Objavljeno: Sub, sij. 6th, 2018

IN MEMORIAM: Umro Vuk sa Svilaje, legendarni hrvatski branitelj Ivan Buzov – Laćak

S tavana skinuo pušku koju je tu skrivao 43 godine i sam se suprotstavio neprijatelju koji je nadirao preko Petrova polja predvođen tenkovima. Mjesec dana je sam odoljevao četnicima

Ivan Buzov – Laćak, legendarni hrvatski branitelj i bojovnik iz Mirlović Polja, pripadnik slavne domobranske postrojbe „Vukovi sa Svilaje“ preminuo je jučer u 90. godini života.

Ivan Buzov bio je jedan od najstarijih, ako ne i najstariji branitelj u Šibensko – kninskoj županiji, a u Domovinskom ratu iskazao se neviđenom hrabrošću junaštvom i smjelošću. On je, naoružan tek trofejnom puškom „talijankom“ iz Drugog svjetskog rata i imajući tek šaku streljiva, punih mjesec dana nakon pada Drniša i prodora neprijatelja prema Šibeniku, sam branio svoje selo Mirlović Polje na obroncima planine Svilaje.

Stanovnici Mirlović Polja napustili su svoja ognjišta nemoćni pred vojnom silom udruženih snaga bivše JNA, srbijanskih četnika i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba u Kninu. No, Ivan Buzov nije htio napustiti svoj dom i svoje selo. Sebi je rekao: „Ne idem! Ne dam!“, s tavana skinuo pušku koju je tu skrivao 43 godine i sam se suprotstavio neprijatelju koji je nadirao preko Petrova polja predvođen tenkovima.

Uspio je neprijatelja zaustaviti i natjerati ga de se brani iako je bio sasvim sam. Odolijevao je punih mjesec dana, a onda su Mirlovčani shvatili da su se iz svog sela povukli pred kukavicama koji se nisu u stanju boriti s jednim jedinim čovjekom pa su se vratili te uz pomoć tadašnjeg zapovjednika 142. brigade HV-a Luke Vujića utemeljili svoju domobransku postrojbu. Tako je nastala legendarna opjevana domomobranska satnija  „Vukovi sa Svilaje“. Bila je to prva samorodna domobranska postrojba u Hrvatskoj u čijoj su logistici bile, između ostalih, tada osamdesetogodišnja baka Jela Buzov, koja je u Hrvatskoj vojsci i policiji imala 18 unuka i tada šesnaestogodišnja Ana Kljaković iz Solina koja je uz sve dužnosti bila i pomoćnica na teškoj strojnici na prvoj crti bojišnice.

Domobranska postrojba „Vukovi sa Svilaje“ u je Domovinskom ratu postala primjer kako se brane ognjišta i Domovina te stekla ugled i slavu kao malo koja postrojba hrvatskih branitelja.

Legendarni Ivan Buzov – Laćak, utemeljitelj i jedan od najpoznatijih Vukova sa Svilaje bit će sahranjen danas u 14 sati na groblju u Kljacima, a njegova obitelj, prijatelji i suborci od njega će se oprostiti u crkvi sv. Ilije.

22 komentara na “IN MEMORIAM: Umro Vuk sa Svilaje, legendarni hrvatski branitelj Ivan Buzov – Laćak”

 1. Orlić Šefik napisao:

  Hrvatska braniteljska pučka stranka sa svojim članovima i simpatizerima izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima.
  P.U.M.B

 2. Oko Horosovo napisao:

  Laka mi Hrvatska gruda.

 3. Mijo Micic napisao:

  Pokoj mu vjecni

 4. Marinko Balde napisao:

  Počiva u miru Božjem

 5. Mirko Sekula napisao:

  Pokoj mu vijecni i hvala za sve mnogi su otislii put Njemacke Austrije a samo su se rijetki vratili i branili Hrvatsku mnogi se danas uzdizu da su to i to pisu i prepisuji tudja dijels

 6. Latica Visković napisao:

  Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu.Počivao u miru Božjem
  Amen.

 7. Edo Crljen napisao:

  Svjetlost vječna svjetlila njemu

 8. POCIVAO U MIRU BOZJEM MOJ NAKLON DO NEBA

 9. Ivan Dragovoljac napisao:

  Počivao u miru Božjem hrvatski viteže!Sućut obitelji!

 10. Meri Pavin napisao:

  Počivao u miru Božjem.

 11. Tihomir Perisic napisao:

  Počivaj u miru božjem.

 12. Damir St napisao:

  Počivao u miru Božjem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
DANAŠNJIM DANOM ZAVRŠAVAJU BOŽIĆNI BLAGDANI: Blagdan Sveta tri kralja

Današnjim blagdanom Sveta tri kralja završava razdoblje božićnih blagdana. Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji...

Close