Published On: Sri, ožu. 14th, 2018

OPET VIDI USTAŠE: Pogledajte zbog kakve sitnice je Jakovina napao Kolindu

Buenos Aires, 12.3.2018 – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u nedjelju u Buenos Airesu s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem. Na slici Kolinda Grabar-Kitarovic i Mauricio Macri. Foto:HINA/Ured predsjednice/ua

Izjava predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, prema kojoj su nakon Drugog svjetskog rata brojni Hrvati pronašli prostor slobode u Argentini, do ludila je dovela sveprisutnog povjesničara Tvrtka Jakovinu i novinare tportala

‘Nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati su upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine’, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Buenos Airesu.Povjesničar Tvrtko Jakovina smatra da je riječ o skandaloznoj izjavi predsjednice.

‘Predlažem da u ambasadama SAD-a i Njemačke pregledaju njene izjave jer nam one kvare odnose s tim dvjema zemljama i mnogim drugima’, kazao je Jakovina za tportal čiji novinar Vedran Brkulj piše da je izjava Predsjednice naišla na podsmijeh na društvenim mrežama.

U Argentini postoje ‘stara’ i ‘nova’ emigracija. Stara je došla ondje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i prije Drugog svjetskog rata jer je Argentina tada imala svoj najveći gospodarski uspon

‘Velik broj ljudi tamo je završio jer u to vrijeme, kada ste sjedali na brod, bilo je svejedno hoćete li završiti u Buenos Airesu ili New Yorku. Dio Hrvata, uključujući doktora Oscara Ivanissevicha, koji je liječio Evitu Peron, svoje su domoljublje tamo propagirali još u doba Austro-Ugarske, pa onda i u vrijeme Kraljevine SHS’, napomenuo je Jakovina.

Jakovina je u kontekst ‘nove’ hrvatske emigracije u Argentini doveo Antu Pavelića, Dinka Šakića i Ivo Rojnica, ali i brojni drugi članovi ustaške emigracije.

Dodao je da su oni koji su pobjegli nakon Drugog svjetskog rata tzv. štakorskom linijom.I novinar tportala i Tvrtko Jakovina očito su nesretni što je Hrvatska samostalna država. Jesu li, po njihovom mišljenju, Hrvati koji su nakon 1045. dospjeli u Argentinu trebali ostati na Bleiburgu i završiti u Hudoj jami!?

M.Marković/MP/Foto:HINA/Ured predsjednice/ua

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Strašno: Pokušali opljačkati porušene kuće u Hrvatskoj Kostajnici

Klizište koje je jučer urušilo čak sedam kuća i dalje je aktivno Nakon što se u utorak u Hrvatskoj Kostajnici...

Close