Objavljeno: Čet, lis. 12th, 2017
OBLJETNICE / VIJESTI | Objavio KTA">KTA

OBILJEŽENA 125. OBLJETNICA UNIŠTENE ŽUPE KRNJEUŠA

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

Župa Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca ove godine obilježava 125. obljetnicu osnutka. U nedjelju 8. listopada 2017. tamo je svečano proslavljen ovaj veliki jubilej, a proslava je dobila tim više na simbolici obzirom da je riječ o župi koja od 1941. praktički više ne postoji. Proslavu je priredila župa Drvar-Bosanski Petrovac, budući da je njen župnik ujedno i upravitelj župe Krnjeuša.

Program obilježavanja obljetnice započeo je u središtu Krnjeuše, na mjestu na kojem su se nalazile župna crkva i kuća, spaljene i uništene u kolovozu 1941., a gdje je ubijen i tadašnji župnik Krešimir Barišić, zajedno s trojicom sjemeništaraca. Molitvu opijela za pokojnog župnika izmolio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, zajedno s nazočnim vjernicima koji su pristigli za tu zgodu.

Na molitvi opijela bio je nazočan i mjesni mladi pravoslavni paroh otac Nemanja Balaban koji je potom nazočio i na Svetoj misi na groblju. Biskup Komarica posebno je pozdravio oca Nemanju, istaknuvši da je njegovo sudjelovanje na proslavi znak nade, pomirenja i međukršćanskog zajedništva.

Na groblju „Kod križa“ – jedinom vidljivom tragu postojanja župe – svečanu Svetu misu predvodio je biskup Komarica u zajedništvu s domaćim drvarsko-petrovačkim župnikom i upraviteljem župe Krnjeuša don Davorom Klečinom i svojim tajnikom don Zlatkom Matićem. Na Misi je bilo nazočno 80-ak vjernika, među kojima i skupina preživjelih Krnjeušana i njihovih potomaka iz Zagreba, Slavonskog Broda i Like, te vjernici iz Bihaća, Drvara, Bos. Grahova, Livna i Jajca. Pjevao je župni zbor iz Jajca, rodne župe svećenika Krešimira Barišića.

U homiliji se biskup Komarica osvrnuo na prigodna svetopisamska čitanja te snažan naglasak stavio na pobjedu ljubavi nad mržnjom što svjedoči i sam ovaj događaj – unatoč mržnji i destrukciji koju ona nosi sa sobom. Nazočne je pozvao da snažno u svom životu i djelovanju svjedoče opredjeljenje za Krista.

Nakon propovijedi biskup Komarica je blagoslovio novi kameni oltar postavljen u novoizgrađenom bogoslužnom prostoru, a na kraju Mise blagoslovio je i spomen-ploču s imenima i brojem žrtava svih hrvatskih rodova iz Krnjeuše pobijenih u pokolju 9. i 10. kolovoza 1941. Spomen-ploču je napravila zavičajna udruga „Krnjeuša, kolovoz 1941.“ iz Zagreba još 2001., o 60-oj obljetnici pokolja, sa željom da se ona postavi u Krnjeuši kada se za to stvore okolnosti. Ploča je postavljena na starom kamenom križu – jedinim očuvanim spomenikom na groblju koji je punih 76 godina oboren ležao na zemlji, a koji je prije dva mjeseca postavljen na novi betonski pijedestal.

Ovaj blagoslov značio je ujedno i blagoslov samog groblja koje je od 1941. do ove godine bilo opustošeno i zaraslo, a za ovu proslavu ono je temeljito očišćeno i ograđeno.

Nakon Svete mise svečanost je nastavljena u Bos. Petrovcu gdje je u tamošnjem Domu kulture upriličena prigodna akademija. Na akademiji je bio nazočan i načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić, a viđeni su i pojedini sugrađani pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti. Župni zbor iz Jajca nastupio je na akademiji s nekoliko glazbenih točaka.

Domaći župnik don Davor Klečina održao je predavanje o povijesti župe Krnjeuša, koja je osnovana 1892. a pred 2. svjetski rat brojala je blizu 1300 vjernika. Na samom početku 2. svjetskog rata četničko-partizanski „ustanici“ u potpunosti su spalili sve hrvatske kuće u župi Krnjeuša kao i župnu crkvu s kućom. Zvjerski su pobili preko 240 Hrvata, uglavnom civila – žena, djece i staraca, među kojima i krnjeuškog župnika Krešimira Barišiića, zajedno s trojicom sjemeništaraca: Ivanom Skenderom (12 g.), Jurom Tomičićem (17 g.) i Ilijom Poplašenom (koji je tek napunio 18 godina). Budući da su sve hrvatske kuće bile spaljene, preživjeli Krnjeušani rasuli su se diljem Hrvatske i svijeta, a nakon rata komunistička vlast priječila im je povratak na ognjišta. Glavnina imovine krnjeuških Hrvata je nacionalizirana i podijeljena novim vlasnicima.

Nakon ovog izlaganja vlč. Zlatko Matić pročitao je predavanje koje je za ovu prigodu pripremio mons. Anto Orlovac o životu i mučeništvu krnjeuškog župnika Krešimiru Barišiću (1907.-1941.) za kojega je pokrenut proces beatifikacije.

Potom je župnik Klečina uručio zahvalnice svima onima koji su dali svoj doprinos u očuvanju spomena na župu Krnjeuša. U svom obraćanju nazočnima, načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić nije krio svoju radost zbog toga velikog duhovnog i kulturnog događaja, te je naglasio kako mu je drago što se u mozaik dobrih međuljudskih i međuvjerskih odnosa u Bos. Petrovcu ponovno vraća i kamenčić katoličke i hrvatske nazočnosti u ovoj općini, istaknuvši da Bosna i Hercegovina jedino može opstati ako se budu poštovali različiti identiteti koji je tvore.

Nakon akademije nastavljeno je druženje uz okrepu u obližnjem hotelu „Silver“.

U povodu ovog velikog jubileja župa Drvar-Bos. Petrovac dala je tiskati spomen-sličicu krnjeuškog župnika Krešimira Barišića i izdala prigodni listić s tekstom i fotografijama koje govore o povijesti župe Krnjeuša od njezina osnutka do danas.

FOTO GALERIJA

Autor: KTA

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
HRT Skener: Saborska istražna povjerenstva – ministrica Divjak – MVEP- pozdrav Za dom spremni

Karolina Vidović Krišto o peticiji protiv zabrane pozdrava "Za dom spremni" i o sramotnome Vijeću za suočavanje s posljedicama totalitarnih...

Close