“Bitka za Vukovar” u Los Angelesu

Jučer je u Los Angelesu u župnom centru Sv. Ante, završena velika američka turneja glazbeno-scenske predstave “Bitka za Vukovar”, koju su organizirali hrvatski branitelji i vukovarski heroji Damir Markuš i Damir Plavšić.

Predstava je svjedočila o velikosrpskoj agresiji koja je 1991. u potpunosti razorila i uništila Grad Vukovar, ali isto tako i o ponosu i zajedništvu koje je stvoreno na toj tragediji. Usklađenim nastupom folklorne grupe “Kolo” iz župe Sv. Ante u Los Angelesu i dokumentarnim filmom, prema knjizi Damira Plavšića „Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)“, kao i prema knjizi vukovarskog HOS-ovca Damira Markuša-Kutine „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“, ova predstava ostavila je iznimno upečatljiv dojam prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Damir Plavšić, branitelj-heroj koji je uništio prvi tenk u Vukovaru, izjavio je: „Borio sam se na Sajmištu, Sajmište je najkrvavija vukovarska bojišnica u kojoj je malo nas branitelja preživjelo, a mi koji smo preživjeli u prosjeku smo ranjeni jedan i pol puta. Uništili smo prvi tenk u gradu Vukovaru 25. kolovoza 1991., kada rat još zapravo nije niti počeo. Branili smo naš grad i na kraju sam završio u zarobljeništvu, prošao sam tri srbijanska logora. Danas svjedočimo o tome kako smo branili grad i kako smo stvarali i stvorili ovu našu prelijepu domovinu Hrvatsku.” Damir Plavšić bio je jedan od najobrazovanijih časnika u HV-u, završio je dva fakulteta i magisterij, ali je po nalogu Predsjednika Stipe Mesića, umirovljen u 35. godini života, dva tjedna nakon završenog magisterija. To samo po sebi dovoljno govori kako se Država odnosila prema svojim najkvalitetnijim kadrovima kojima je domoljublje neupitno.

Ova glazbeno-scenska predstava obišla je cijeli svijet, od Europe, do Australije i Kanade. U proteklih desetak dana Damir Plavišić i Damir Markuš održali su predstave diljem SAD, u suradnji s lokalnim hrvatskim kulturno-umjetničkim društvima u Washingtonu, New Yorku, Clevelandu, Detroitu, Millwaukeeu, Chicagu, San Joseu, te Los Angelesu.

Motivaciju za održavanjem programa ovi časni branitelji nalaze u hrvatskoj mladosti za koju tvrde da premalo zna o Domovinskom ratu. „Danas, 27 godina nakon početka Domovinskog rata naša djeca ne znaju gotovo ništa o Domovinskom ratu, a Domovinski rat stvorio je našu prelijepu domovinu nakon 888 godina. Domovinski je rat temelj i moramo puno toga prenositi. Naša djeca danas ne znaju nabrojiti niti dva heroja Domovinskog rata, ne znaju ni što je to riječ domoljublje, u udžbenicima iz povijesti Domovinski rat sažet je na pet stranica zajedno s fotografijama. To je premalo kada uzmemo u obzir da je Domovinski rat stvorio slobodu i neovisnost koju danas imamo.“, kazao je Damir Plavišić.

“Bitka za Vukovar” Hrvati- New York

Dr. Siniša Grgić, generalni konzul u Los Angelesu pozdravio je branitelje i zahvalio im što “prenose istinu o domovinskome ratu na ovako originalan način, jer uključivanjem mladih izvođača u predstavu oni se poistovjećuju s braniteljima, koji su branili svoj dom”.

Zvonimir Ćorić, župnik u Los Angelesu, rekao je kako “nema riječi kojima bi mogao opisati emocije koje je doživio tijekom izvođenja predstave”, te da je “zahvalan vukovarskim herojima na svemu što čine u promicanju istine o Domovinskome ratu”.

Narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Hrvoje Zekanović: Pozivam premijera da raspiše referendum o Istanbulskoj konvenciji

Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović poručio je da ne odustaju od referenduma o Istanbulskoj konvenciji. Zekanović je jučer pozvao Davora Ivu...

Close