14. lipnja 1993. godine srpski agresori pobili hrvatske civile na plaži Soline u Biogradu na Moru

Stravičan pokolj počinjen od strane agresorske srpske vojske nad hrvatskim civilima o kojem se gotovo ništa i ne govori i za kojega nikad nitko nije odgovarao. Nedužnim žrtvama treba se podignuti spomen obilježje u trajan spomen na njih, ali i da se svi podsjetimo na koji su način srbi kao agresori na Hrvatsku ne birajući vojne ciljeve ubijali nedužne civile.

Nevjerojatna je činjenica da za ovaj zločin nad civilima do sad nitko nije odgovarao. Prošlost ne možemo vratiti, ali su presude zločincima su, nažalost, izostale –premda bi služile i kao opomena mlađim generacijama,  i kao zalog za budućnost i trajni mir onima koji nisu upamtili ovakve tragedije. Ovaj zločin u Biogradu se nikako ne smije zaboraviti, jer ničiji život ne smije biti uzaludno izgubljen, svi se zajedno moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama, iako je pravda za njih još uvijek nedostižna….

– Na današnji dan prije točno 22 godine, 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline, pri čemu je, u svega nekoliko trenutaka, poginulo čak pet mladih osoba, a to su: Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić, dok ih je sedmero teško ranjeno. 

„Bio je lijep i sunčan dan, rano poslijepodne, a na Solinama je bilo na desetke mladih ljudi, djevojaka i momaka i nešto malo starijih, ništa nije slutilo na tragediju…“, sjećaju se očevici događaja koji je tada cijeli Biograd i cijelu Zadarsku županiju zavio u crno.

M-87 Orkan je samohodni višecjevni lanser raketa postavljen na šasiju kamiona. Kazetna bojevna glava sastoji se od 8 čeličnih kontejnera s ukupno 24 protuoklopne mine. Nakon ispaljivanja pad kontejnera usporava padobran, a nakon 2.5 sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilizirane uz pomoć četiri krilca i to su tzv. zvončići. Po jednoj verziji paljbeni položaj nalazio se kod Kistanja, dok je po drugoj to ipak bliži kamenolom u Zapužanima, budući je i tamo srpski agresor imao svoj paljbeni položaj. Svejedno, Lidija, Danijela, Marijan, Jozo i Karlo, danas bi bili u naponu svoje snage, zasnovali bi obitelji i djecu i živjeli. Život svoj su skončali kilometrima udaljeni od prve crte bojišnice.

Njihove obitelji su snove o slobodnoj hrvatskoj državi platile životima svoje djece, najvrjednijim što su imali, kao i mnoge hrvatske obitelji u Domovinskom ratu. Tijekom Domovinskog rata na samom biogradskom području poginulo je ukupno 11 civila i 35 hrvatskih branitelja.

Nevjerojatna je činjenica da za ovaj zločin nad civilima do sad nitko nije odgovarao. Prošlost ne možemo vratiti, ali su presude zločincima nažalost, izostale –premda bi služile i kao opomena mlađim generacijama,  i kao zalog za budućnost i trajni mir onima koji nisu upamtili ovakve tragedije. Ovaj zločin u Biogradu se nikako ne smije zaboraviti, jer ničiji život ne smije biti uzaludno izgubljen, svi se zajedno moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama, iako je pravda za njih još uvijek nedostižna.

biograd-nm-123132111_slika

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Organizatori koncerta poslali poruku svima koji nagovaraju na zlo i mržnju

Poručujemo im da se prisjete prijašnjih Thompsonovih koncerata u Novom Travniku i neka se zapitaju je li bilo kakvih incidenata......

Close