Objavljeno: Pon, srp. 3rd, 2017

OSLOBAĐANJE GOLUBOVOG KAMENA, SIMBOLA HRABROSTI, ŽRTVE I ZAJEDNIŠTVA HRVATSKIH BRANITELJA

Golubov kamen je zemljopisno, brdski masiv koji se smjerom sjeverozapad-jugoistok proteže iznad izvora rijeke Omble na nadmorskoj visini od 400 metara, a preko čijeg vrha prelazi granica između Hrvatske i BiH. Golubov kamen je tijekom Domovinskog rata postao neprijateljsko uporište, s kojeg je neprijatelj pucao, uništavao i kontrolirao kretanje jedinom cestom. Na samoj stijeni, agresori su imali brojne bunkere i uporišta s mitraljezima i snajperima.

S ove točke srbočetnički neprijatelj je ubijao i civilno stanovništvo, djecu, razarao privredne objekte.

U sklopu akcije Tigar, zadatak zauzimanja Golubovog kamena dobila je 3. Imotska bojna 4.gardijske brigade pod zapovjedništvom Zdenka Šanića. Krenuli su 1.srpnja u osvajanje, a borba za Golubov kamen nastavljena i drugi dan, 2. srpnja 1992. Imotski branitelji, združeni snagama ostalih branitelja HV zauzeli su Golubov kamen i cjelokupan plato, te nastavili napredovanje prema Uskoplju i Vukošu.

Prvi put otkad je ustrojeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u napadu na Golubov kamen sudjelovao je i jedan Mig 21.

Priča o Golubovom kamenu priča je o hrabrosti, herojstvu i žrtvu naših branitelja. Priča je to o zajedništvu našeg naroda. Priča je to o ljudima koji su branili hrvatski jug. I zato vam HVALA. Hvala sinovima i junacima Imotske krajine, njih 36 koji su svoje živote ostavili na oltaru domovine.

Svjedok tome spomenik je u Trstenom posvećen imotskim herojima. Početak srpnja za brojne je Imoćane, preživjele sudionike Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja, podsjetnik na tužne i slavne dane, pa se svake godine okupe u Trstenom, kod spomen obilježja poginulih imotskih branitelja.izvor, nportal.hr

Ivana Žuvela Kalina

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Davor Domazet Lošo: Ubijanje domoljubnoga i obiteljskoga osjećaja

‘Dan poslije’ takozvanoga preslagivanja većine u Hrvatskome saboru može se utvrditi da nije nastradala demokracija. Ne može nastradati nešto čega...

Close