Objavljeno: Ned, lis. 22nd, 2017

NEVENKA TOPALUŠIĆ (1954.-2014.)

Na današni dan 22. listopada 2014. uslijed prosvjeda “Sto posto za Hrvatsku” u Zagrebu preminula je Nevenka Topalušić.

Nevenka Topalušić rođena je 1954. godine u Gradecu (kraj Vrbovca). Do početka Domovinskog rata radila kao viša medicinska sestra u vrbovečkom Domu zdravlja. Od prvih se dana srpske agresije na Hrvatsku kao dragovoljac uključila u obranu – najprije kao pripadnica ZNG, potom i u sanitetu 51. samostalne bojne Vrbovec, s kojom je bila na novljanskom bojištu.

Počekom rujna 1991. godine sudjeluje u formiranju 51. samostalnog bataljuna Vrbovec.

Nakon demobilizacije,svoj ratni put nastavlja u 2. gardijskoj brigadi Gromovi.

Nevenka sudjeluje i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine, zbrinjava i izvlači ranjenike zajedno sa sinom Dubravkom. Tijekom akcije je pored ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike. Teško ranjenu ženu iz izbjegličke kolone i njenog malodobnog sina, nakon pružene pomoći, sanitetskim vozilom izvlači te smješta u vojnu bazu UNPROFOR-a.

Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je sa pješaštvom, hodajući u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju. Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima te da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete.

Savska 66 ispred sadašnjeg Ministarstva hrvatskih branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
21. listopada – dan kad se Una zacrvenjela od krvi i srama

Kod spomen obilježja u Baćinu, mjestu na području Općine Hrvatska Dubica, u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica...

Close