Objavljeno: Sub, pro. 23rd, 2017

Obilježen rođendan dr. Ivana Šretera

 

Prije šezdeset i šest godina rođen je hrvatski domoljub, mirotvorac i mučenik, dr. Ivan Šreter. Povodom te obljetnice članovi GO HDZ-a Pakrac kod poprsja svojeg prvog predsjednika položili su vijenac, zapalili svijeće i pomolili se. Delegaciju pakračkog HDZ-a predvodila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, koja je istaknula kako je dr. Šreter simbol svih onih za kojima se još uvijek traga, a koji su prošli kroz strahovitu torturu logora na Bučju.

Piše: Matija Kulhavi

Dr. Ivan Šreter rodio se 22. prosinca 1951. godine u Pakracu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, postaje liječnik, a ubrzo i ravnatelj lipičke bolnice.

U vrijeme demokratskih promjena 1990. i 1991. postao je vođa hrvatskog naroda na području tadašnje Općine Pakrac. Izabran je za prvog predsjednika općinskog Ogranka pakračkog HDZ-a. Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman imenovao ga je za predsjednika Kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju.

Dan prije početka općeg napada, 18.kolovoza.1991, prilikom povratka iz Zagreba, zarobljen je na srpskoj barikadi u selu Kukunjevac, odakle su ga odveli na saslušanje u Branešce. Pretpostavlja se da je zatim odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Posmrtni ostaci dr. Šretera nikad nisu pronađeni.

 

 

 

 

 

3 komentara na “Obilježen rođendan dr. Ivana Šretera”

  1. Dragan Šundov napisao:

    Počivao u miru Božijem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
HAAG OSJEĆA KRIVNJU PREMA HRVATIMA: ‘Sud je zatvoren, ali stranica o sudjelovanju Beograda u ratu nije’

Iako je sasvim bjelodano kako se u Hrvatskoj nije vodio građanski, već Domovinski rat koji je u potpunosti instruiran iz...

Close