Objavljeno: Pon, pro. 18th, 2017

26. obljetnica osnivanja 157. brigade HV-a u Slavonskom brodu

Pripadnici 157. brigade su sudjelovali u prihvatu velikog broja izbjeglih i prognanih iz Bosne (2. i 3. bojna su dobile zahvalnicu Stožera civilne zaštite), a za sudjelovanje na južnom ratištu dobili su pohvalu načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka.

Zbog potreba obrane Republike Hrvatske, odlukom Ministarstva obrane RH te zapovjednika Glavnog stožera OSRH, sredinom prosinca 1991. godine, na području bivše općine Slavonski Brod, osnovana je i ustrojena 157. brigada HV kao treća brigada na ovom području.

Dio postrojbe 108. brigade izdvojen je u 157. brigadu HV dok je operativni stožer započeo s pripremama za mobilizaciju cjelokupne brigade. Veći dio zapovjedništva brigade i zapovjedništva nižih postrojbi je mobiliziran 17. siječnja 1992., a glavni dio vojnika je mobiliziran 19. siječnja 1992. godine.

Manji dio brigade, I bojna i topnički divizion su mobilizirani sredinom veljače 1992. godine.

Ovu novoutemeljenu brigadu zvali su Brodska brigada, jer je ustrojena za obranu općine Slavonski Brod. Osim čuvanja državne granice od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca i eventualnih desantnih područja kao i mosta na Savi kod Broda pripadnici 157. brigade su ratovali i na drugim ratištima i bojištima: novogradiškom, južnom, u Bosanskoj Posavini…

Pripadnici 157. brigade su sudjelovali u prihvatu velikog broja izbjeglih i prognanih iz Bosne (2. i 3. bojna su dobile zahvalnicu Stožera civilne zaštite), a za sudjelovanje na južnom ratištu dobili su pohvalu načelnika Glavnog stožera generala Janka Bobetka.

U tim borbenim aktivnostima 27 pripadnika brigade ugradilo je svoj život u slobodu i nezavisnost lijepe naše domovine, a u brojnim ratnim djelovanjima na bojištima Hrvatske bilo je ranjeno 118 pripadnika.

U operaciji Bljesak je zapovjedništvo brigade, tada već pukovnije, bilo u punom stanju pripravnosti, dok je dio pukovnije u operaciji Oluja izveo presudnu obranu rijeke Save. Više od 7000 vojnika, dočasnika i časnika 157. brigade je predano izvršavalo svoje obveze.

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Stjepana Mesića, dana 26.05.2006. brigada je odlikovana redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Odličje je 19. siječnja 2007. godine prvom zapovjedniku brigade Ivi Petriću , prilikom obilježavanja 15. obljetnice, uručio brigadni general Zvonimir Peternel, izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH.

Na današnji dan s ponosom i tugom prisjetimo se poginulih hrvatskih vitezova čiji su životi položeni na oltar Domovine: Dragan Babić, Vinko Blekić, Stjepan Blekić, Ivan Čemni, Alen Galošević, Darko Ilakovac, Drago Knežević, Ivan Knežević, Marinko Knežević, Mato Kršić, Željko Lovreković, Luka Lukinović, Damir Macko, Blaž Marijić, Luka Marković, Jakob Marković, Danko Mataić, Mijo Mihaljević, Mato Mikinčić, Mladen Mišić, Franjo Mavunac, Branko Novačić, Josip Orešković, Josip Pastuović, Stjepan Pavlović, Mirko Volf i Branko Živković.

Vječna im hvala i slava.
Počivali u miru Božjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
HOĆE LI DOMOVINSKI RAT POSTATI GRAĐANSKI? Branitelji traže odgovor od ministrice Divjak

Uredništvo Braniteljskog portala uputilo je otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, predsjednici RH, predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog...

Close