Kod mnogih branitelja razvio se osjećaj da ‘ne pripadaju nikome’, evo kako Medved to planira promijeniti

Osnaživanje područnih jedinica predviđeno je i novim Zakonom o hrvatskim braniteljima koji je stupio na snagu 14. prosinca. Cilj ovog poteza, kako nam tvrdi izvor iz Ministarstva, kvalitetnija je briga za braniteljsku populaciju.

Naime, kada je 2001. godine izvršen preustroj državne uprave te tadašnji odjeli za skrb Ministarstva pripojeni uredima državne uprave u županijama, došlo je do prekida protoka informacija između braniteljske populacije i Ministarstva, a centri za psihosocijalnu pomoć bili su jedina mjesta gdje su korisnici mogli dobiti savjetodavnu pomoć u ostvarivanju svojih prava. Čak su i određena znanja, informacije i ručno vođene evidencije djelatnika Odjela za skrb bile nepovratno izgubljene budući da su oni s vremenom raspoređivani na druge poslove.

Ukinuo ih Pančić

Podsjetimo, SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić 2001. ukinuo je županijske odjele Ministarstva i od tada nema tijela koje može kvalitetno brinuti o braniteljima po županijama. Cilj aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja sada je osnažiti županijske jedinice i stoga je i raspisan natječaj za niz radnih mjesta.

Radi se, dakle, o zapošljavanju u interesu povećane skrbi države i društva za braniteljsku populaciju.

Najnovije aktivnosti Ministarstva za cilj imaju poboljšanje psihosocijalne i savjetodavne pomoći braniteljima diljem Hrvatske, a kako bi im se omogućilo što kvalitetnije uključivanje u društveni, pa i poslovni život.

Novih 28 djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja radit će u Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Vukovaru, Krapini, Varaždinu, Čakovcu, Bjelovaru, Koprivnici, Virovitici, Požegi, Gospiću, Rijeci, Puli, Šibeniku, Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Racionalizacija državne uprave

Ministarstvo nove djelatnike, uglavnom visoke školske spreme, zapošljava na neodređeno, djelomično prema klauzuli dva za jednog djelatnika, čime se vodi računa i o racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj upravi.

Ipak, u ovom slučaju treba imati razumijevanje za širenje tima Ministarstva branitelja jer se u proteklom razdoblju kod mnogih stradalnika Domovinskog rata razvio osjećaj kako „ne pripadaju nikome“ budući da u poslijeratnom razdoblju nakon demobilizacije ili umirovljenja stradalnika nije došlo do potpune resocijalizacije. Čak i danas hrvatski branitelji ističu kako se na lokalnoj razini nemaju kome obratiti i za sve što trebaju obraćaju se izravno Ministarstvu.

Centri za psihosocijalnu pomoć djeluju na županijskoj razini od 1995. u sklopu Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i povratnicima iz mirovnih misija te predstavljaju okosnicu sustava psihosocijalne skrbi. U njima su honorarno angažirani stručnjaci različitih profila – psiholozi, socijalni radnici, psihijatri, pravnici te ostali stručnjaci društveno-humanističkog usmjerenja koji savjetodavnu pomoć i psihosocijalnu podršku pružaju stacionarno kroz dežurstva i savjetovališta u prostorijama centara u popodnevnim satima i mobilno kroz timske posjete domu i obitelji.

Stacionarni rad uključuje individualno psihosocijalno savjetovanje s naglaskom na ublažavanje posljedica traumatskog iskustva, olakšavanje prilagodbe novonastalim situacijama te postizanje socijalne promjene s ciljem poboljšanja životnih uvjeta, pravnu pomoć i informiranje o svim aktivnostima i programima koje provodi Ministarstvo. Mobilni timovi obavljaju hitne posjete domu i obitelji branitelja u slučajevima pro-suicidalnih izjava korisnika, smrti, izrazito lošeg socio-ekonomskog i/ili zdravstvenog stanja te stambenih izvida u cilju ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje.

Područne jedinice ustrojene su 2006. godine na način da se umjesto većeg broja honorarnih stručnih suradnika u centrima za psihosocijalnu pomoć, u područnim jedinicama u statusu državnih službenika angažiraju osobe na puno radno vrijeme kako bi profesionalizirali i unaprijedili kvalitetu usluga te osigurali ekonomičnije i duže radno vrijeme svakog pojedinog centra. U njima samostalni izvršitelji pružaju stručnu i pravnu pomoć hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u ostvarivanju statusnih prava te svih onih prava koja proizlaze iz zakona i programa koje provodi Ministarstvo. Premda područne jedinice podrazumijevaju ured u svakoj županiji do sada je u samo 13 županija bio zaposlen po jedan djelatnik izuzev PJ Split s dvije djelatnice.

Osnaživanje područnih jedinica

Kao bitan problem, doznajemo iz izvora u Ministarstvu branitelja, uočava se nepostojanje aktivne legitimacije djelatnika sadašnjih područnih jedinica i centara za PSP na županijskim razinama kod samih hrvatskih branitelja i stradalnika, a posebice kod regionalne i lokalne vlasti. Naime, bez pravne osobnosti, područne se jedinice i centre za PSP, te djelatnike i honorarne suradnike percipira kao pripadnike udruga ili volontere, odnosno zagovaratelje interesa bez stvarnog utjecaja i instrumenata djelovanja na lokalnoj razini.

Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji predviđeno je osnaživanje područnih jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja te su jasno propisane aktivnosti koje provode područne jedinice, s ciljem unapređenja pružanja pomoći korisnicima u ostvarivanju njihovih prava i rješavanju različitih problemskih situacija na lokalnoj razini, uz uključivanje svih relevantnih institucija (uključujući i udruge iz DR), u sredini u kojoj korisnik boravi. Na taj način želi se postići učinkovitije i dostupnije ostvarivanje prava za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelj.

Prema novom Zakonu o hrvatskim braniteljima područne jedinice zadužene su za pružanje stručne, savjetodavne i primarne pravne pomoći u svezi s ostvarivanjem prava iz ovoga Zakona i u svezi s korištenjem programa i projekata Ministarstva, sudjelovanje u provedbi i praćenje provedbe nacionalnih programa i strategija za poboljšanje kvalitete življenje i zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz nadležnosti Ministarstva, sudjelovanje u organizaciji rada i praćenju rada centara za psihosocijalnu pomoć, obavljanje izvida odnosno očevida potrebnih za ostvarivanje prava iz ovoga Zakona, obilazak korisnika programa iz nadležnosti Ministarstva i prikupljanje podataka o potrebama korisnika, kap i redovitu suradnju s udrugama iz Domovinskog rata na županijskoj razini radi organiziranja obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, obilježavanja prigodnih datuma, hodočašća i odavanja počasti smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Područne jedinice trebaju surađivati i s nadležnim institucijama na lokalnoj i županijskoj razini radi pružanja potpore hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u ostvarivanju statusnih i drugih prava, voditi evidencije o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata koje sadrže podatke u svezi s njihovim socioekonomskim i zdravstvenim prilikama, te evidencije o korisnicima programa i projekata iz nadležnosti Ministarstva na svojem području djelovanja. Uz to sudjeluju i u postupku kontrole i analize namjenskog trošenja sredstava ostvarenih kroz potpore Ministarstva.

dm/direktno.hr

Facebook Comments
J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

25 komentara na “Kod mnogih branitelja razvio se osjećaj da ‘ne pripadaju nikome’, evo kako Medved to planira promijeniti”

 1. Jozo Starcevic napisao:

  Pa kad te tvoj Ministar laže šta onda očekivati od ljudi.da mu se klanjaju i da budu razdragani jer je dao veća prava pripadnicima HVO nego braniteljima koji eto na svoju nesreću nemaju status HRVI. Tolikom negativnošću zrači taj Medved da ljude iritira

  • Hladna bura napisao:

   Koliko se brinu o nama skoro ko yuga o partizanima!
   Neki gradovi nikad nisu ni potakli osnivanje udruga branitelja već ih ismijavaju ali velićaju razno razne udruge a politićke strankr im vode oni koji su nama braniteljima slali streljivo preko nišana ! Vidite to su pravi građani ljepe naše i sad se ja pitam čiji sam ja , gdje sam bio . za koga e da imam 33 g kao kad sam otišao branit HR sad bih znao što bih ali dad je kasno !
   Kome sad trebam !

  • Koja je to veća prava Jozo dao kako ti kažeš pripadnicima hvo,braniteljima nije,malo pojasni,

  • Jozo Starcevic napisao:

   Moj čovik bilo bi dobro da pročitaš Zakon pačeš shvatit kojasu to prava

 2. Mi ne pripadamo nikome osim Bogu koji nam daje snage da izdržavamo nevolje , nepravdu , napade na branitelje i omalovažavanje , bolesti kojih se skupilo godinama dok oni lažnjaci pripadaju onima koji ih plaćaju da prave razdor među braniteljima

 3. Ivan Dragovoljac napisao:

  Dok sami hrvati ne shvate da su za ovu vukojebinu od države krivi oni sami a ne političari nikad se ništa neće pomaknuti sa mrtve točke!!!Ovakvog kukavičkog i podaničkog naroda poput hrvata nema nigdje u galaksiji!!!Nas branitelja možda za desetak godina i ne bude više živih ali pokvarenost,primitivizam,kukavičluk će ostati vječan u hrvata!!!

 4. Željko Pomper napisao:

  Kao branitelj i dugogodišnji pripadnik 2GBr-3.p.b. nemam status,niti ne primam invalidninu,zbog lijekova postao sam i ovisnik o nekim lijekovima,rastao sam se,kćerku nisam vidio oko 8g. sin me obilazi,ali rijetko,u Crkvu idem sam,bio sam trener taekwondo-a ali zbog PTSP-a sada sam kao rekreativac!! Nemam nikoga,osim svoje male garsonjere i belgijske ovčarke!!
  Dali se vlada pita,kakvi su to RVI zbog PTSP-a koji se lijeće pivom u kafiću od jutra do navečer,a ja se liječim pa sam postao i ovosnik kao neki narkoman,a nema nikakva prava?????

 5. TAKO JE, NE PRIPADAM NIKOME OSIM SVOJOJ OBITELJI I RODU !!!

  • Željko Pomper napisao:

   ISTINA-samo ja nemam više niti obitelj,jer zbog PTSP-a sam postao ovisan o nekim lijekovima,pa je bivša htjela biti moj skrbnik,zato smo se rastali,a djeca su na njenoj strani,kćerku nisam vidio oko 8g. unuku koja ima 3g. još nisam upoznao,jedino me ponekad sin obiđe!!!Bio sam trener taekwondo-a i suosnivač kluba,sada sam kao neki rekreativac,u Crkvu idem sam i uvijek u zadnji red!!!NEMAM NIKOGA OSIM BELGIJSKE OVČARKE KOJA ŽIVI SAMNOM U MOJOJ GARSONJERI KOJU SAM NASLIJEDIO OD RODITELJA!!!

 6. Gospon Tomo Medved ,nažalost neće ništa promjeniti,može samo obećavati i to rastezati do slijedećih izbora,nema ljudi u vladi i saboru da prihvate zakon o hrv.braniteljima koji bi trebao biti puno puno dorečeniji,nego ovaj sadašnji koji nije dorečen,i naravno neodgovara 80% braniteljske populacije jer toliko ih je koji imaju jako male ili nikakve mirovine,pa takvih 80% valjda je to većina,ali to nije bio cilj niti jednom ministru branitelja pa tako nije ni ovome.

 7. Stjepan napisao:

  Ovo je zaista istina ! Bolestan si a kad trebas pomoc, jao tebi. Nitko te ne dozivljava .Sve vise je potrebe za pomoci ali je nema. Danas nam djeca odlaze za kruhom van jer ovdje ne mogu nista ostvariti. Tlaci ih se i maltretira, neki rade ali sto imaju od rada-puko prezivljavanje. Ovo je nazalost istina o LjEPOJ NASOJ i nazalost ne vidimo izlaz i perkspektivu?! Treba nam smirenje i jedan dostojanstven zivot a sto imamo?? Nezadovoljstvo,flustracije i nerazumijevanje !! Ovo nismo zeljeii !

 8. Samo su ludare pune

  • Željko Pomper napisao:

   i kafići,puni su lažnih PTSP-iovaca koji se liječe alkoholom,a ja nemam niti status,ali imam ovisnost o nekim lijevima….
   Ludare su pune,samo kada sam zadnji puta tj. 2009g. bio,tada mi se jedan pohvalio kako mu treba minimalna mirovina,jer ne stigne uz posao obaviti privatne poslove tj. lažnjak,i od njih 10 koji leže zbog mirovine,samo jedan je pravi,onih 9 muljaju….

 9. Znaju se krivci,oni koji su rat gledali s kauca na TV a danas su u vlasti ili oporbi. Oni koji dizu ruku u parlamentu za zakone koji veze nemaju sa zdravom pamecu i potrebama svojih gradjana i bivsih vojnika koji su prolivali krv, znoj i suze.

 10. Ivan Dragovoljac napisao:

  TOMO MEDVED JE GOLI KURAC ISTO KAO I 2MIL. BRANITELJSKIH UDRUGA!!!TRIBA IH NABITI NOGOM U GUZICU SVE SKUPA!!!!

 11. Damir Erdec napisao:

  Baš čudno!!A prvo kad nazovem Ministarstvo dobijem takav osjećaj!Zvao sam neki dan sa pitanjem u svezi ostvarivanja prava po novom zakonu,a dobio sam nervozan i potpuno netočan odgovor!Samo da me se riješe….Sramota…

 12. Svi ovi branitelji što kažu da imaju osječaj da ne pripadaju nikome nije nikakav osječaj već puka istina. Od kako postoji ministarsto branitelja ništa se za sve godine nije promjenilo,jedni te šutnu tamo drugi dođu opet negdje tamo treči opet na polu volej i eto što u stvarnosti bude dođu prođu i odu. Kako je onom razvojačenom i bolesnom branitelju koji je sav rat proveo negdje u mraku,magli mrazu snijegu buri vjetru vodi na kiši na temperaturama -20 i +40 to jedino oni znaju dok ove koji se tobože bore za njih njihova prava boli ona stvar.I na kraju ću reči da svi oni koji su poštenje i,, časno, zamjenili igrom,, prljavo,. znaju gdje su i kome pripadaju ovi pošteni znat će na poslijednjem počivalištu.HVO.

 13. Bas. Ste u pravu ima i koji su umrli da nije bilo obitelji i prijatelja nebi i imo ko pokopat poslije smrti niko nije pito imajuli djeca jest i za skolu udruge Hvo neznaju ni svijece upalit jedan od nji je i moj muz bio je i u logoru i ranjen umro od raka moja obiteljska mirovina Dvije tisuce i sto kuna skolujem dvoje djece u sibeniku u medicinskoj skoli moji primjera ima dosta

 14. Vladimir Biondic napisao:

  A KO JE NAS KAO DRAGOVOLJCE PITAO ZA ŠTA SMO SE BORILI . KO JE POSTAVIO IKADA TO PITANJE BILO KOJEM DRAGOVOLJCU .MI SE NISMO BORILI DA BI SABORSKA GAMAD OTIJERALA LJUDE SA POSLA NITI DA BI IH OTIJERALI IZ HRVATSKE .

 15. Zdravko Mamić je, na primjer, svojim braniteljima javno, pred sudom i pred kamerama rekao da mu “više ne pripadaju”! Nešto slično dogodilo se i nama, kada smo razvojačeni i samim time prestali braniti državu. Otada “pripadamo sami sebi”! A tetke koje “heklaju bluzicu” u nekom uredu,…taj osjećaj neće promijeniti!

 16. Miro Grgurić napisao:

  TOMO JE U PRAVU ..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – JOSIP ROMIĆ

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!

Close