Objavljeno: Sri, pro. 6th, 2017

Glavni haški tužitelj: “Previše ljudi” u ex-Jugoslaviji ratne zločince smatra junacima

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz ocijenio je u četvrtak kako reakcije na presude Ratku Mladiću i bosanskohercegovačkim Hrvatima pokazuju da “previše ljudi” osuđene ratne zločince smatra junacima i da na prostoru bivše Jugoslavije nema volje da se prihvati odgovornost za ratne zločine iz ratova 1990-tih.

Haški sud donio je 22. studenog osuđujuću presudu vojnom vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću, a 29. studenog šestorici vojnih i političkih čelnika Hrvata u BiH. Obje presude izazvala su žestoke reakcije u Srbiji i u Hrvatskoj u većinski srpskim i hrvatskim dijelovima BiH, a UN-ov sud proglašavan je nepravednim i političkim.

“Događaji u posljednja dva tjedna pokazuju da mnogi osuđene ratne zločince smatraju junacima, dok se žrtve i preživjeli ignoriraju”, rekao je Brammertz na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je da u regiji “još nema volje da se prihvati odgovornost za zločine i da se krene naprijed, posebno među političkim vodstvima”.

“Nažalost, previše ljudi sluša ratne zločince koji se kriju iza kolektivne odgovornosti i tvrde da je cijeli narod kriv ako se njih proglasi krivim”, rekao je tužitelj na sjednici posvećenoj radu ICTY-a koji se zatvara 31. prosinca.

No, Brammertz je nekoliko puta ponovio da se njegov ured oduvijek vodio individualnom krivnjom, činjenicom da zločine nisu počinili narodi, nego pojedinci, uključujući njihove političke i vojne lidere.

“Nijedan narod nije odgovoran za ratni zločin, krivnja je isključivo na pojedincu”, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, sami rezultati ICTY-a neće dovesti do pomirenja u regiji u kojoj brojni zločinci još nisu osuđeni i mnoge žrtve još čekaju pravdu.

“Želimo da zemlje bivše Jugoslavije krenu dalje u postizanju pravde”, rekao je Brammertz i najavio da će i dalje tijesno surađivati s nacionalnim tužiteljima u Srbiji i BiH.

Tužitelj je naglasio da je brojne zločince uspio privesti pravdi, iako se države nastale na prostoru bivše Jugoslavije često nisu pridržavale svojih međunarodnih obveza, posebno u pogledu izručenja i dostave dokumenata

“Politika SAD-a, EU-a i drugih država bila je odlučujuća: ako postoji jasna politička volja i ako međunarodna zajednica govori istim jezikom odgovorni za ratne zločine mogu biti dovedeni pred lice pravde”, zaključio je Brammertz koji preuzima novu dužnost tužitelja Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova, nasljednika ICTY-a.

 

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
SRBIJA GNJEVNA NA SDSS: Zašto niste digli ruku protiv zakona o braniteljima?

PACKA IZ SRBIJE Predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta, ocjenjuje neprihvatljvim odluku troje srpskih poslanika SDSS-a u Hrvatskom saboru...

Close