Nazor opleo po Stankoviću: U ovoj zemlji sva su naselja hrvatska!

Voditelj HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković gostujući na bosanskohercegovačkoj N1 televiziji ponovio je svoju tezu da je u Hrvatskoj djelomice vođen građanski rat.

Stanković je u emisiji ponovio stav kako je rat u Hrvatskoj bio dijelom građanski kao i u nedavnoj emisiji u kojoj je ugostio vukovarskog branitelja Predraga Mišića Peđu.

“U Hrvatskoj je u dijelu bio građanski rat, u manjem dijelu, ali je bio. Naime, kada srpsko selo ratuje protiv hrvatskog sela, to je građanski rat. Kada se napadao Dubrovnik i Vukovar, te kada su tenkovske jedinice iz Beograda išle prema Vukovaru to naravno nije građanski rat, to je čista agresija. Kada ratuje selo protiv sela, onda to ima elemente građanskog rata”, objasnio je svoj stav Stanković u emisiji Pressing.

Televizijski voditelj je također dodao da je rat, kad bi se moglo izraziti u postocima, u 80 posto slučajeva bio agresija, a 20 posto je bio građanski rat te dodao kako nije isto kad on tvrdi da je bilo građanskog rata u Hrvatskoj i kad to tvrdi srpski ministar Vulin koji govori da uopće nije bilo agresije.

Cilj rata je bio prisvajanje teritorija

Komentar Stankovićeve izjave o građanskom ratu za Direktno dao je povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor koji nam je pojasnio razliku između građanskog rata i agresije te o stvarnom karakteru rata u Hrvatskoj.

“Prvo, ne znam zašto uopće treba reagirati na izjave ljudi koji pričaju o problematici kojom se ne bave i za koju nisu nikakav autoritet? Cilj rata nije bio promjena vlasti u Hrvatskoj, nego pripajanje Srbiji dijela teritorija Hrvatske. Dokumenti RSK to jasno potvrđuju, kao što je jasno da je iza ostvarenja toga cilja stoji službeni Beograd i tadašnja srbijanska, odnosno velikosrpska politika, a da je prosrpska JNA bila sredstvo za provođenje toga cilja, što je, uostalom, potvrdio i Međunarodni sud pravde u Haagu u presudi Hrvatska protiv Srbije (čl. 426)”, rekao nam je Nazor i pojasnio kako se može razgovarati o raznim elementima rata, ali da niti jedan od njih nije toliko značajan da bi utjecao na zaključak o karakteru rata, odnosno na činjenicu da je riječ o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku s ciljem prisvajanja dijela teritorija.

“Isticanje ovakvih elemenata samo je pokušaj zamagljivanja činjenica, odnosno glavnog uzroka rata, a argument da je ratovalo ‘srpsko selo’ protiv ‘hrvatskog sela’ je banaliziranje događaja, kojim se prešućuje cilj toga ‘ratovanja’ i koje otkriva neprofesionalan pristup problematici, karakterističan upravo za voditelja emisije Nu2 kad je riječ o temama iz Domovinskog rata”, istaknuo je dr. Nazor, napomenuvši da su u Republici Hrvatskoj sva naselja hrvatska!

Priča o građanskom ratu teza KOS-ovske strukture

Podsjetio je i kako tezu o građanskom ratu nameće srbijanska politika, koja je i na Međunarodnom sudu pravde u Haagu neuspješno pokušala dokazati da su rat u Hrvatskoj vodili ‘lokalni Srbi i JNA’, a da Srbija nema ništa s tim, te da istu tezu KOS-ovska struktura, odnosno kontraobavještajne grupe u tadašnjoj JNA, pokušavaju nametnuti javnosti od 1991.: “Problematizirajući u javnosti neprestano takve manje važne elemente za razumijevanje karaktera rata, ili govoreći o ‘agresiji RH na BiH’, o ‘zločinačkoj naravi Oluje’ i tadašnje hrvatske vlasti, o ‘izdaji ili prodaji dijela hrvatskoga teritorija’, pojedinci, svjesno ili nesvjesno, utječu na stvaranje javne percepcije o Domovinskom ratu koja je u koliziji s činjenicama utemeljenim na izvorima, čineći zapravo upravo ono što je planirano, npr. u programu rada tzv. OPER-e, ustrojene u jesen 1991. pri komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA. Emisije poput Nu2, koje pokazuju da jedan voditelj ne može kvalitetno pokriti različita područja i teme – od gospodarstva, znanosti, kulture itd., zapravo su ogledalo današnjega društva, u kojem mnogi drže da samo na temelju uvida u nekoliko dokumenata ili par pročitanih članaka u medijima javno mogu govoriti i o temama za čije razumijevanje i cjeloviti prikaz treba dugotrajan rad na izvorima“.

Bitno je znati karakter rata

“Hrvatska je 25. lipnja 1991. proglasila ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti, i taj je datum temeljni za svaku raspravu o karakteru rata u Hrvatskoj, odnosno o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku”, istaknuo je Nazor i zaključio: “Otvorena velikosrpska agresija na Hrvatsku od ljeta 1991. klasičan je primjer rata za teritorij druge države, dakle riječ je o agresiji, a svi drugi elementi nisu presudni za razumijevanje karaktera rata. To vam je, primjerice, kao kad vas čovjek bez i jedne vlasi kose na svojoj glavi uvjerava da nije ćelav, pokušavajući svoje obrve prikazati kao element kose, samo zato što su također pozicionirane na njegovoj glavi”.

19 komentara na “Nazor opleo po Stankoviću: U ovoj zemlji sva su naselja hrvatska!”

 1. Josip Colic napisao:

  Neka se on goni u sto picki materina i on i njegova braca takvi smradovi ne postoje na ovoj zemlji to treba sve slistiti

 2. Ivan Smoje napisao:

  Kad Bosanac Nazor drzi Hrvatski muzej……… Neprocjenjivo….
  Jel Muslimanski muzej drži Hrvat?

 3. Iva Habdelić napisao:

  Gospodin stankovic prima placu u valuti koja se zove kuna i jos k tome zivi u drzavi imenom hrvatska pa ja mislim da on zbog toga nemoze mirno spavati jer covjek zivi tu a ne u velikoj srbiji kojju si je on naslika u svome velikom boravku i jos k tome o toj svojoj srbijic moze samo sanjati pa je valjda zbog istine jako oboli pa bi mu hrt trebao platit hrvatskim kunama lijcnika ali on zna porjeklo kune i to ga veoma smeta pozdrav svim kosovcima u drzavi hrvatskoj od hrvoja habdelica

 4. Kupio diplomu kao i svi… Zna se tko su svi.

 5. Drug Stankovic sere na usta kada nemoze na guzicu!

 6. Sime S. Devcic napisao:

  Bravo Gosp. Nazor da imamo jos takovi!!!

 7. Naravno kad su u državi Hrvatskoj

 8. Marija Bare napisao:

  koliko zna toliko zja(priča),tko njemu dade diplomu,kad nezna razlučiti dva pojma,to znaju učenici prvog razreda osnovne škole,

 9. Miro Vrkić napisao:

  TO JE PLAĆENI PROVOKATOR, PO NALOGU IZ NJEGOVE MATIČNE ZEMLJE SRBIJE. ALI NIJE ON PROBLEM VEĆ NJEGOVI NADREĐENI NA “HRT”. Ne G L E D A M njegovu emisiju NU2 a nemojte ni VI.

 10. Veronikina Mala napisao:

  Gospodne Nazore svaka vam čast iako Stanković nije ni slova vrijedan…..

 11. Ivan Rajković napisao:

  Što radi DORH ?

 12. Venka Barjasic napisao:

  Svaka vam cast Gospodine Nazore !Samo tako mozemo dokazati pravu istinu onima koji je zele iskriviti!Hvala vam i samo Ta

 13. Dalibor Vuković napisao:

  Stankoviću uči i upijaj svaku rič od Nazora , i nepričaj budaleštine.

 14. Ivan Pitler napisao:

  Stankovič je gad čet,,,,,

 15. Luka Prce napisao:

  Nije zamijenio on se pravi glup a možda i ne pravi možda je stvarno ili samo podržava srpske teze svojih sunarodnjaka.

 16. Perica Roso napisao:

  Memorandum SANU 2 ! Mali Aca-Leskovac uspješno gura u udarnim terminima , velikoSrbsku ideju . Što ne ide u ratu , pokušajmo u miru ?!

 17. Mirko Mijic napisao:

  Stanković je vjerovatno zamjenio Vojvodinu i Srbiju

 18. Roko Vranić napisao:

  SPC ili porfirije pa Šešelj, Vučić, Nikolić, svi su rekli da su srpske zemlje Dalmacija, Slavonija, Lika. Pop porfirije kaže na božić sve osim Hrvatska država isto kao i Irinej. Ti nam nisu prijatelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
26. godišnjica pogibije i masakra hrvatskih branitelja u Kusonjama

Bjelovarsko bilogorska županija i Udruga roditelja poginulih branitelja Kusonje organiziraju svečanosti u prigodi 26. godišnjice pogibije dvadeset hrvatskih branitelja u...

Close