Objavljeno:

Naređenje Armije BiH: Sve ‘ustaško’ spaliti, žene i djecu pritvoriti u logor, muškarce pobiti!

Internetom posljednjih dana ponovno kruže dokumenti koji na izravan  način dokazuju kako su zapovjednici Armije RBiH pripremali napad na nemuslimansko stanovništvo u BiH prije otvorenog hrvatskog-bošnjačkog sukoba. Portal Direktno u posjedu je preslike dokumenta kojeg je potpisao izvjesni Galib Dervišić, komandant obrane Žepča, a na sebi ima pečat “Zelenih beretki Armije BiH”.

Autentičnost dokumenta za Direktno su potvrdili generali Zlatan Mijo Jelić i Ljubo Ćesić Rojs. U dokumentu piše kako bi dvije čete muslimanskih boraca povezane sa 7. muslimanskom brigadom (koja je u svom sastavu imala mudžahedinske jedinice) trebale napasti iz smjera Željeznog polja i spojiti se sa snagama 1. bataljuna iz Travnika i s 319. brigade iz Žepča te napasti sve hrvatske snage u toj općini.

U naredbi dalje stoji kako bi za vrijeme napada sve ‘ustaško’ trebalo spaliti, muškarce pobiti, a žene i djecu sprovesti u logor u blizini Žepča. Dalje u zapovijedi stoji kako bi, čim se muslimanske jedinice spoje u Žepču, odmah trebalo pristupiti likvidaciji ‘ustaškog’ zapovjedništva i čelnika HDZ-a te u bolnici koja je pod ‘ustaškim’ zapovjedništvom sve ranjenike pobiti, a medicinsko osoblje zadržati i natjerati da rade pod kontrolom.

Napad na Žepče i herojska obrana

Srednjobosanski gradić Žepče leži na rijeci Bosni, na cestovnoj i željezničkoj prometnici Sarajevo-Doboj. Sjedište je istoimene općine. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine općina Žepče imala je 22.966 žitelja, od toga Muslimana-Bošnjaka 10.820 ili 47,11 posto, Hrvata 9.100 ili 39,62 posto, Srba 2.278 ili 9,91 posto, a ostalih 768 ili 3,34 posto.

Prvi sukob zabilježen je 23. lipnja navečer, kada su mudžahedini iz Željeznog Polja napali hrvatsko selo Golubinja. Sutradan ujutro dijelovi pet muslimanskih brigada, oko 12.500 ljudi, napredujući u dvije kolone s jugozapada (Zenica) i jugoistoka (Kakanj), krenuli su u glavni napad sjeverno od Željeznog Polja i ubrzo opkolili Žepče.

Muslimanske su snage zauzele uzvisine zapadno, južno i istočno od Žepča, a u sljedećih nekoliko dana hrvatsko stanovništvo iz područja na južnoj obali rijeke Bosne kojima su dominirali Muslimani, izbjegao je u većinska hrvatska područja. U samom Žepču vatra se začula oko 9:15, kad su paljbu na grad otvorili topništvo i minobacači ABiH-a, a muslimanske “Zelene beretke” opkolile stožer vojne policije HVO-a u hotelu Balkan.

Napad je herojskim zalaganjem i žrtvovanjem HVO-a nadvladan te su muslimanske snage odbijene do južne obale rijeke Bosne. Do 30. lipnja HVO je uspio odbiti najveći dio muslimanskih napadača s većeg dijela zapadne obale rijeke Bosne i osloboditi zapadni dio Žepča.

Bitka je završila 30. lipnja uvečer predajom 305. i 319. brigade Armije BiH. Zapovjedniku ABiH-a Galibu Dervišiću poziv na predaju upućen je još 25. lipnja, ali ga je on odbio. Dok se bombardiranje pojačavalo 26. lipnja, HVO je polako uspostavljao kontrolu nad gradom, a Muslimanima je počelo nedostajati streljiva. Dervišić je predaju dogovorio s Božidarom Tomićem 30. lipnja, pristavši na predaju glavnine svojih snaga u gradu u 17 sati.

Zelene beretke osnovao je vrh Stranke demokratske akcije 10. lipnja 1991. godine u Domu milicije, u Sarajevu, na zasjedanju koje je vodio Emin Švrakić. Sastav ovih jedinica činili su isključivo dobrovoljci.

Inače, 7. muslimanska brigada, koja je poslije rata odlukama Alije Izetbegović dobila i nazive ‘slavna’ odnosno ‘viteška’, osnovana je u prosincu 1992. godine, a u međunarodnoj javnosti postala je poznata jer su u njenom sastavu djelovale i džihadističke jedinice ‘el-Mudžahid’ osumnjičene za brojne, svirepe zločine nad hrvatskim i srpskim stanovništvom u BiH.

Počinitelji tih zločina rijetko su i s malim kaznama osuđivani no nikad za ratni zločin ili etničko čišćenje, već isključivo za kršenje ratnih običaja. Jedan od zapovjednika bio je i Asim Kubura koji je dobio samo dvije i pol godine zatvora na Haaškom sudu zbog kršenja ratnog običaja i prava. Druga osoba visoko u vojnoj hijerarhiji te brigade bio je Šerif Patković kojeg Hrvati sumnjiče za više zločina protiv hrvatskog stanovništva, još uvijek je na slobodi te je bio u Haagu na galeriji tijekom izricanja presude Haškoj šestorci.

Jelić i Rojs portalu Direktno potvrdili autentičnost dokumenta

Da je dokument vjerodostojan potvrdio je portalu Direktno general HVO-a Mijo Zlatan Jelić.

”Kao i mnogi generali u posjedu sam više takvih dokumenata koji dokazuju bošnjačku nakanu za činjenjem ratnih zločina, etničko čišćenje i ubojstva”, rekao nam je Jelić.

 

Ljubo Ćesić Rojs također je rekao da ne sumnja kako je dokument autentičan te je za Direktno dodao kako su takve dokumente, dok je predsjednik Tuđman bio živ, prikupljali u namjeri da prikažu zločine protiv Hrvata u BiH.

“Poslije 2000. nikakvu pomoć nismo dobili od države kako bi pomogli u istrazi tih zločina. Zbog tadašnje politike prema Hrvatima u BiH sve je stavljeno u zaborav”, rekao nam je Rojs.

 

Iz ovog dokumenta i brojnih koji su skupljeni ili se skupljaju te iz brojnih svjedočenja Hrvata iz BiH, vidljiva je namjera Armije BiH i njihovog vojnog i političkog vodstva da uspostave etnički čisti prostor za Muslimane u Bosni i Hercegovini. Ono što se treba upitati jest zbog čega ili čijeg interesa Vlade RH nisu nikada ovakve dokumente upotrijebile za obranu generala HVO-a i HV-a u Haagu te tražile pravdu za Hrvate u BiH?

 

Autor: direktno.hr

Facebook Comments
J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

12 komentara na “Naređenje Armije BiH: Sve ‘ustaško’ spaliti, žene i djecu pritvoriti u logor, muškarce pobiti!”

 1. Nenad Dugački napisao:

  Očistiti RH od fanatika,i govana!!!

 2. Ante Prajz napisao:

  Ne sviđa mi se nego sam slucajno stisnio

 3. Ivan Dragovoljac napisao:

  Dok ne bude svako na svome nema tu sriće!

 4. Objavljeno 02.12. – 0:31

  Nisu sve žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jednako vrijedne, niti su svi naredbodavci i počinitelji zločina zločinci, prema ovozemaljskoj “svjetskoj pravdi”.

  Znamo kakve su sve psihičke i fizičke torture prošli Bošnjaci u logorima na Heliodromu, Dretelju, Gabeli, Ljubuškom, Vojnom, Koštanoj bolnici; izgladnjivanjima, premlaćivanjima i raznim drugim oblicima zlostavljanja. Znamo za 116 ubijenih muslimana u Ahmićima i za ubijene muslimane u Stupnom dolu. Ljudi ako su ljudi, bez obzira na naciju i vjeru, moraju suosjećati s boli njihovih najmilijih, tražiti pravdu i suđenje njihovim ubojicama i naredbodavcima. Mnogi su za te zločine optuženi i osuđeni. Ne znamo, jer nam Haški sud to jasno nije pokazao i dokazao postoji li i kolika je stvarna krivnja za te zločine šestorice dužnosnika HR HB.

  No, što znamo o fizičkim i psihičkim mučenjima, izgladnjivanjima, ubojstvima 14.440 Hrvata u 331 logoru Armije RBiH, o ubojstvima više od tisuću hrvatskih civila u sjevernoj Hercegovini i Središnjoj Bosni, o Grabovici, Uzdolu, Doljanima, Buhinim kućama, Križančevom selu, Varešu, Bugojnu, Travniku… o 172.000 prognanih Hrvata čiji su domovi spaljeni, opljačkani, koji su ostali bez svog zavičaja. Ništa. O tome ništa ne piše u haškoj presudi šestorici dužnosnika Herceg Bosne, a vrlo malo u ostalim haškim presudama, o tome se ovih dana ne piše u sarajevskim medijima. Žrtve i “pravednici” Bošnjaci i “pravi” Sarajevu dragi Hrvati svjedoče o “fašizmu HVO-a i Herceg Bosne”. Šute i jedni i drugi o fašizmu Armije RBiH, to ne postoji, žrtve zločina te vojske niti čujemo niti vidimo u medijima. Njih nema. Nema ni njihovih dželata u Haškom sudu, niti haškom zatvoru.

  Protiv premijera, ministra obrane, ministra unutarnjih poslova, predsjednika Komisije za razmjenu zatočenika Vlade Republike BiH, bošnjačkog ratnog entiteta, Haški sud nije i nikad neće podići optužnice, pa neće moći niti biti osuđeni. Oni, prema haškoj, svjetskoj, pravdi nisu krivi za zločine Armije RBiH nad Hrvatima. Oni su slobodni građani BiH. Četvorica njihovih kolega iz Vlade HR HB, premijer, ministar unutarnjih poslova, ministar obrane i predsjednik Komisije za zatočene Vlade Hrvatske republike Herceg Bosne, hrvatskog ratnog entiteta, s istim ovlastima i odgovornostima kao i njihovi bošnjački pandani krivi su, oni su- osuđeni ratni zločinci.

  Prema svjetskim djeliteljima pravde krivica načelnika Glavnog stožera HVO-a pokojnog generala Slobodana Praljka i generala Milivoja Petkovića za zločine pripadnika HVO-a nad Bošnjacima teška je 40 godina zatvora. Krivica načelnika Glavnog štaba ARBiH, Sefera Halilovića i Rasima Delića za višestruko brojnije zločine pripadnika bošnjačke vojske nad Hrvatima je kumulativno- 2 godine zatvora.

  Prvi, zapovjednik operacije ARBiH “Neretva 93” za ubojstva više od 100 hrvatskih civila u Grabovici, Dolajnima, Uzdolu, …što ih je počinila Vojska kojom je zapovjedao, prema pravdi Haškog suda,- nije kriv. On je patriota, član parlamenta, predsjednik jedne političke stranke- bosanske, patriotske.

  Drugi načelnik Glavnog štaba ARBiH je sa svim vojnim i državnim počastima ispraćen na onaj svijet, također, kao patriota koji je branio svoju zemlju, dok je Vojska pod njegovim zapovjedništvom ubijala stotine Hrvata, palila, rušila i pljačkala njihove domove, gdje god je uspjela probiti linije obrane HVO-a, a njezini pripadnici, iz neagresorskih arapskih zemalja, ritualno odrubljivali glave Hrvatima. On je branio svoju državu Bosnu i Hercegovinu i kada se zahvaljivao tim zločincima poručujući im kako će njihova pomoć opet biti potrebna “sve dok Islam ne ovlada cjelim svijetom”.

  Ta vojska ima status “narodnooslobodilačke vojske”, “vladinih snaga”, oni prema riječima sina vrhovnog zapovjednika ARBiH nikada nije ubijala nedužne civile, nikada pljačkala njihova sela, nikada skrnavila i rušila crkve, već samo spriječavala zločine. Bilo je incidenata, ali ne i ratnih zločina koje je počinila slavna, oslobodilačka, viteška, Armija RBiH. Tako tvrdi Bakir Izetbegović. Tako po izrečenim presudama tvrdi i Haški sud.

  Po djeliteljima svjetske pravde, sarajevskim ali i brojnim svjetskim tumaćima haških presuda, u nesretnom bošnjačko-hrvatskom ratu, fašizam i agresija manifestirali su se samo kod jednog naroda, njihovog političkog i vojnog vodstva, kroz njihov paraentitet. Drugi narod je žrtva tog fašizma, agresije i udruženog zločinačkog podhvata. Borci za istinu i pravdu vide samo žrtve; premlaćene, protjerane, ubijene, “zločinačke Herceg Bosne” i za tu istinu, kunu se, borit će se do kraja života. Druga istina za njih ne postoje- ubijeni, masakrirani, protjerani Hrvati- ne postoje, niti spaljene, razrušene hrvatske kuće. Ako i ima takvih, to opet može biti samo rezultat “zločinačke Herceg Bosne”. To je jedina istina.

  Tako kažu i Haško tužiteljstvo i Haški sud, prema izrečenim presudama. Oni za 22 godine postojanja, unatoč brojnim predočenim dokazima i svjedočanstvima, nisu vidjeli ništa što bi dovodilo u pitanje tu jednu i jedinu istinu. Ta druga istina, istina tih drugih- nije istina. Životi svih ubijenih nisu jednako vrijedili, a svi zločinci nisu zločinci. Tako kaže najviša svjetska pravosudna instanca, osnovana od Ujedinjenih naroda. Tako kažu i domaći i brojni svjetski medijski tumači svjetske pravde i istine. Zar netko smije u to sumnjati? Presuđeno. Točka.

  Nema točke. S nepravdom i neistinom ne može se graditi pravda i dobro, država pogotovu. Nepravda prema jednima, makar bila i svjetska, nikada nije i neće donijeti dobro i sreću drugima. S nepravdom i neistinom-savjesni ljudi se ne mire, žrtve nepravde pogotovu. Ma tko i kako ih prisiljavao na to./H

 5. Aljo Izmetbegović

 6. Milan Horvat napisao:

  Muslimani su izdali Hrvate. Kakvi će tek biti prema Srbima ??

 7. Damir Božić napisao:

  Paragino cvijeće

 8. Dok oni nas ubijali njihove bule sešetale po hr u izbjegličkim kampovima

 9. Jozo Zeko napisao:

  to je taj suživot haha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
VIDEO: POGINULI BRANITELJI DUBROVNIKA

Poginuli branitelji Dubrovnika ubijeni od strane Bilećana, Ljubinjaca, Trebinjaca, Crnogoraca i Srba tijekom Domovinskog rata.   JUKA IFY / YouTube

Close