođeni Sarvašem i Oršanićem žestoko sukobili sa neprijateljem u bliskoj uličnoj borbi. Pogađaju jedno oklopno vozilo, ali pogibaju Sarvaš, Oršanić i Karaula, a Željko Sabo je teško ranjen. Ima još ranjenih. Zbog gubitaka i užasno jake neprijateljske vatre odustaje se od akcije i svi se povlače u smjeru Tabora. Pod okriljem noći i Ivoševićeva grupa u hotelu Lipik uspješno se povukla prvo u robnu kuću pa na Tabor, a zatim u Prekopakru. Nose teško ranjenog Alojza Feltrina i vode jednog zarobljenog četnika.

Neprijateljske snage prodiru u Lipik. To je prvi put da su probili obranu. Lipičani to nazivaju prvi pad. Istina je da grad nije pao u potpunosti nego polovica južno i zapadno od glavne ceste. Iako su hrvatske snage natjerane u povlačenje, neprijatelj zbog značajnih gubitaka i otpora nema volje ići dalje. Dobivaju zapovijed da zaustave napad. Osim toga, morali su staviti pod kontrolu sve ulice koji su zauzeli, što je zahtijevalo dosta vremena i vojnika.

U borbama za Lipik i Dobrovac do 12. listopada hrvatska strana imala je desetak mrtvih i oko trideset ranjenih branitelja. Pretpostavlja se da je neprijateljska strana imala barem podjednake gubitke. U borbama za Lipik 5. listopada zapaljivim granatama iz Čaglića je pogođen Kursalon dok je katolička crkva minirana i potpuno uništena čim je neprijatelj ušao u centar.

Nakon dva dana zatišja u slobodni dio Lipika vraća se dio branitelja koji su se 12.og povukli. Predvodi ih Berislav Ivošević koji osniva nove otporne točke. Sve više boraca vraća se u Lipik. Dolaze i dragovoljci iz udaljenijih mjesta. Pa ipak, u konkretnu pomoć prepolovljenom gradu ne dolazi niti jedna veća postrojba Hrvatske Vojske. 76. samostalni bataljun još nije bio osnovan. Lipik se i dalje morao braniti vlastitim snagama i sve je više sličio na Vukovar.

Ulomak iz Feljtona ‘Od izbora do proboja neprijatelja u Lipik’, autora Branka Križana i Stjepana Benkovića

 

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – BRANIMIR DAMJANOVIĆ-DEDA

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!

Close