Mladen Pavković: Korade je bio i ostat će ratni zapovjednik Puma, sviđalo se to nekome ili ne!

Ove godine, od listopada pa do prosinca, pripadnici slavne 7. gardijske brigade Puma brojnim su događanjima obilježili 25. obljetnicu osnivanja ove poznate varaždinske ratne postrojbe. Hrvatska pošta čak je objavila i poštansku marku sa znakom Puma. S pravom se govorilo i podsjećalo na dane ponosa i slave kroz koje su prošli ratnici ove brigade.

A ratovali su diljem Hrvatske! Na njihove svečanosti došli su mnogi, pa i političari i svi su imali samo riječi hvale.

Međutim, u cijeloj toj priči „izgubio“ se ratni zapovjednik 7. gardijske brigade, legendarni general Hrvatske vojske Ivan Korade (1963.-2008.). Gotovo ga nitko nije ni spomenuo, prešlo se preko njega kao spužvom preko ploče. Razlog tome je u činjenici da se Korade nakon rata iz još uvijek nerazjašnjenih okolnosti od junaka pretvorio u zločinca, koji je počinio peterostruko ubojstvo nevinih ljudi. Na kraju je presudio i sam sebi.

Sad se postavlja pitanje, ako je tako bilo, a jeste, trebali li prigodom svake obljetnice Puma jednostavno „preskočiti“ cijeli ratni put njihova zapovjednika, tj. uopće ga više ni spomenuti ni po dobrom ni lošem, kao da ga nikada i nije bilo, kao da ta brigada uopće i nije imala zapovjednika? Treba li izbrisati i sve fotografije recimo s Kninske tvrđave tijekom Vojno-redarstvene operacije Oluja 95 na kojima se nalazi Korade u društvu tadašnjih najviših vojnih i političkih dužnosnika? Treba li zaboraviti da je baš on prvi podigao hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi, odnosno da su Pume pod njegovim zapovjedništvom prve „ušetale“ u oslobođeni Knin?

Uz to, malo koji ratni zapovjednik ima tako bogati i hvale vrijedan ratni put, kao ovaj nesretni ratni stradalnik, koji je i potpisnik otvorenog pisama (2000.godine) 12 hrvatskih generala, koje je bivši žalosni predsjednik RH Stjepan Mesić već drugi dan pomeo kao lišće na cesti.

Dakle, ako se spominje 7. gardijska brigada i ako se još slavi njihov ratni put, koji je stvarno briljantan, onda nije u redu da se povijesne činjenice tek samo tako izbrišu, da se jednostavno samo izostavi ime prvoga, a sve zasluge prepišu nekom drugome.

Korade je bio i ostao ratni zapovjednik Puma i ta se činjenica naprosto više ne da izmijeniti, kao što se ne da ni zlo koje je, još jednom kažemo, iz dosad neobjašnjivih razloga učinio nakon rata.

Stoga, bez obzira na sve, prešućivanje i marginaliziranje njegove uloge u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu ne vodi nikamo, osim u još veće podjele, tim prije jer je istina, gospodo i drugovi,kakva god bila, ipak samo – jedna!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Facebook Comments

19 komentara na “Mladen Pavković: Korade je bio i ostat će ratni zapovjednik Puma, sviđalo se to nekome ili ne!”

 1. Gadovi su od našeg heroja napravili ubojicu.
  HEROJJI NAM SE UBIJAJU umiru neshvaćeni i necjenjeni
  A malo je onih kojima su gadovi pomogli da žive ali
  PUNO JE ONIH KOJIMA SU POMOGLI DA UMRU.
  Provokacijama , svinjarijama i ismijavanje doveli su mnoge naše branitelje do ludila i suicida.
  PA ZAR NIJE DOKAZAO DA JE RATNIK I UMRO JE KAO RAZNK.
  KAO POSLJEDNJI
  MOHIKANAC PROTIV 4OO “SPECIJALACA”
  Tko ih je odabrao za
  LIKVIDACIJU BOLESNOG
  ČOVJEKA?????
  MOŽDA SU NOSILI I
  “SRAFCIGER”????

 2. Soldo Andja napisao:

  Korada sam osobno slučajno srela u putovanju.Bio je tada cijenjeni ratnik.Sto je loše napravio i koliko je bolestan bio?Povmpirenih nisu mu pomogli, nego ga hvatali 480 specijalaca je hvatalo jednog invalidnog branitelja kojega su dotukli?
  Pravda i pravica?

 3. Feuermann Feuer napisao:

  Svaka čast na istini g.Pavkoviču

 4. Zoran Dramac napisao:

  Neseri te sa izjavama opravdavate njegove bolesne postupke ćasniji branitelji ima od njega koji su bili obićni bojovnici

 5. Katica Taksic napisao:

  Takojje!!Nek se nezaboravi General Korade nikad !!!!

 6. Zašto ne bi ostao ratni zapovjednik? GLUPOST!

 7. Renato napisao:

  Udbaški novinarčić koji se silom prilika želi nametnuti kao braniteljski glas pravice …

 8. Dragica Božić napisao:

  Napraviše ubojicu od čovjeka sotonisti..

 9. Mladen Sabolić napisao:

  Heroji nikad ne umiru

 10. Maria Angela napisao:

  Nacionalni izdajica Mesic je Hrvatske branitelje generale poskidao koga su njegovi agresorsku sudci mogli osudit osudili su
  A Koradu je i fizicki ubio

 11. Daniel Sedmak napisao:

  Korade samo nemoj da te Pavković brani

 12. Smeće Mesić ga je umirovio prisilno a čovjeka je trebalo lječiti ubio je moga prijatelja i kolegu iz Karlovca to mu zamjeram ali kao Ratniku mu skidam kapu i kao zapovjedniku jer zapovjednika je malo koji idu naprijed i vode svoju vojsku moj zapovjednik nikada nije išao ispred mene a dobio je ordenja više neko Sadam Husein vidio sam ga u par akcija i bez ruke nakon dva dana kako su mu je amputirali već je bio na prvoj crti sa svojom Brigadom.

 13. Boro Celic napisao:

  Da napravio je veliko sranje koje se ne zaboravlja ali netriba ni ono od 91 zaboraviti sto je napravio za Hrvatsku

 14. Upravo to on je heroj domovinskog rata sviđalo se to nekom ili ne, njegova postrojba kojom je zapovjedao i postrojba Pauka potukla je četničke koljače opet sviđalo se to crveno-plavim udbasko-komunističko-velikosrbima i izdajnicima hrvatskog naroda!

 15. Mladene svaka: čast nikada ne smijemo zaboraviti velika djela malih ljudi a Korade je to sigurno bio tijekomDomovinskog rata.Zašto se čovjeku nije pomoglo jer je zasgurno imao psihičkih problema pa je uradio i radip to što jeste.Ovo me podsjeća na nedavnu proslavu u Dubrovniku kada su izostavili dečke iz postrojbi HOS-a dečke kojima svi trebamo skinuti kape i zahvaliti im na njihovim junačkim dijelima ne samo na jugu nego diljem Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
RATNA PRIČA S DINARE

RATNA PRIČA S DINARE: SNJEŽNA OLUJA Temperatura je ispod -30 °c, udari bure na mahove dostižu brzine već od 180...

Close