Objavljeno: Sri, ožu. 7th, 2018

MEDIJI O OVOM ŠUTE: Europska komisija traži snažno rezanje braniteljskih naknada!

Europska komisija se u svom aktualnom izvješću dotakla i braniteljskih naknada te zaključila da bi one trebale biti usklađene s drugim socijalnim naknadama za koje se primjenjuje imovinski i dohodovni cenzus. Opširno izvješće Europske komisije na više od sto stranica analizira aktualnu situaciju u Hrvatskoj, objavljeno je prije tjedan dana, a dio koji se tiče braniteljskih naknada ostao je nezamijećen u javnosti.

Među brojnim preporukama koje je Europska komisija uputila Vladi nakon najnovije dubinske analize neravnoteža u hrvatskom gospodarstvu nalaze se i one o usklađivanju uvjeta za ostvarenje prava na socijalnu naknadu.

U izvješću se ističu nalazi revizije koji pokazuju da se novčane naknade i subvencije na središnjoj razini ne dodjeljuju uvijek dosljedno.

‘Za neke opće programe primjenjuju se strogi kriteriji, među ostalim i imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornje granice, kao što je to slučaj sa zajamčenom minimalnom naknadom. Osim toga, naknade u okviru posebnih programa, uglavnom su više od usporedivih naknada koje se dodjeljuju u okviru općih programa. U okviru ostalih programa koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji primjenjuje se univerzalniji pristup‘, stoji u izvješću.

Europska komisija smatra da trenutačna struktura sustava socijalne zaštite ugrožava njegovu učinkovitost i u pogledu pravednosti i u pogledu primjerenosti. Pritom najveći problem vidi u braniteljskim naknadama koje se dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus.

Stoga Komisija preporučuje ujednačavanje kriterija prihvatljivosti i dodatnu konsolidaciju naknada. Drugim riječima, to znači da bi se kriteriji za dodjeljivanje naknada koje branitelji primaju na temelju posebnog zakona poput invalidskih naknada, naknada za troškove prijevoza i sl. trebali izjednačiti s onima koji se primjenjuju za ostale građane.

‘To se čini iznimno potrebno s obzirom na trenutačna fiskalna ograničenja i činjenicu da se samo neznatan udio proračuna za socijalnu skrb troši na najugroženije skupine’, zaključuje Komisija.

3 komentara na “MEDIJI O OVOM ŠUTE: Europska komisija traži snažno rezanje braniteljskih naknada!”

 1. Orlić Šefik napisao:

  ISTINA&DOMOVINA
  ZA DOM SPREMNI
  Hrvatska braniteljska pučka stranka

 2. Ivan Dragovoljac napisao:

  S OBZIROM NA SADAŠNJE STANJE BRANITELJSKE POPULACIJE, BOLJE DA SU ONDA PONUDILI 2 METRA KONOPA PO BRANITELJU, TO BI BILO UČINKOVITIJE A I ŠLJAM ELITA BI TO JEDVA DOČEKALA!!!!USPUT EK KAŽE DA SMEĆE OD PLENKOVIĆA I EKIPE NIJE PROVELO NI JEDNU JEDINU REFORMU NUŽNU ZA OPSTANAK HRVATSKE A DOTIČNO SMEĆE SE HVALI REZULTATIMA KAO NIKO DO SADA!!!!

  • Željko Pomper napisao:

   Zašto bih ja sebe ubio zbog nekog??? Taj koji mi je uništio ovo malo života,realnije bi bilo kada bi ja toga roknuo pa onda mene neki snajperista,ujedno kao vjernik,ubojstvo iz razloga je manji grijeh nego suicid!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
TURUDIĆ: Neobično je dopustiti znakovlje pod kojim su ubijani ranjenici u Vukovaru

Predsjednik županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić komentirao je preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću kazavši kako je ‘neobična‘ preporuka da...

Close