Objavljeno: Pon, sij. 15th, 2018

Matić branitelje naziva talibanima, a ovako se ispričavao udovicama dok je bio ministar

“..želim istaknuti kako su vrata Ministarstva branitelja uvijek bila i jesu otvorena za sve hrvatske branitelje, udovice hrvatskih branitelja te za njihovu djecu, dok sam ja osobno, kao ministar, dostupan za sve njihove probleme i nedoumice osobno, putem e-maila i putem besplatne telefonske linije..”

Ovo je dio iz javnog pisma isprike kojeg je Predrag Matić uputio Rozaliji Bartolić i Udruzi udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, nakon što ih je prethodno grubo uvrijedio u jednoj javnoj raspravi.

Sada kad više nije ministar bahato se ruga s braniteljima i ratnim udovicama nazivajući ih talibanima i šatorašima koji se njemu kao ministru ne bi smjele niti približiti s idejama i prijedlozima s kakvim dolaze ministru Medvedu. Riječi koje Predrag Matić izgovori ili napiše nemaju nikakvu težinu jer više čak ni on sam ne zna što je istina a što laž, ali dobro se podsjetiti na još jedno u nizu njegovih kameleonskih izjava.

Bilo je to 2013. godine kada je Matić kao tadašnji ministar branitelja donio odluku da 142 milijuna kuna koliko bi po zakonu pripalo Fondu hrvatskih branitelja od prodaje HPB-a i Croatia osiguranja neće uplatiti u Fond nego će ga koristiti za školovanje djece poginulih branitelja. Udovice su na to reagirale i javno prozvale ministra zbog svojevoljnog kršenja zakona te ga upozorile da koristi njihovu djecu kao opravdanje za svoje malverzacije. Uz sve argumente koje su mu iznijele u svom javnom obraćanju zamolile su ga da im ne vrijeđa inteligenciju jer svi znaju  izračunati koliko je godina prošlo od završetka Domovinskog rata i zaključiti da je većina djece poginulih branitelja odavno završila školu, a tek manji dio je pri kraju školovanja.

Predrag Matić, u svom dobro poznatom stilu odgovorio im je kako ‘ne može vrijeđati inteligenciju nekome tko je nema’, no ubrzo je uslijedila još jedna javna reakcija udovica i Matić se javno ispričao:

“Nakon višednevne javne rasprave, pa i neprimjerenih te u javnom i političkom govoru nedopustivih izjava s obje strane, koristim ovu priliku, gospođo Bartolić, da se Vama, članstvu Udruge koju predstavljate te svim udovicama hrvatskih branitelja iskreno ispričam zbog svoje izjave na račun inteligencije, za koju i sam smatram da je ispod potrebne razine pristojnosti i poštovanja prema sugovorniku.

Iako to nije i ne može biti opravdanje, želim reći kako je ta izjava izrečena u afektu, dok sam pokušavao obraniti model raspodjele sredstava od privatizacije HPB-a i CO-a za koji vjerujem da će na uistinu najbolji način biti od koristi hrvatskim braniteljima, njihovim suprugama, a napose njihovoj djeci. Još jednom, međutim, ističem kako je cijela ova rasprava koja se otvorila naprosto jedan veliki nesporazum. Radi se, dakle, o tome da je plan ove Vlade i moj osobni da dio sredstava od privatizacije HPB-a i CO-a bude namijenjen za školovanje djece svih hrvatskih branitelja, što sam na više mjesta i u više navrata istaknuo. Međutim, u jednim dnevnim novinama je pogrešno navedeno da će ta sredstva biti namijenjena samo za djecu poginulih branitelja, što nas je onda dovelo u situaciju da bespotrebno raspravljamo o fantomskim planovima i izjavama, dakle o onome čega nema. A uz samo malo dobre volje i spremnosti da se novinarski navodi provjere na najrelevantnijim adresama, dakle u Vladi RH i Ministarstvu branitelja, ova bespredmetna rasprava bi bila izbjegnuta.

Uostalom, direktni kontakt između Vas i Ministarstva branitelja nije bio upitan kada ste projekte Vaše Udruge prijavljivali na natječaje koje organiziramo, pa sam ostao pomalo zatečen što osobno niste provjerili i novinarski navod koji Vas je toliko pogodio. Ne želeći, međutim, više „dolijevati ulje na vatru“ i time živom održavati raspravu koja jednako šteti ugledu obiju strana, želim istaknuti kako su vrata Ministarstva branitelja uvijek bila i jesu otvorena za sve hrvatske branitelje, udovice hrvatskih branitelja te za njihovu djecu, dok sam ja osobno, kao ministar, dostupan za sve njihove probleme i nedoumice osobno, putem e-maila i putem besplatne telefonske linije. Smatram, stoga, ako istinski želimo graditi otvorene, fer i poštene odnose, da bi se naša komunikacija i ubuduće trebala odvijati u direktnom kontaktu, a ne putem medija jer to samo stvara tenzije, dok realni problemi i nesporazumi i dalje ostaju.”

 

 

 

.

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
ACO, POPTISUJEM TVOJ TRAKTAT PROTIV MRŽNJE U MEDIJIMA, ALI…

Otvoreno pismo Aleksandru Stankoviću Nikad mi nije napamet palo da ću se u bilo čemu složiti s voditeljem emisije Nedjeljom...

Close