Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj u obilasku je općine Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji i naselja Vrginmost.

Nije problem da razgovoramo o svim otvorenim temama, o mnogo čemu ne razmišljamo isto, ali u budućnosti ne vidim nikakve spektakularne razlike u inetresima koje Srbi i Hrvati imaju”, poručio je Vučić.

Reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov upitala je Vučića opterećuje li njegov govor iz Gline iz 1995. godine međusobne srpsko-hrvatske odnose i misli li i danas da Glina nije hrvatska. Vučić je bio dosta oštar.

“Čuo sam bezbroj istih pitanja jučer. Za mene je interesantno da mjera vaše podrške i poštovanja je jednako proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekoga tko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, srtaha ili potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete vidjeti. Ta mjera poniženja i poniznosti koju očekujete od svakog iz Srbije da bi mogao da razgovara s nekim iz Hrvatske je pogrešan put. Dodatno sam sretan da niti jedan hrvatski predsjednik i premijer, s kojim se nitko u Srbiji ne slaže, takvu vrstu hajke neće doživjeti u Srbiji.

Rekao je i da nije došao tražiti ničiju ispriku jer su tijekom rata sve kuće Vučića u selu Čipuljući spaljene nego da je došao razgovarati o budućnosti.

Vučić samo 20-ak kilometara od Gline gdje je 1995. održao govor

Reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, koja prati Vučićev posjet Vrginmostu, javlja kako je policija praktički na svakom koraku uz prometnice kojima srbijanski predsjednik treba proći.

Vrginmost je naselje u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo (prema posljednjem popisu stanovništva 66 posto), a predsjednik Srbije želi se uvjeriti kako žive Srbi u Hrvatskoj.

Vrginmost se također nalazi 20-ak kilometara od Gline, u kojoj je Vučić 1995. godine održao svoj “poznati” govor. Podsjetimo, prvog dana njegova boravka u Hrvatskoj, Vučića je “zaskočio” saborski zastupnik Miro Bulj upitavši ga kada će doći u Glinu i ispričati se njezinim stanovnicima upravo zbog tog govora.

Tijekom Domovinskog rata Vrginmost su okupirali Srbi, a mjesto je oslobođeno u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine, naziv mjesta je promijenjen u Gvozd. No 2012. godine SDSS je izglasao da se mjestu vrati nekadašnje ime Vrginmost, ali je općina koja obuhvaća 19 naselja zadržala ime Gvozd.