Objavljeno: Uto, velj. 6th, 2018

Navršeno 26 godina otkako je jedan rođeni kneginčanin Hrvatskoj vojsci pribavio prvi MIG-21

Jučerašnji dan prije 26 godina obilježio je novu hrvatsku povijest. Tada kapetan prve klase u JNA Danijel Borović, a danas samo umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, rodom iz Gornjeg Kneginca,  poletio je sa vojnog aerodroma Željava, najvećeg podzemnog aerodroma u Europi, izgrađenog na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Njegov je cilj je bio netom oslobođeni aerodrom u Puli, na koji je uspio stići unatoč svim teškoćama. Toga dana, 4. veljače.1992. godine ovim povijesnim i herojskim činom, Hrvatskoj je vojsci Borović osigurao prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21bis.

Slavlje u Plitvicama, došao i ministar

Boroviću u čast, drugu godinu za redom je u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i Općine Plitvička Jezera,  obilježena 26. obljetnica preleta, započeta okupljanjem uzvanika na samom aerodromu, ispred jednog od ulaza u podzemni objekt “Klek”, gdje je Borović ukratko prisutne upoznao sa pojedinim detaljima vezanim uz funkcioniranje podzemnog objekta i rada aerodroma, a nastavilo se održavanjem prigodne svečanosti u mjestu Korenica u Općini Plitvička jezera.

Na okruglom stolu na temu preleta, pukovnik Borović je govorio – između ostalog – o situacijama i teškim trenucima tokom leta, u kojima je morao maksimalno iskoristiti  pilotske vještine ne bi li preživio i spustio MiG-21 u jednom komadu na hrvatsko tlo, u jako lošim vremenskim uvjetima noćnog leta, bez radioveze i pomoći zemaljskih radionavigacijskih sredstava i uz pomoć samo nekoliko kamionskih svjetala koja su mu trebala osvijetliti početak piste u Puli, a dalje mrak u koji je trebao sletjeti brzinom od 300 km/sat.

-Svjedočimo izuzetnom bitnom i značajnom činu za Republiku Hrvatsku, jedinstvenom po mnogo čemu. Osobno ću učiniti sve da se nepravda prema pukovniku Boroviću ispravi, zajedno sa ministrom obrane i cijelom Vladom RH, – rekao je tom prilikom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, objašnjavajući kako pothvat pukovnika Borovića za Republiku Hrvatsku nije dovoljno prepoznat i vrednovan.

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

 • Ivan Dragovoljac komentira na objavu MHB: Priopćenje o ukopu umrlog hrvatskog branitelja bez vojnih počasti
 • Ivan Dragovoljac komentira na objavu POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – MLADEN LJUBIĆ
 • Ivan Dragovoljac komentira na objavu POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – MIRKO VEŠTIĆ
 • Ivan Dragovoljac komentira na objavu POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – SINIŠA PERKOVIĆ
 • Ivan Dragovoljac komentira na objavu POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – IVAN ŠER
 • komunističkizločini.net

  Glas Brotnja

  Dragovoljac.com

  Kamenjar.com

  Maxportal

  Direktno.hr

  Sloboda.hr

  Narod.hr

  HKV

  Braniteljski-portal.hr

  HRsvijet

  Dnevno.hr

  Hrvatsko Nebo

  Read previous post:
  POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – DRAŽEN PAVLOVIĆ

  Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!     Tišina

  Close