Objavljeno: Sri, ožu. 7th, 2018

MEDIJI O OVOM ŠUTE: Europska komisija traži snažno rezanje braniteljskih naknada!

Europska komisija se u svom aktualnom izvješću dotakla i braniteljskih naknada te zaključila da bi one trebale biti usklađene s drugim socijalnim naknadama za koje se primjenjuje imovinski i dohodovni cenzus. Opširno izvješće Europske komisije na više od sto stranica analizira aktualnu situaciju u Hrvatskoj, objavljeno je prije tjedan dana, a dio koji se tiče braniteljskih naknada ostao je nezamijećen u javnosti.

Među brojnim preporukama koje je Europska komisija uputila Vladi nakon najnovije dubinske analize neravnoteža u hrvatskom gospodarstvu nalaze se i one o usklađivanju uvjeta za ostvarenje prava na socijalnu naknadu.

U izvješću se ističu nalazi revizije koji pokazuju da se novčane naknade i subvencije na središnjoj razini ne dodjeljuju uvijek dosljedno.

‘Za neke opće programe primjenjuju se strogi kriteriji, među ostalim i imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornje granice, kao što je to slučaj sa zajamčenom minimalnom naknadom. Osim toga, naknade u okviru posebnih programa, uglavnom su više od usporedivih naknada koje se dodjeljuju u okviru općih programa. U okviru ostalih programa koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji primjenjuje se univerzalniji pristup‘, stoji u izvješću.

Europska komisija smatra da trenutačna struktura sustava socijalne zaštite ugrožava njegovu učinkovitost i u pogledu pravednosti i u pogledu primjerenosti. Pritom najveći problem vidi u braniteljskim naknadama koje se dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus.

Stoga Komisija preporučuje ujednačavanje kriterija prihvatljivosti i dodatnu konsolidaciju naknada. Drugim riječima, to znači da bi se kriteriji za dodjeljivanje naknada koje branitelji primaju na temelju posebnog zakona poput invalidskih naknada, naknada za troškove prijevoza i sl. trebali izjednačiti s onima koji se primjenjuju za ostale građane.

‘To se čini iznimno potrebno s obzirom na trenutačna fiskalna ograničenja i činjenicu da se samo neznatan udio proračuna za socijalnu skrb troši na najugroženije skupine’, zaključuje Komisija.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
TURUDIĆ: Neobično je dopustiti znakovlje pod kojim su ubijani ranjenici u Vukovaru

Predsjednik županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić komentirao je preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću kazavši kako je ‘neobična‘ preporuka da...

Close