Objavljeno: Sri, sij. 3rd, 2018

DAN OBRANE ZEMUNIKA Prije bi dali život nego milimetar terena

Dan obrane u Zemuniku danas je obilježen po drugi put uz prigodni program, polaganje vijenaca pod spomen-obilježje poginulima i uz druženje pripadnika postrojbi koji su sudjelovali u obrani ’91. i ’92. godine.

Zemunik Donji nikada nije pao u neprijateljske ruke, iako je svakodnevno, mjesecima, bio izložen silovitim napadima brojčano i naoružanjem daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Obranili su ga hrabri borci i istinski domoljubi koji su u jesen 1991. godine, bez kalkulacija što i kako će biti, došli na taj težak teren, s tri strane u okruženju, a s četvrte, prema Galovcu, nepokriven u dužini od dva kilometra. Dana 3. siječnja 1992. godine neprijatelj je svim raspoloživim naoružanjem krenuo u osvajanje Zemunika, no nije uspio. Stoga se upravo taj dan u Zemuniku obilježava Dan obrane, a danas po drugi put uz prigodni program, polaganje vijenaca pod spomen-obilježje poginulima i uz druženje pripadnika postrojbi koji su sudjelovali u obrani ’91. i ’92. godine.

– Kao što je već poznato, na današnji dan prije 26 godina, ovdje smo odbili vrlo jak neprijateljski napad koji je uslijedio nakon četveromjesečnih žestokih i napornih borbi. Obranili smo, ne samo Zemunik, već i Zadar, a na neki način i Hrvatsku. Uspjeli smo jer su Zemunik branili dragovoljci, srčani i hrabri borci. Uspjeli smo zbog zajedništva koje je vladalo među ljudima u tim teškim trenucima i njihove spremnosti da prije daju život nego milimetar terena, rekao je Silvio Butić, ratni zapovjednik obrane Zemunika Donjeg, prisjećajući se tih teških vremena kad je matična postrojba, Samostalna satnija Zemunik Donji, brojila manje od sto ljudi. U pomoć su im dolazili pripadnici iz drugih postrojbi bez kojih, istaknuo je Butić, ali i njegov prvi zamjenik te predsjednik Udruge Samostalna satnija Zemunik, Željko Fabijan, zasigurno ne bi uspjeli odoljeti napadima četničkih postrojbi i JNA iz uporišta na aerodromu, ali i okolnih mjesta.

Butić i Fabijan prisjetili su se suboraca koji su u tim borbama izgubili život te onih koji su nakon rata preminuli.

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
3. siječnja 2000. Izbori – 11 dokaza kako su SDP, HNS i Stipe Mesić uništavali Hrvatsku!

Ovi izbori 3. siječnja 2000. su bili po mnogočemu značajni, a može se reći da označavaju kraj prvog desetogodišnjeg razdoblja...

Close