Objavljeno: Čet, pro. 28th, 2017

28. prosinac 1991. -Protunapad JNA i četnika u Zapadnoj Slavoniji

Premda su prethodnih dana hrvatske snage napredovale u oslobađanju zapadne slavonije, u jutarnjim satima 28. prosinca 1991. godine srpske snage izvršile su protunapad. Prvo su topništvom napadnuti hrvatski položaji u Šeovici, Japagi, a potom i po samom Pakracu i Lipiku. Hrvatskim snagama stiglo je pojačanje u sam centar Šeovice.

Pripadnici HV-a i MUP-a dovezeni su u dva kamiona, no prilikom iskakanja, među njih su ispaljene 4 minobacačke mine, od kojih su poginulo 4 pripadnika HV-a i jedan pripadnik MUP-a, a više od 20-ak vojnika je ranjeno. Uslijedilo je izvlačenje navedenih ranjenih i mrtvih, i to pod artiljerijskom paljbom. Jedan dio hrvatskih postrojbi povukao se prema Japagi, te dalje prema Gavrinici i u sam Pakrac.

Nešto prije podneva, oko 300 pripadnika hrvatskih snaga napustilo je Šeovicu i krenulo prema Japagi, no zbog nailaska neprijateljskog tenka morali su kroz minirano područje krenuti prema Pakračkoj bolnici. Time su se zatekli na otvorenom položaju za djelovanje neprijateljske vojske svim sredstvima. Unatoč tome, spustili su se do kuća u Gavrinici, gdje su opet naišli na tenk. Budući da su od težeg naoružanja posjedovali su samo tromblone, bilo kakva vrsta borbe bila je nemoguća. Nakon nekoliko sati probijanja kroz protivničke redove, ta je grupa uspjela doći do Zapovjedništva obrane Grada Pakraca, a ljudstvo je raspoređeno po ranijim crtama razgraničenja.

Sve u svemu, oslobađajućim akcijama Orkan-91, Otkos-10 i Papuk-91 u zapadnoj Slavoniji dostignute su crte obrane koje su se održale sve do operacije Bljesak 1995. godine. Linija bojišnice tekla je sljedećim mjestima: Trebež – lijeva obala Save – Jasenovac – kanal Strug – nadvožnjak na autocesti – Stari Grabovac – potok Paklenica – Novsko brdo – Slatino brdo – Kričko brdo – Gornje Kričke – Donja Subocka – most na Pakri – dolina rijeke Pakre – prometnica Pakrac – Kusonje – Dragović – Španovica – Bučje – Jakovci – Cikote – Debelo brdo – Velika Marinica – Lipova kota – Trešnjevo brdo – Čardak – Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci- Pivare – lijeva obala Save.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
MVEP: Hrvatska izrazila zabrinutost Srbiji zbog “etnički motiviranog” napada na trojicu mladića u Sonti

Pošto su tijekom vikenda u Sonti u Vojvodini pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti, otpravnik poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu prenio...

Close