Objavljeno: Čet, pro. 7th, 2017
Hrvatska / VIJESTI | Objavio HRT">HRT

Najnovije istraživanje CRO Demoskopa

Podijeli ovo
Tagovi

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom prosinca HDZ bi bio relativni pobjednik, ali potpora raste samo “Živom Zidu”. Na mjestu najpozitivnije osobe i dalje se nalazi “nitko”, dok je na mjestu najnegativnije osobe i dalje premijer Andrej Plenković.

Potpora Vladi RH u blagom je porastu, a porasla je i ocjena rada predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Haška presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima smatra se najvažnijim događajem mjeseca, navodi se u rezultatima redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop. Istraživanje je provedeno od 1. do 5. prosinca na uzorku od 1.300 ljudi.

Na ljestvici preferencija političkih stranaka HDZ ima 30,8% (prema 31,3% u studenom). SDP ima pad od 0,5% i osvojio bi potporu od 22,3%. Živi zid je sada treći s izbornom podrškom od 11% (prema 7,5% iz studenog). Slijedi Most sa 7,5%, HSS s 3,5% (prije mjesec dana 3,1%), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,1% (prema 2,3% iz studenog).

Podršku iznad jedan posto bilježi: Neovisni za Hrvatsku (1,7%), HNS (1,3%), IDS (1,1%) te Glas i HSP AS (po 1%). Manje od 1% imaju HSU (0,8%), HDSSB i Pametno (po 0,6%) i HSLS (0,4%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,5%, dok je 11,9% neodlučnih.

Četvrti mjesec zaredom na vrhu ljestvice najpozitivnih je – “Nitko”

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara četvrti mjesec zaredom se nalazi “Nitko”,odnosno za 21,5% građana nije niti jedan političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 23,3%). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović s 20,6% (prije mjesec dana izbor je iznosio 14%). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,2%. Slijedi Ivan Pernar s 6,5% (u studenom 6,9 posto). Na petom je mjestu Anka Mrak Taritaš s 5,2% (u studenom 5,7%). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Božo Petrov (4,0%), Ivan Vilibor Sinčić (3,5%), te tri SDP-ovca (Zoran Milanović i Davor Bernardić po 2,7% te Tonino Picula s 2,5%).

Na vrhu ljestvice najnegativnijih i dalje je Plenković

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Andrej Plenković s izborom od 21,5% (prije mjesec dana 20%). Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,9% (prije mjesec dana 14,3%). Na trećem je mjestu Davor Bernardić s 8,3% (u studenom 8,1%), a slijedi Zlatko Hasanbegović sa 7,4% (prije mjesec dana 10,9%). Milorad Pupovac je peti sa 6,3% (prije mjesec dana 8,7%). Najveći skok negativnog doživljaja zabilježio je Ivan Pernar s izborom od 4,6% (prema 0,8%iz studenog). Među prvih deset najnegativnijih još su Zoran Milanović (3,9%), Vesna Pusić (3,3%), Tomislav Karamarko (2,7%) i Kolinda Grabar Kitarović (2,3%).

Smjer kretanja zemlje podupire 18,3% građana, u odnosu na 16,9% u studenom

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 18,3% građanki/građana u odnosu na 16,9% iz studenog.

U ovomjesečnom istraživanju 74% ispitanika smatra da RH ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 76,8% iz studenog. Kakav je smjer zemlje ne zna 7,7%.

Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (56,1%, a u studenom 58%), dok je među glasačima HNS-a taj udio znatno je niži i iznosi 13,3%. Među glasačima SDP-a udio optimista je 4,1%, dok je među glasačima Mosta njih 5,2%, a Živog zida svega 2,3%.

Potpora Vladi 33,6% uz ocjenu od 2,23

Razina potpore politici Vlade RH u četrnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 33,6% (prema 30,1% u studenom). Kad je riječ o ne podršci politike Vlade ona iznosi 49,8% (u studenom 55%).

Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu. Ovoga mjeseca dobila je 2,23 (prije mjesec dana 2,21). Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,22), dok je najniža među glasačima stranke IDS-a (1,60).

Predsjednici Republike 3,21, a Hrvatskom saboru 1,95

Predsjednica Republike je za svoj rad dobila 3,21 (u odnosu na 3,07 u studenom). Sabor za svoj rad bilježi 1,95 (u studenom 2,00).

Haška presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata – najvažnija tema mjeseca

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca presuda na Haškom sudu šestorici BH Hrvata i samoubojstvo Slobodana Praljka najčešći je izbor za 55,3% građana. Događaji u slučaju Agrokor su sada na drugom mjestu s izborom od 21%.

Još su samo četiri događaja zabilježila izbor viši od 3%: dugotrajna društvena kriza u zemlji (5,0%), inicijativa za zabranu rada trgovina nedjeljom (3,9%), doživotni zatvor za Ratka Mladića na sudu u Haagu (3,0%), dobri ekonomski pokazatelji (2,5%).

Autor: HRT

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Comments

comments

3 komentara na “Najnovije istraživanje CRO Demoskopa”

  1. Josip Simic napisao:

    SDP i MOST je najgori oni rade za srbiju tosu svaki put dokazali uz policiju sudstvo i medije svi oni rade za srbiju

  2. Josip Simic napisao:

    vise stranki nego stanovnika svi otisli u politicare ko crnogorci sve oce samo raditi nece

  3. Pilic Lvan napisao:

    majko moja sve udbaš do udbaša e moj narode prodaješ samog sebe i robuješ neradnicima koji nikad nisu ni radili nit su išta u životu pošteno napravili

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH

Read previous post:
SARAJEVO: Eksplozija na otvaranju predbožićnog “Holiday Marketa”

Sinoć je u Sarajevu, na otvaranju sedmog po redu tradicionalnog predbožićnog “Holiday Marketa” u središnjem Hastahana parku odjeknula strahovita eksplozija...

Close