Objavljeno: Sri, pro. 6th, 2017

CRNOGORSKI INTELEKTUALCI POSLALI PRIOPĆENJE

CRNOGORSKI INTELEKTUALCI POSLALI PRIOPĆENJE POVODOM 26. GODINA OD CRNOGORSKOG RATNOG POHODA NA DUBROVNIK

PISMO JAVNOSTI POVODOM 26 GODINA NAPADA NA DUBROVNIK

Prije 26 godina izvršen je najžešći napad na Dubrovnik, drevni grad i biser hrvatske, mediteranske i svjetske kulturne baštine.

U susjednoj Hrvatskoj 6. decembar se obilježava kao Dan dubrovačkih branitelja. U Crnoj Gori se uglavnom ćuti o svemu što ima veze sa dubrovačkim ratištem, razarenjem tog grada, stradanjem njegovih žitelja, pljačkom kako javne tako i privatne imovine. Ćuti se i o uzaludno položenim životima građana Crne Gore koji su se u ratnom pohodu na Dubrovnik našli zahvaljujući tadašnjoj vladajućoj politici i manipulacijama političke elite.

Prije 26 godina zagrmjele su po dubrovačkim zidinama crnogorske puške iz “noći bratske krvomutnje”. Cijenu iluzije da se jednoj braći može pomoći pucanjem na drugu braću – još uvijek plaćamo svi, sem onih koji su te puške stavili ljudima u ruke.

Naše oglašavanje predstavlja ne samo podsjećanje i njegovanje kolektivnog pamćenja na mučno vrijeme patnji i zločina već je i u funkciji reafirmisanja suočavanja s prošlošću. Taj proces doživljavamo ključnim za istinu, zadovoljenje žrtava i oporavak cijelog društva.

Registrujemo prilično opadanje interesovanja javnosti za tematiku i sadržaje suočavanja s prošlošću iako je proces tek djelimično zaživio u Crnoj Gori. Uzrok tome je, opet, aktuelno ignorisanje i manipulacija političke elite prema intelektualnim, kulturnim, akademskim i aktivističkim grupama naročito kroz širenje klijentelizma, pragmatizma i ideje da je (isključivo) budućnost važna.

Koliko taj proces može biti koristan potvrđuje ugrožena unutrašnja kohezija i integracijacioni procesi crnogorskog društva. A realizovani su samo određeni elementi i sadržaji suočavanja s prošlošću i to oni koji uključuju reparacije (individualni zahtjevi i procesi još uvjek traju iako je proteklo 26 godina), nekoliko pravosnažno osuđenih lica (zbog njihovog postupanja u svojevrsnom logoru, na teritoriji Crne Gore, za disciplinovanje Dubrovčana), kao i simbolički čin žaljenja (ne i jasnog izvinjenja). Realizovano je zapravo samo ono što je dozvoljeno, odnosno, odigrala se i još uvjek se odigrava, strogo “kontrolisana” i “dozirana” pravda.

Aktuelni pristup suočavanju s prošlošću koji podrazumijeva stidljivo, skromno i nejasno priznavanje ratno-huškačko-profiterske politike, nepravdi i zločina u stvari relativizuje činjenice iz prošlosti, učvršćuje odustvo odgovornosti jačajući kolektivnu amneziju i strategiju da je najbolja opcija da sve poklonimo zaboravu i prepustimo se čarima partijske države, privatizacije i dočekivanju strateških investitora.

U Crnoj Gori slobodno društvo se neće uspostaviti niti će istinski zaživjeti demokratija i posebno tolerancija, dok se ne osnaži unutrašnji dijalog o prošlosti a aktuelne i buduće generacije ne budu zvanično učene o crnogorskim pohodima prema susjedima i prema sopstvenoj različitosti. Ponešto što je sada prisutno u javnom diskursu, uključujući i udžbeničku politiku, je krajnje površno, stidljivo a aktuelne prilike, u politici i društvu, govore da je to bez dugoročnog efekta i stvarne izgradnje mira, poštovanja i zajedništva.

Stasavaju nove generacije. “Svi smo u opsadi ovih crnih dana”, kao i prije 26 godina. I zbog tih novih generacija moramo reafirmisati suočavanje sa prošlošću i samo tako, uz činjenice i prepoznavanje odgovornosti tadašnje političke elite, utkati istinu o nepravdama i zločinima počinjenim u naše ime u našu kolektivnu svijest. Samo je tako moguće do kraja spoznati i prevladati, zbog budućeg mudrijeg ponašanja, crnogorsku destrukciju i traume koje su u tom vremenu naizraženije bile kroz ratni pohod na Dubrovnik, deportaciju izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i progone neistomišljenika na njihovom unutrašnjem, političkom i etničkom “ratištu”, gdje dominira slučaj “Bukovica”. Drugačije nećemo imati pravo da ustanemo kada se ponovo patriotizam počne izražavati mržnjom.

Podgorica, 05.12.2017.

 

mr.sc. Žarko Rakčević

Rifat Rastoder

Džemal Perović

Sead Sadiković

Balša Brković

doc.dr Branislav Radulović

Veseljko Koprivica

mr.sc. Aleksandar Saša Zeković

Ljiljana Raičević

Boris Raonić

Autor: PDN

Comments

comments

5 komentara na “CRNOGORSKI INTELEKTUALCI POSLALI PRIOPĆENJE”

 1. Pilic Lvan napisao:

  POŠTUJEM SVAKI NAROD I U SVAKOM IMA KUKOLJA ALI ŠTO GA IMA U TZVCRNOGORSKOM NARODU NA SVIJETU NEMA PODMIKLIJEG I BEZOBRAZNIJEG NARODA I NE VJERUJEM VAM NI JEDNU RIJEČ JER NIČIM TO NISTE POTKRIJEPILI,BILI I OSTALI ISTI LJIGAVCI

 2. Ivica Antunović napisao:

  Koga ti smutljivci zavaravaju,učiniti će to opet čim im se pruži prilika! Povijest se ponavlja, a to naša mlitava politika ne shvaća!
  Pogledajte stanje u BiH!

 3. Mirjana Bacak napisao:

  Drago mi je vidjeti da osim onih koji ne žele vidjeti i čuti istinu, u Crnoj Gori ima i pravih Ljudi…To bi bio pravi put pomirenja

 4. Višeslav Burić napisao:

  Hvala đetići. U Crnoj gori još uvijek ima čojstva!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH

Read previous post:
SJEĆANJE NA 6. PROSINCA 1991. Grofovi: Naša srčana borba i pjesma su ih dotukli!

Specijalna jedinica ‘Grof’ predstavljala je kralježnicu obrane grada u Domovinskom ratu, a bili smo mladi, u svojim dvadesetima, i donekle...

Close