Objavljeno: Pet, pro. 29th, 2017

26. obljetnica oslobodilačke akcije „ALFA“ – Prisjetili se Foke i šest poginulih Bjelovarčana

Predstavnici braniteljskih udruga i udruga roditelja poginulih branitelja iz Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorsko županije i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara, Grada Križevaca, Grada Pakraca i Grada Lipika s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik 29. prosinca tijekom komemoracije kod spomenika u pakračkim vinogradima obilježili su 26. godišnjicu pogibije Marijana Kulhavija – Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna, te bjelovarskih branitelja Ivana BedekovićaAnte ĆurićaFranje GašparaDražena HudecaŽeljka Novosela i Darka Peroša, koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.

Osim predstavnika braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja dvije županije počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona odali su požeško – slavonski-župan Alojz Tomašević, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, zamjenici gradonačelnika Bjelovara i Lipika Valna Bastijančić Erjavec i Slobodan Katunar te predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić.

Emotivni govor, tijekom komemoracije događaja iz rata s kraja prosinca 1991. godine, održao je Stevo Mlađenović, Fokin suborac, koji je također istaknuo brojne vrline koje je Foka imao kao branitelj i čovjek.

Zahvalnost za žrtvu poginulih branitelja na ovom mjestu, kao i svim ostalim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, izrazili su predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević istaknuo je važnost zapisivanja povijesti iz nedavne prošlosti putem školskih udžbenika te prenošenja na buduće generacije. Zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec je istaknula kako žrtva naših branitelja zaslužuje ovakvo okupljanje zahvalivši svima koji u tome sudjeluju. Ona je također zahvalila i roditeljima poginulih branitelja koji su u njih usadili ljubav prema domovini. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančićzahvalio je svim okupljenima zbog toga što poštuju žrtvu i održavaju sjećanje na naše poginule branitelje.

Prije komemoracije kod spomenika služena je sveta misa za poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM.

 

 

Hrvoje Gjulić / compas.com

 

 

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Andrija Jarak iz Subotice: “Pretučeni Hrvat je kazneno prijavljen, a četiri napadača prekršajno”

Vlasti u Vojvodini tvrde da premlaćivanje trojice mladića u Sonti nema nacionalne konotacije, no svjedoci tvrde da su prije nego...

Close