Objavljeno: Sub, pro. 2nd, 2017

Medved: Nemamo informacije o novim optužnicama iz Sarajeva

Ministarstvo branitelja za sada nema informacije o podizanju novih optužnica u BiH protiv bivših pripadnika HVO-a, a Vlada RH intenzivno komunicira s Vladom BiH, izjavio je ministar branitelja Tomo Medved.

Nakon što je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac ustvrdio da bosansko-hercegovački sudovi imaju velik broj pripremljenih optužnica protiv časnika HVO-a i nekih hrvatskih generala, Medved je poručio braniteljima da je hrvatska vlada uz njih te da “neće dopustiti nikakav progon i iskrivljavanje povijesti”.

Nakon objave haške optužnice protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata u kojoj je navedeno da je “HVO korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata”, Medved nije odgovorio što mogu očekivati hrvatski branitelji ako uđu u BiH. Istaknuo je samo da će im se pružiti pomoć “ako dođe do takvih postupaka”, i to u sklopu odluke Vlade, odnosno savjeta za pružanje pomoći.

Ustvrdio je i da haški sud presudom šestorici nije pridonio rješavanju odnosa, odnosno rješavanju pitanja novije hrvatske povijesti i Domovinskog rata općenito. S obzirom na najave revizije i rušenja haške presude, Medved je rekao da “Vlada intenzivno s pravnim stručnjacima analizira stanje, a zasigurno postoje određeni pravni mehanizmi koji će se pokrenuti”.

Autor: HRT

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Braniteljske udruge traže Saborsko povjerenstvo o odgovornosti pojedinaca i institucija glede suradnje s Haagom

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUVHGP) i Udruga specijalne policije (USPDR RH), zatražili su osnivanje Saborskog povjerenstva vezano za...

Close