Objavljeno: Pon, sij. 8th, 2018

Patrijarh Irinej poručio vjernicima kako ne smiju zaboraviti da je Kosovo srpsko

Pravoslavnu božićnu arhijerejsku liturgiju, na kojoj je pročitana poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, služena je u crkvi Svetoga Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a predvodio ju je mitroplit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, patrijarh SPC-a pozvao je vjernike da budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu te im poručio kako ne smiju zaboraviti da je Kosovo srpsko.

“Posebice pozivamo sve vjerne da srcem i dušom budu jedno s pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova, koja nam je kao vječni zalog darovana od Gospodina”, poručio je Irinej.

Ocijenio je kako su i tijekom burnih vremena srpski predci u svojim srcima neizbrisivo nosili “na tisuće svetih oltara širom Kosova”.
“Znamo da je na Kosovu ostao naš napaćeni narod da mučenički ispovijeda svoju pravoslavnu vjeru i svjedoči svoje srpsko ime”, istaknuo je patrijarh SPC-a dodavši kako Srbi  ne zaboravljaju ništa od svega toga, jer je Kosovo srpska sveta zemlja.

Patrijarh je ustvrdio kako Srbima ništa neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni gospodarsko blagostanje kojem toliko teže, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postupno, ali sigurno nestaje, tj. ako više umiru nego što se rađaju.
Irinej je pozvao Srbe da rađaju više djece.

Zagrebačko-ljubljanski mitroplit Porfirije pozvao je pravoslavne vjernike da se ne plaše ići putem ljubavi i mira te da budu otvoreni za sve ljude, jer, naglasio je, Bog je uvijek s njima.

“Bog nije vlasnik ni jednoga naroda, nije Bog ni Hrvat, ni Srbin ni Mađar ni Englez, ni Amerikanac niti Bog pripada samo nekom narodu s Istoka, rekao je Porfirije dodavši kako je Bog onaj koji jest te da je on otac svih ljudi.

Budimo uvijek spremni gledati na svoje propuste i nemojmo se pitati što to drugi nama rade, jer će Bog pitati nas što smo mi njemu i drugima učinili, poručio je Porfirije.

dd/h/direktno.hr

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – SAŠA BIUKOVIĆ-SALE

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!

Close