26. GODINA OD OSNUTKA 114. BRIGADE (ŠKORPIONA)

114. brigada Hrvatske vojske utemeljena je 1. lipnja 1991. godine u Kaštel-Sućurcu, od ‘škverske bojne’ (1. bojna, t.zv. Škverski bataljun, utemeljene listopada 1990. godine kao II. Policijski bataljun) iz splitskog brodogradilišta i postojećih satnija (dragovoljačke satnije iz Žrnovnice i Putalj iz Kaštela (lovci) te poslije drugih poduzeća iz Splita, Solina i Kaštela (Brodomerkur, Dalma, Dalmacijacement, Diokom, HPT, Koteks, Promet, Slobodna Dalmacija i ine), zbog čega su ju u žargonu zvali “radničkom” brigadom. Utemeljena je odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske, kao prva pričuvna postrojba Hrvatske vojske. Okosnicu postrojbe činio je Drugi policijski bataljun, poznatiji kao “škverski”, sastavljen od dragovoljaca zaposlenih u Brodosplitu. Potom se ustrojavaju omiška, trogirska i solinska bojna..

Trogirani kao 2. trogirska bojna 28. lipnja, Omišani na čelu s Milom Čatlakom i Brunom Vukićem, Solinsko-Dugopoljska satnija s Ljubom Marasovićem, Žrnovničani s Vinkom Barbarićem. Omiška bojna nastaje iz 6. cetinske flote pod zapovjedništvom Vitomira Brzovića.

Prvi ratni zapovjednik postrojbe bio je Ante Čatlak. Nakon osnivanja, prva dva mjeseca koristi za prikupljanje oružja i opreme pa je do kraja srpnja skupljeno 620 komada uglavnom pušaka M-48. U prosincu 1991. brigada zauzima položaje na području Drniša i Svilaje i tamo joj se pripaja IX. bojna HOS-a i vod “Čavoglave”. Potom odlazi u Vrliku s ciljem deblokade Kijeva.

Početkom veljače 1992. godine 1. bataljun izlazi iz brigade i čini temelj ustrojavanja 158. brigade HV. Tijekom 1992. godine brigada djeluje na južnom bojištu. Za istaknuti je junačko držanje pripadnika postrojbe tijekom neprijateljskog pokušaja zauzimanja planine Moseća u siječnju 1992. godine, kada su bojovnici 114. brigade neprijatelju nanijeli značajne gubitke. Uz navedeno, 114. brigada (Škorpioni) daje svoj znakoviti obol u sklopu blistavih operacija HV – Zima, Ljeto ’95 i Oluja.

Poradi iznimnog doprinosa tijekom navedenih operacija predsjednik RH dr. Franjo Tuđman pohvalio je pripadnike 114. brigade, a to su također učinili i ministar obrane RH kao i zapovjednik tadašnjeg Zbornog područja Split.

Tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu kroz postrojbu je prošlo 7900 pripadnika. 88 pripadnika postrojbe je poginulo, dok je više stotina ranjeno.

Preustrojem HV-a 30. lipnja 2000. godine 114. brigada je ušla u sastav nove 625. brigade HV-a, a najveći dio ljudi je demobiliziran./

Wikipedija

Facebook Comments
Crni

Crni

Dopredsjednik UHB RH / urednik PDN/ urednik Braniteljski Radio RH at UHB RH / PDN / BRANITELJSKI RADIO RH
43 godine, oženjen, dvoje odrasle djece, maloljetni dragovoljac, HRVI, umirovljen.
Crni

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
PRLJAVA PROTUKAMPANJA U KUTINI? Tko je građanima podijelio letke u ime HOS-ova Damira Markuša?

Počinitelj je još uvijek nepoznat, Markuš se ogradio te i sam pozvao policiju da istraži detalje. Je li "u igri"...

Close