Published On: Pet, ruj. 1st, 2017

KONAČNO CRKO MARŠAL Zagreb je poslao Tita u ropotarnicu povijesti

Ovo je povijesni trenutak. Siguran sam da je ovo večeras posljednje što ste imali za reći u obranu jugoslavenskog diktatora, rekao je Hasanbegović.
Maratonska i naporna rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita otegnula se do iza ponoći. 1. rujna 2017. ostat će upamćen kao dan kada je komunistički diktator Josip Broz Tito otišao u ropotarnicu povijesti, barem kada je u pitanju ime trga u glavnome gradu Republike Hrvatske. U 00.43 sati Skupština Grada Zagreba odlučila je da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, s 29 glasova za, 20 protiv i jednim suzdržanim.
Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić kratko je komentirao kako je Tito poslan u povijest i kako se nada da će tamo i ostati.

Netom prije glasovanja, braneći odluku o promjeni imena trga, gradonačelnik Bandić pozvao je Vladu na uklanjanje svih simbola totalitarnih režima. Pozvao je HOS-ovce da pristanu na micanje HOS-ovog znakovlja u Jasenovcu.

Nešto prije ponoći poentirao je i predsjednik Odbora za preimenovanje trgova i ulica Zlatko Hasanbegović.

”Ovo je istinski i povijesni trenutak. Siguran sam da je ovo večeras posljednje ‘što ste imali za reći u obranu jugoslavenskog diktatora imena Tito’. Siguran sam da nikada više u ovom domu neće sjediti titoistička većina”, rekao je Hasanbegović i dodao kako jamči ‘da je ova priča završena’.

SDP-ov Rajko Ostojić čestitao mu je.

”Hasanbegoviću, čestitam. Vi ste ostvarili sto posto svoga programa. Više nemate. This is the end. Vjerojatno ste slušali Doorse i po tome se vodili”, rekao je Ostojić.

Ranije tijekom rasprave Zlatko Hasanbegović je pročitao zaključke Odbora za imenovanje naselja, trgova i ulica o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

“Pojam Trg Republike Hrvatske uvršten je u fond imena za imenovanje naselja, trgova i ulica, a Odbor je zatražio mišljenje svih Vijeća gradskih četvrti. Time je na neki način posredno privedena neka vrsta referenduma mišljenja građana Zagreba o ovoj odluci. Mišljenje je dostavilo devet vijeća, a pozitivno se izrazilo četvero vijeća, dva su se vijeća izrazila negativno, a tri su samo usvojili prijedlog i nisu imali primjedbi”, rekao je Hasanbegović.

Skinute ploče bit će darovane Povijesnom muzeju, dodao je bivši ministar kulture.

Član SDP-a Petar Paradžik rekao je da oni koji pokušavaju promijeniti ime trga rade povijesni revizionizam. “Sudimo čovjeku koji nije zločinac”.

Član HDZ-a Ivan Ćelić rekao je kako oni koji po Zagrebu mašu komunističkim i socijalističkim zastavama žele da taj grad ostane zatočenik prošlosti.

“Tito je imao zasluga jer je odgovoran za zločine i masovna smaknuća u poratnom razdoblju. S razlogom je došao na ljestvicu najvećih svjetskih zločinaca. Sabor je 2006. godine osudio zločine totalitarnog komunisitičkog režima. Moram izraziti čuđenje da borci za ljudska prava brane Tita sa sovjetskim i socijalističkim zastavama. Taj je paradoks moguć samo u zemlji koja se zove Hrvatska. Obećavam da više neću sudjelovati u raspravama o partizanima i ustašama, želim se okrenuti budućnosti”, rekao je Ivan Ćelić.

“Tito je poveo Hrvatsku u borbu protiv fašizma. U Hrvatskoj imamo niz gospodarskih problema, a mi o ovome raspravljamo. Sada je pitanjem kojem će sljedećem Hrvatu Hasanbegović uzet ulicu”, rekao je Rajko Ostojić u ime kluba SDP-a.

Završio je obrativši se Milanu Bandiću, kojem je rekao da povuče prijedlog o promjeni imena. U protivnom će, upozorio je Ostojić, Hasanbegović postati gradonačelnik Zagreba.

Anka Mrak-Taritaš rekla je da u Skupštini nije važno što misle građani grada Zagreba, nego tko ima većinu.

“Djeca rođena 1991. danas imaju svoju djecu i oni odlaze iz Hrvatske”, istaknula je Mrak-Taritaš, “a važno je samo da se mijenja ime nekog trga”.

Andrija Mikluć, koji predsjeda skupštinom, proglasio je stanku.

******

STARO:

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su u četvrtak odluku o osnivanju novog gradskog Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju te o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda, dok se rasprava o točki koja je izazvala najviše zanimanja javnosti – preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, očekuje u kasnim noćnim satima.

Za odluku o ustrojstvu i diobi gradskih ureda glasovala su 35 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju, kao novoustrojenom tijelu, obavljat će se poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, suradnja s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji i inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske, poslovi u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći, te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijeljen je u tri zasebna ureda – Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje.

Uredi bi trebali započeti s radom s novom proračunskom godinom 1. siječnja 2018.

Mrak Taritaš: Broj ureda povećan jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta

U ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da se ovime očituje potreba za novim pročelnicima jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta. “Ništa se neće promijeniti u radu Grada, samo ćemo imati 25 pročelnika. Iz ovog iščitavamo nove pročelnike i urede i zadovoljavanje pojedinačnih interesa”, ustvrdila je.

U ime Kluba gradskih zastupnika nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Darinko Kosor podsjetio je na riječi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se, dok je on živ, samostalnog ureda za kulturu neće biti. “Danas nije ovdje jer ga je sram. To je kao da premijer nije prisutan na predstavljanju novog ministarstva”, ustvrdio je.

Prihvaćena odluka o novčanoj pomoći za novorođeno dijete

Zastupnici su na sjednici također prihvatili odluku o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti; ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se gradskom upravnom tijelu u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev.

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2016., a donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika izabranih s liste grupe birača u 2017. Ukupno je do kraja ove godine preostalo za rasptita u orediti i doznačiti sredstva u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna.

Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita u kasnim noćnim satima

Na sjednici zagrebačke Gradske skupština, koja je počela jutros u 9 sati, do večeras u 20 sati odrađeno je 7 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo.

Od predviđenih 27 točaka, ona koja je izazvala najviše zanimanja javnosti – preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, 14. je po redu i rasprava o njoj očekuje se u kasnim noćnim satima.

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me
Displaying 26 komentara
Have Your Say
 1. Sandro Tiar napisao:

  SAMO JE TABLA OTIŠLA A PIONIRI I PIONIRKE U PIONIRSKOM GRADU ZAGREBU I DALJE SU TU I SAMO IH SUDNJI DAN MOŽE MAKNUTI IZ ZG

 2. Frane Radas napisao:

  Neka se maknu sve ploce na ulicama i trgovima koje nose ime Tita ili bilo kojeg komuniste, neka maknu sve spomenike istih i slicnih ali isto tako da se ne velicaju imena drugih totalitarnih rezima. I Tito i Pavelic napravili su vise zla svom narodu nego Talijani i Njemci zajedno. Buducnost Hrvatske tribamo graditi na novijoj povjesti, borba za neovisnost, Domovinski rat, stradanja Hrvata od Vukovara do Dubrovnika.

 3. Antun Knežević napisao:

  Bilo je i vrijeme da seskloni ime tog zlocinackog smrada m

 4. Alan Ford napisao:

  Crknuti će puno vas, jadnih, pokvarenih individua, koji ste sve stekli u vrijeme dok je on živio. Obrazovanje, znanje, zvanje, imovinu…..Mnogi od takvih i danas žive u stanovina koje ste u to vrijeme dobili, išli na godišnji odmor na more, kupali se slobodno na svakoj plaži. Još ste za to dobili plaču koju ste nazivali “regres ili K-15, besplatno išli doktoru a niste mjesecima čak i godinama čekali pregled.Imali ste sigurna radna mjesta, i vi i vaša djeca. Niste vračali dugove pohlepnih i nezasitnih lopova-tajkuna, nisu vas izbacivali iz stanova i kuča. Naravno, nije sve bilo idealno. Sada pljujete po tome i svakome realnome i osobi koja to spomene predbacujete da je “jugo nostalgičar, komunjara” i da je neprijatelj Hrvatske.Tita više nema, Jugoslavije nema, ustaša također. Ako komunjare još postoje, onda su to oni koji su 90-ih promjenili kapute-stranku i sada vas huškaju i svađaju da bi lakše opljačkali narod.

 5. Mathias Hruska napisao:

  crke i komunjare.

 6. Marinko Drljo napisao:

  Crkni Crvena Stoko

 7. Sanja Odak napisao:

  BOŽE DAJ DA SE POČMEMO BAVIT BITNIM STVARIMA U DRŽAVI SVE JE U RASULU .A SAMO SE VRAČAMO KORAK UNAZAD I UNIŠTAVAMO NAŠE MLADE …….

  • Marija Ramljak napisao:

   Sanja… mozete li pokusati razumjeti, ako ste Hrvatica ili bar ona koja postiva Hrvatsku kao svoju Domovinu, da je ovo pocetak rjesavanja problema o kojima govorite? Bez rijesene proslosti, nema nam ni buducnosti. Hrvati su stvorili drzavu, a oni koji su je unistili nisu Hrvati, vec potomci i unuci nakaza titovih idolopoklonika.

  • Sanja Odak napisao:

   HRVATICA SAN S TIM SE PONOSIM….JA SAN UDOVCA DOMOVINSKOG RATA I MOJA DICA KAO MNOGA BEZ OCA TREBAJU SE BRINUTI OBUDUČNOSTI …IOVAKO IM JE TEŠKO A TO TI NEMOŠ RAZUMIT….MI ČUVAMO USPOMENU NA DOMOVINSKI RAT I TO POKUŠAVAMO SAČUVAT……A OVO SVE BOLI …..DICA POGINULIH SU DANAS LJUDI I SAMI SE BORE ZA ŽIVOT…..

  • Keno Bili napisao:

   Nitko dici poginuli branitelja ne moze nadomjestit oca. Ali drzava je za obitelj poginulog pobrinula tako da je rjeseno stanbeno pitanje. Djeca do zadnje godine skolovanja pa koliko god hoce ici u skolu primaju mirovinu od oca. Koju majka kasnije uziva dozivotno. Tako da nije bas sve tako ko sta vi kazete. Ali ponavljam nikakav novac ne moze oca ili majku nadomjestit. Ali ne mozete reci da nista ne valja i da se drzava nije pobrinula za dicu i udovicu.

  • Marija Ramljak napisao:

   Neka gospodja samo jos jednom se prisjeti tko nas je napao ’91. Oni s petokrakom i kokardom. I danas slobodno setaju Hrvatskom. Tek nakon lustracije mozemo govoriti o boljem sutra, sto zelim svima, posebice djeci hr branitelja. Ali gospodja bas ne zeli razumjeti. Jos jedna zrtva pristranih medija koji su naivcima plasirali pricu o boljoj buducnosti, dok nas istovremeno uvijek isti napadaju i potkradaju.

 8. Tomislav Polasek napisao:

  Da je Tuđman żiv, likovi poput hase bi mijenjali adrese svojih prebivališta, a ne imena ulica i trgova.

 9. Blaženko Škero napisao:

  Crknit če i ostala stoka sitnog zuba

 10. Ivica Ljubičić napisao:

  €uro yugovina je naša realna budućnOst ️️

 11. Zlatko Vrhovec napisao:

  To smeće je trebalo davno ukloniti!

 12. Ana Kolman napisao:

  boze daj prosvjetli pamet svima koji su za Jugovinu da se osvjeste i da bumo jednom svoj na svome bez crvenih

 13. Milan Horvat napisao:

  Ali to je samo početak kraja jugo komunista. Imajte to na umu!!

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Markuš poručuje ‘ništa od dogovora, ovo je rat za Hrvatsku’

O HOS-OVOJ PLOČI U JASENOVCU Poznati HOS-ovac i dogradonačelnik Kutine Damir Markuš na svom facebook profilu napisao je 'ovo nije...

Close