JAVNO POTICANJE NA TERORIZAM: Anđelo Jurkas ili Komandir Šamil – ima li razlike? Što čeka Državno odvjetništvo?

Hoće li Državno odvjetništvo postupiti sukladno propisanom zakonu koji je vidljivo primjenjen u slučaju Damira Mamića, samozvanog-Komandira Šamila?…

Sjećate li se Komandir Šamila?

Trogiranin Damir Mamić, samozvani Komandir Šamil široj javnosti postao je poznat kada se, neposredno nakon dviju eksplozija u Zagrebu početkom 2013. godine, na Facebooku i YouTubeu pojavio videouradak u kojem on iz svog doma u Trogiru objavljuje poziv na revoluciju i napade na izabrane ciljeve. Mamić se tada branio da je riječ o šali te da nije mislio da će ga itko shvatiti ozbiljno.

‘Drugarice i drugovi, članovi grupe, obraćam vam se povodom akcija pokreta otpora, no i prije dva dana u rajonu Zagreba, ključno je da se izbjegnu civilne žrtve. Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice i pogotovo baze specijalne policije kao najljućih pasa kerbera vladajuće kaste u Zagrebu, njihove udarne pesnice za obračun s progresivnim snagama. Sve civilne žrtve bile bi kontraproduktivne, koristile bi vladajućoj kasti, dakle trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta, u smislu obezvrjeđenja pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao krvoloka i bezumnih ubojica’, govorio je Šamil u famoznoj snimci.

Međutim splitsko Županijsko državno odvjetništvo smatralo je da je Mamić imao namjeru uznemiravati građane Hrvatske i nanijeti veliku štetu Republici Hrvatskoj te međunarodnim tijelima te je za kazneno djelo „javnog poticanja na terorizam“ ekspresno procesuiran i osuđen zatvorskom kaznom, a koja mu je zamijenjena radom za opće dobro, ali uz obvezne mjere psihosocijalnog tretmana, što sa Jurkasom nije slučaj.

Kakav tretman danas ima Anđelo Jurkas u sličnoj ali gotovo identičnoj situaciji?

Hoće li Državno odvjetništvo postupiti sukladno propisanom zakonu koji je vidljivo primjenjen u slučaju Damira Mamića, samozvanog-Komandira Šamila?

Podsjećamo, tijekom dramatičnih braniteljskih prosvjeda u Zagrebu on na svom Facebook profilu napiše: „Alo bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Mrkov trg, aktivirati i ostaviti tamo u crkvi platit će onaj simpatični deform u kolicima. Cijena, prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze“.

A odmah potom Jurkas piše i potom obriše i ovo: „Dosadno brate u Rvackoj, dvajs godina nije bilo rata, daj da se koljemo i ubijamo malo opet. Koja puškuračka žgadija jebote zieg heil Monty Pyton državi.“

Na potezu je Državno odvjetništvo, koje za sebe tvrdi da je nepristrano i da sve jednako tretira pred zakonom po poznatoj krilatici(sve po zakonu i neka institucije rade svoj posao)-

Jurkasu nisu strani ni Molotovljevi kokteli, pa tako u lipnju napiše otprilike da kad ‘oće provocirat, otići će on pred Sabor s Molotovim koktelom i zabit ga prvom reprezentu u stražnjicu i sl.
-Osim navedenih incidenata nalik onima Komandira Šamila, Jurkasova javna komunikacija konstantno vrvi prostačenjem najniže vrste, stalnim i eksplicitnim verbaliziranjem muških i ženskih spolnih organa te najvulgarnijim psovkama, neobjektivnim i pristranim veličanjem Tita, komunističke Jugoslavije itd.

U Jurkasovom slučaju neki su pojedinci, mediji, pojedine braniteljske udruge, građanske inicijative, svojedobno čak i reagirali na napise, ali ne i hrvatsko pravosuđe. Kao i Mamić, Jurkas se branio da je riječ o šali, te će potom (kronološkim redoslijedom) ovaj pomalo sredovječni čovjek zarastao u bradu, mladež Hrvatske uvesti u svijet „pop kulture“ kroz kurikulnu reformu ilitiga „cjelovitu kurikularnu reformu“, pojavio se i na HRT-u u emisiji za mlade, iz koje je maknut jer nije bio u stanju potpisati ugovor, kako s HRT-a javljaju Indexu.

Dakle, ne nikako zbog Građanskih inicijativa ili pojedinih braniteljskih udruga koje su redom digle svoj glas protiv ovog angažmana, a da HRT kuća doista i misli tako, riješila je sve dileme kada je Jurkas nedavno u Bogovićevoj za HRT- 2 s voditeljima emisije Špica Riva Korzo „čavrljao o filmu i drugim temama“.

Službena objava HRT…uprilogu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Postrojba HV-a u Vukovaru prvi put od ratne 1991.

Prvi put od 1991. i okupacije grada, 10. studenoga ove godine u Vukovar će biti smještena postrojba Hrvatske vojske. Nakon...

Close