Objavljeno: Uto, ruj. 19th, 2017

JOSIPOVIĆ ZA SRPSKI TABLOID: Ustaškoj ploči nije mjesto u Hrvatskoj!

Premještanje ploče sa ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku nije rešenje, treba je ukloniti, nije joj mjesto nigdje u Hrvatskoj, ističe za “Blic” Ivo Josipović.

Dodaje i da većina tamošnjih građana želi dobre odnose i trajan mir između Beograda i Zagreba, i da bi volio da susret na predsjedničkom nivou donese promjenu u ozbiljno narušene odnose.

Čini se da je hrvatska vlada opet na staklenim nogama zbog spomen-ploče sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”. Mislite li da je tolerancija svih prethodnih vlasti prema ovom pozdravu dovela do toga?

– Nisu sve vlasti imale isti odnos prema ustaškoj ostavštini. To ustvrditi, bilo bi nepravedno. U vrejme Račanove vlade, kasnije vlada Sanadera, Kosorove i Milanovića, bilo je ekscesa, bilo je ustašofila, ali ne i ovog nivoa povjesnog revizionizma. Danas ustaštvo i četništvo zauzimaju sve više javnog prostora i ugrožavaju europski, antifašistički karakter naših država. Još sam davno, dok nije bila ovako izražena, upozoravao na ustašofiliju metaforom o ustaškoj zmiji. Mnogi su to smatrali preterivanjem. Nažalost, sad se vidi da sam bio u pravu.

Ploča je maknuta iz Jasenovca u Novsku, ali je pozdrav ostao. Može li da ostane u društvu antifašističkih zemalja iz Drugog svjetskog rata?

– Ustaškim znacima nije mjesto ni na jednom pedlju hrvatske zemlje, posebno ne tamo gdje vrijeđa uspomenu na žrtve ustaša.

Da li je micanje ploče samo odlaganje problema, a kojim je Plenković pokušao da kupi opstanak na vlasti?

– Ovo premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku nije rešenje. Ploča s imenima poginulih branitelja ima mjesto bilo gdje u Hrvatskoj, ali ne i ustaški znaci. Ono ne može biti loše u Jasenovcu, dobro u Novskoj ili drugdje. Njega naprosto treba ukloniti.

Zato i Srbi komentiraju da nisu zadovoljni, da je premještanje ploče djelomično rješenje.

– Naravno, a isto misle i mnogi Hrvati. Ipak, moram primjetiti da vladu koju optužujemo da žmiri nad povijesnim revizionizmom i ustaškim znakovljem podržava vodeća srpska stranka u Hrvatskoj. Da, gospodin Pupovac i društvo iz SDSS-a prigodno zagovaraju antifašizam, protiv su ustaških simbola, ali svesrdno podržavaju vlast koja tolerira ustaško znakovlje.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Užas u Njemačkoj: Afganistanci na ulici silovali 16-godišnju djevojku

Užasan zločin dogodio se u Höhenkirchen-Siegertsbrunn blizu Münchena. Tinejdžericu (16) iz Münchena silovala su dvojica Afganistanaca u dobi od 27 i...

Close