Objavljeno: Pon, stu. 13th, 2017
KRONOLOGIJA / VIJESTI | Objavio HRT">HRT

12. studenog 1995. – Erdutski sporazum

Dana 12. studenog 1995. u Erdutu je potpisan Temeljni sporazum o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni-poredak Hrvatske.

Vijest je zvučala iznenađujuće s obzirom na to da su predstavnici pobunjenih Srba tijekom pregovora bili nepopustljivi. No činjenica je da zapravo nisu imali izbora. Mogli su doživjeti samo još jedan težak vojni poraz koji bi najvjerojatnije izazvao novi izbjeglički egzodus poraženih.

Pregovori u stožeru UN-a u Erdutu počeli su još 3. listopada uz posredovanje supredsjedatelja Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvalda Stoltenberga i američkog veleposlanika Petera Galbraitha. Tada je potpisan sporazum o Temeljnim načelima za pregovore o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu. Unatoč tomu što su tražili specijalan status, čak i autonomiju, tijek pregovora vodio je samo u jednom smjeru. Bio je to konačan poraz velikosrpskih ciljeva, pa su zato pregovori dugo trajali.

Slavko Dokmanović, gradonačelnik okupiranog Vukovara, poslije optuženik za ratne zločine na Ovčari, samo nekoliko dana prije konačnog potpisivanja mira tvrdio je da će „prije sebi odsjeći ruku, nego potpisati takav dokument“. Ipak, nova pobjeda hrvatskih snaga u operaciji Južni potez ubrzala je pregovore u Erdutu. Uz nazočnost Galbraitha i Stoltenberga sporazum su s hrvatske strane potpisali Hrvoje Šarinić, a sa srpske Milan Milanović.

Njime je dogovoreno da Vijeće sigurnosti UN-a uspostavi prijelaznu upravu do konačne integracije, uz mandat djelovanja na jednu godinu i mogućnost produljenja za još jedan mandat. Dogovoreni su razvojačenje, razmještanje međunarodnih snaga i uspostava snaga privremene policije te, što je najvažnije, povratak prognanih Hrvata. „Erdutskim mirom“ rat u Hrvatskoj je završen, a preostalo je još da se u prijelaznom razdoblju pobunjeni Srbi reintegriraju u državu protiv koje su se borili i da se prognani Hrvati vrate u svoje razrušene domove.

Autor: HRT

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
12. studenog 1991. – Osnovana 141. brigada Hrvatske vojske

12. studenog 1991. osnovana je 141. brigada Hrvatske vojske. Ustrojena je od Prvog splitskog dragovoljačkog bataljuna, dragovoljaca s područja Kaštela...

Close