Objavljeno: Pet, stu. 10th, 2017

OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA OKUPACIJE BOGDANOVACA

Slavonsko selo Bogdanovci, bilo je u jesen ratne 1991. godine, jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske preko tzv. kukuruznog puta, puta spasa. Otpor branitelja u tom je selu slomljen 10. studenoga 1991., a time je pad Vukovara postao neizbježan.

Danas 26 godina poslije, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom u mjesnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića obilježena je 26. obljetnica sloma herojske obrane Bogdanovaca. Za poginule, ubijene i nestale branitelje i civile, vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva državne i županijske vlasti, Grada Vukovara i Općine Bogdanovci, zapovjednici obrane kao i predstavnici braniteljskih, stradalničkih i civilnih udruga, predstavnici albanske nacionalne manjine te obitelji i prijatelji žrtava velikosrpske agresije.

Mladići iz svih hrvatskih krajeva i raznih nacionalnosti, kojima je zajednička bila beskrajna ljubav prema Hrvatskoj, taj dan nisu uspjeli odbiti još jedan od mnogih napada. Bogdanovci su tada postali još jedna postaja križnoga puta u stvaranju Hrvatske. Naša je obveza čuvati uspomenu na žrtvu 133 branitelja i civila koji su ugradili svoje živote na Oltar Domovine, ali još više svakodnevno živjeti njihove ideale i snove o Hrvatskoj. Najveća nagrada njihovoj žrtvi je dječji smijeh i njihova igra na ulicama Bogdanovaca. Jamčim vam da nikada nećemo posustati u potrazi za vašim najmilijima dok i posljednjeg od njih ne pronađemo. To je naša obveza prema vama i prema svima koji su sebe žrtvovali da bi Hrvatska živjela – poručila je u svom obraćanju okupljenima predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Marko Barun, načelnik Općine podsjetio je okupljene kako su u nedjelju 05. svibnja 1991. tenkovi JNA ušli u selo, te da su ih tada zaustavili goloruki i nenaoružani Bogdanovčani.
– Bogdanovci su pali u ruke neprijatelja nakon tri mjeseca otpora i 40 dana potpunoga okruženja, a to je nagovijestilo i pad grada Vukovara. U Bogdanovcima su izgubljena 133 ljudska života, a najmlađa žrtva imala je samo 17 godina. Stradalo je 10 posto od ukupnog broja stanovnika i nitko za to još uvijek nije odgovarao. Ne smijemo zaboraviti niti žrtvu Albanske zajednice koja je podnijela veliku žrtvu u obrani ovoga mjesta – rekao je Barun i naglasio kako su branitelji heroji rata, a da mladi danas žele biti njihovi heroji mira.

Poručio je kako neće dopusti da se zaboravi ono što se u Bogdanovcima dogodilo `91. godine. Obilježavanju je nazočio i vijenac položio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček.

– Cijelu jesen sjećamo se brojnih stradanja Hrvata, a u Bogdanovcima i pripadnika albanske nacionalne manjine. Nažalost, u agresiji je cijelo selo sravnjeno sa zemljom, a 10 posto ljudi izgubilo je svoje živote. Najviše boli što za zločine još uvijek nitko nije odgovarao. Predstavnici pravosudnih tijela moraju biti puno ažurniji i pokušati pronaći one koji su odgovorni za smrt mještana Bogdanovaca – izjavio je Pavliček i istaknuo kako moramo biti ponosni na svoju burnu povijest i sve opne koji su ugradili svoje živote u stvaranje neovisne Hrvatske.

Ivan Matković Lasta, kipar i zapovjednik obrane kaže da je Bogdanovce branilo oko 250 pripadnika Zbora narodne garde i Hrvatskih obrambenih snaga kao i 176 Bogdanovčana koji su ostali u selu, a njihova se imena nalaze u njegovoj knjizi „Bogdanovci vrata Vukovara.“

– Spomenik Uskrslog Krista isklesao sam 2006. godine jer uvijek govorim da križeva imamo jako puno. Ukoliko nemamo Uskrslog Krista, tu 15. postaju križnoga puta onda smo nešto promašili. Zato sam napravio taj kip koji nas vraća u ono vrijeme, bio je s nama tada, sad je, a biti će i u budućnosti – rekao je Matković.

Ogroman doprinos obrani Bogdanovaca dali su HOS-ovci. Ivica Jurčan, bojnik HV kaže kako je bitka za Bogdanovce bila krvava i žestoka.

Bilo je jako teško jer smo selo branili s malo naoružanja i malo ljudi, a 10. studenog kad je obrana slomljena mi HOS-ovci dogovorili smo se da ćemo ići ispred civila kako bi ih izveli do slobodnog teritorija. Nismo znali gdje su mine i dogovor je bio ako koji stane na minu da ga drugi zamjenjuje. Na nesreću upali smo u minsko polje gdje su neki izginuli, a neki su kao ja ostali ranjeni ležati u kukuruzima. Bio je tu Žarko Manjkas Crvenkapa, Tihomir Iveta Piđo, Đuro Kovačević, Ramo Hrbatović, Zoran Antunović, Ante Šarić i još dosta branitelja i civila oko nas koje ne bi nabrajao kako ne bi nekog zaboravio. Ovaj dio koji sam rekao ostao mi je u sjećanju čvrsto – istaknuo je Jurčan.

Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata kaže kako su Bogdanovce branili i Albaci te da ih je u tom selu 11 poginulih i ubijenih, a neki su čak i raskomadani nakon ulaska JNA i paravojske u selo.
– Ukupno je Hrvatsku branilo 2867 branitelja Albanaca, od čega je 87 stradalih, 37 ih imamo na popisu nestalih, a oko 250 ratnih vojnih invalida. Imamo branitelja s činovima od generala, poput gospodina Rahima Ademija, brigadira Agima Cekua do ostali naši pukovnici, bojnici, dočasnici i časnici. To je otprilike obol koji su dali Albancu u Domovinskom ratu – rekao je Kačinari.

Za kraj dodajmo kako će se u 20 sati održat i premijera dokumentarnog filma o Bogdanovcima u tamošnjem Hrvatskom domu.

Vedran Vuleta / Hrvatski radio Vukovar

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – FRANJO LONČAR

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!

Close