Agresija u miru na Nacionalni park Plitvička jezera

Priču s početka Domovinskog rata o redarstvenoj akciji Plitvice poznatijoj i kao Krvavi Uskrs u kojoj su hrvatski branitelji pružili otpor velikosrpskim teroristima, danas u Hrvatskoj svi znaju. No malo tko danas zna priču o okupatorima dijela Nacionalnog parka i zločinu koji se sustavno provodi nad prirodom, nad hrvatskim nacionalnim blagom i biserom svjetske prirodne baštine koju je Unesco stavio pod svoju zaštitu.


Agresija na Plitvička jezera danas se ne vrši topovima i tenkovima nego teškim građevinskim strojevima, a agresorska vojska nisu pijani bradati četnici nego fina uglađena gospoda u skupim odijelima koja se nazivaju poduzetnicima, investitorima i ulagačima. Petu kolonu koja je pomagala agresorima prilikom okupacije činili su političari, od lokalnog načelnika općine preko župana pa sve do ministara u Vladi RH.


Nije ta agresija započela jučer, to traje godinama ali je sve bilo vješto skriveno od javnosti i u zakonskim okvirima jer zakoni u Hrvatskoj uglavnom i postoje da bi se po njihovu slovu pogodovalo određenim interesnim skupinama. Satelitske snimke Plitvica sela u razmaku od nekoliko godina najbolje pokazuju “napredak” i “razvoj” tog područja.

Nigdje u civiliziranom svijetu nije moguće ni grane na drveću odrezati u nacionalnim parkovima bez posebnih dozvola kojima prethodi mišljenje i ozbiljna analiza struke. U Hrvatskoj, na području pod zaštitom UNESCO-a nulte kategorije, gradila su se cijela apartmanska naselja i to samo nekoliko stotina metara od najveće svjetske atrakcije Velikog slapa. Da ironija bude veća ta gradnja sufinacirana je sredstvima HBOR-a i IPARD-a kao razvoj ruralnog turizma, a trenutno je u izgradnji velebni objekt sufinaciran od Europske unije kao projekt obnove ratom razrušenog područja.

Unesco je slao ozbiljna upozorenja, Svjetska organizacija za zaštitu prirode nudila je pomoć i suradnju, domaće stanovništvo vapilo je za spas Plitvica, podnesene su prijave, izvršeni su uvidi i istrage i sve je bilo uzalud, mreža kriminala čvrsta je i neraskidiva. Po svemu sudeći bila najbolje bi bilo kad bi Unesco skinuo zaštitu s Nacionalnog parka, tako da pojedinci nesmetano pretvore cijelo područje u svoj privatni posjed.

Civilne udruge u Hrvatskoj, obilato financirane novcem iz državnog proračuna za zaštitu svega vidljivog i nevidljivog, zeleni i slični aktivisti i sva ostala mlatimudanska ekipa ostala je gluha i slijepa na tone i tone betona kojim se zasipao Nacionalni park, na posječene dijelove šume, na krađu stotine litara vode dnevno iz potoka koji napaja Veliki slap, na septičke jame u propusnom tlu.. Slučaj je eskalirao kad su pohlepa i bahatost uzeli maha pa su spomenutim likovima čak i zakonski okviri prilagođeni njihovim potrebama postali tijesni.

Branitelji plitvičkog kraja udruženi u koordinaciju udruga jedini koji su se usudili dignuti glas protiv agresije, terora i anarhije, svjesni protiv koga se bore i koliko je teška bitka pred njima. U Plitvica selu, nekoliko metara iznad Velikog slapa postavili su šator, svoju akciju nazvali su 5 do 12:00 za spas NP Plitvička jezera. O toj akciji mediji uglavnom šute ili stidljivo govore, lokalni lički mediji pod nadzorom lokalnih šerifa pokušavaju ih ocrniti na svaki mogući način, ali oni se ne predaju i ne misle odustati sve do konačnog rješenja koje se mora donijeti za spas Plitvica.

Geneza ovog bestijalnog zločina toliko je duga da zaslužuje zaseban članak, a ovom pričom želimo potaknuti javnost da barem djelomično shvati što se tamo uistinu događa i koja nam katastrofa predstoji ukoliko se nešto pod hitno ne poduzme. Riječju i slikom teško je opisati pravo stanje na terenu, pa vas pozivamo ukoliko ste u prilici posjetite branitelje koji tamo prosvjeduju i osobno se uvjerite u ovu nezamislivu nacionalnu sramotu.

Za sve koji to nisu u prilici objavljujemo nekoliko fotografija, a snimku razgovara s braniteljima plitvičkog kraja poslušajte na večeras u 21.00 sati na Braniteljskom radiju.

Rad Koordinacije branitelja plitvičkog kraja možete pratiti na službenom fb profilu ili na službenoj fb stranici

 

 

Comments

comments

Odgovori

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH

%d blogeri kao ovaj:
Read previous post:
VOZAČI, STRPLJENJE! Počele gužve na cestama, prema Lučkom kolona duga 10 km

U SMJERU MORA Pojačan je priljev vozila i u većini trajektnih luka. Zbog vrlo gustog na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz...

Close