Objavljeno: Sri, pro. 6th, 2017

Na današnji dan 1991. poginuo Pavo Urban

Na današnji dan 1991. poginuo Pavo Urban snimajući divljačko bombardiranje Straduna od strane srbočetničkih hordi

Šestog prosinca 1991. godine izveden je najžešći napad na Dubrovnik tijekom Domovinskog rata, a na meti agresora posebno je bila stara gradska jezgra. Napad je otpočeo u 5 sati i 50 minuta iz tri smjera s oko 120 vojnika podijeljenih u pješačke skupine. Potporu snagama u napadu pružala su četiri tenka, minobacačke bitnice te topovnjače jugo-mornarice.

Razaranja su bila strahovita, a požari su se širili gradom. Samo toga dana na povijesnu jezgru, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a, palo je više od 600 granata različitih kalibara, tako da nijedno zdanje nije ostalo neoštećeno.

Na Stradunu, ispred gradskog zvonika, poginuo je od granate 22-godišnji fotoreporter Pavo Urban, suradnik Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije. Svoje posljednje fotografije snimio je sa samog mjesta pogibije. Sa samog mjesta pogibije nastala je i njegova posljednja fotografija kasnije nazvanaKamena prašina nad Gradom.

Ukupna tragična bilanca napada je 19 poginulih, i 60 lakše ili teško ranjenih. Izgorjelo je devet zgrada, a mnoge su teže ili lakše oštećene. Srušen je i križ na Srđu.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Čović pisao čelnicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon presude Ratku Mladiću, a prije presude Prliću i ostalima, poslao je pismo premijerima i/ili...

Close