Oslobođenjem Slanog započela deblokada Dubrovnika

KLJUČNI TRENUTAK

Narednih dana hrvatska vojska vodila je teške borbe protiv neprijatelja koji je organizirao čvrstu obranu iznad Slanog, uz prometnicu koja vodi prema Orahovom dolu i Zavali

Oslobođenjem mjesta Slano, 21. svibnja 1992. godine, započela je operacija deblokade Dubrovnika nakon koje su se srpsko-crnogorske snage povukle s ovog područja. Slano je pod okupacijom bilo još od 4. listopada 1991., a njegovim zauzećem prekinuta je komunikacija Split – Dubrovnik.

Sve je počelo pokušajem agresora da se žestokim udarom probije do Neuma i Metkovića. Nakon nekoliko dana borbi branitelji su zaustavili neprijateljski prodor, a hrvatske snage krenule su u protunapad i nakon teških borbi ušle su u Slano. Zapovjednik hrvatskih snaga bio je pokojni general Janko Bobetko. Srpsko-crnogorske snage povlače se na položaje iznad naselja.

Prateći napredovanje hrvatske vojske na kopnu, prvi su prema Slanom krenuli pripadnici Odreda naoružanih brodova (ONB) Dubrovnik iz svoje baze na otoku Jakljanu. Iskrcavši se na obalu podijelili su se u dvije skupine koje su se u zoru sastale kod hotela Admiral gdje je došlo do sukoba s neprijateljem. U borbi je poginuo Goran Gojković, a ranjeni su Vlaho Baseglli i Antonio Kusovac, koji je i zarobljen. Pripadnici OBN-a povlače se u hotelsku zgradu gdje su ostali do mraka, dok su tijekom cijelog dana trajali topnički napadi hrvatskih snaga po mjestu. Kad se spustila noć povukli su se prema svjetioniku Donji rt gdje su se ukrcali u glisere i vratili u bazu na Jakljanu. Ranjeni Basegli sanitetskim brodom prebačen je u Dubrovnik.

U noći s 22. na 23. svibnja pripadnici OBN-a ponovo se vraćaju u Slano kroz tunel i u jutarnjim satima se sastaju s pripadnicima Stonske satnije od kojih preuzimaju tijelo poginulog Gojkovića koje prevoze u Dubrovnik.

Narednih dana hrvatska vojska vodila je teške borbe protiv neprijatelja koji je organizirao čvrstu obranu iznad Slanog, uz prometnicu koja vodi prema Orahovom dolu i Zavali. Okršaji su potrajali sve do 7. lipnja kada hrvatska vojska zauzima Zavalu.

Spomenimo i da su navedenog dana na južnom bojištu poginuli su i pripadnici 4. brigade ZNG-a: Draško Čalušić i Veljko Zelić, te pripadnik 1. brigade ZNG-a Slavko Pleša.

Dan oslobođenja Slanog obilježava se i kao Dan općine Dubrovačko primorje.

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
U RH svi mogu pjevati osim Thompsona

ZVONIMIR HODAK U RH svi mogu pjevati. Osim Thompsona. Čak i Mitropolit Porfirje kad zanosno i prkosno pjeva onu o...

Close