Objavljeno: Čet, tra. 30th, 2015

Dvadeseta obljetnica vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ i oslobađanja zapadne Slavonije

bljesak953

Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Hrvatska u petak, 1. svibnja, obilježava 20. obljetnicu početka Vojno-redarstvene akcije “Bljesak” kojom je napadom Hrvatske vojske i specijalne policije na južni i središnji dio zapadno-slavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Cilj akcije bio je oslobađanje Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno-slavonskom području.

U akciji koja je trajala od 1. do 3. svibnja 1995. na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. U potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U akciji oslobađanja zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja” koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Republika Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Zbog vojnog poraza u akciji “Bljesak”, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

To je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao i njihov tadašnji vođa Milan Martić, a zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu pravomoćno ga je za ratni zločin osudio na 35 godina zatvora

4 komentara na “Dvadeseta obljetnica vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ i oslobađanja zapadne Slavonije”

 1. Drazen Janes napisao:

  Bana a mi bili mladi

 2. Moje čestitke svim sudionicima ove blistave pobjede nad četničkim agresorom i JNA.
  Hvala na pozivu nona žalost nisam u mogućnosti doći radi udaljenosti i zdravstvenih razloga.
  Želim vam mnogo sreće i prijatno duženje sa svojim suborcima i prijateljima. Vaše žrtve i uspjeh nikada ne smiju se zaboraviti a za poginule svijeća se ne smije ugasiti.

 3. Stephan Nemet napisao:

  heroji domovine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Hrvatske branitelje u Australiji OKRUŽILI četnici

Hrvatske branitelje u Australiji OKRUŽILI četnici: ‘Jesmo li se mi 90-ih borili jedan protiv drugog na vinkovačkom području?’ (FOTO) Prema...

Close