Published On: Pon, sij. 8th, 2018

Patrijarh Irinej poručio vjernicima kako ne smiju zaboraviti da je Kosovo srpsko

Pravoslavnu božićnu arhijerejsku liturgiju, na kojoj je pročitana poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, služena je u crkvi Svetoga Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a predvodio ju je mitroplit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, patrijarh SPC-a pozvao je vjernike da budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu te im poručio kako ne smiju zaboraviti da je Kosovo srpsko.

“Posebice pozivamo sve vjerne da srcem i dušom budu jedno s pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova, koja nam je kao vječni zalog darovana od Gospodina”, poručio je Irinej.

Ocijenio je kako su i tijekom burnih vremena srpski predci u svojim srcima neizbrisivo nosili “na tisuće svetih oltara širom Kosova”.
“Znamo da je na Kosovu ostao naš napaćeni narod da mučenički ispovijeda svoju pravoslavnu vjeru i svjedoči svoje srpsko ime”, istaknuo je patrijarh SPC-a dodavši kako Srbi  ne zaboravljaju ništa od svega toga, jer je Kosovo srpska sveta zemlja.

Patrijarh je ustvrdio kako Srbima ništa neće vrijediti ni država, niti uređeni gradovi i sela, ni gospodarsko blagostanje kojem toliko teže, niti sva dobra ovoga svijeta, ako kao narod postupno, ali sigurno nestaje, tj. ako više umiru nego što se rađaju.
Irinej je pozvao Srbe da rađaju više djece.

Zagrebačko-ljubljanski mitroplit Porfirije pozvao je pravoslavne vjernike da se ne plaše ići putem ljubavi i mira te da budu otvoreni za sve ljude, jer, naglasio je, Bog je uvijek s njima.

“Bog nije vlasnik ni jednoga naroda, nije Bog ni Hrvat, ni Srbin ni Mađar ni Englez, ni Amerikanac niti Bog pripada samo nekom narodu s Istoka, rekao je Porfirije dodavši kako je Bog onaj koji jest te da je on otac svih ljudi.

Budimo uvijek spremni gledati na svoje propuste i nemojmo se pitati što to drugi nama rade, jer će Bog pitati nas što smo mi njemu i drugima učinili, poručio je Porfirije.

dd/h/direktno.hr

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me
Displaying 13 komentara
Have Your Say
 1. Zlatan Basic napisao:

  Cetnicki popovi sa cetnickim parolama.

 2. Opet poruka ljubavi i mira.

 3. Marin Bin napisao:

  Oni ga mogu samo josu pjesmama spominjat da je srpsko… jadni

 4. Vlado Šimić napisao:

  Je pajdo malo morgen,dok trebaš pasoš da odeš tamo možeš misliti koliko je srpsko,ne laprdaj bedastoće bradonja!!!!!

 5. Pa ne bi s onom bradom guzicu obrisao.

 6. Marijan Lastric napisao:

  Porucuj ti idiote …idi ti dole pareci da je kosovo srbsko

 7. Marijan Peić napisao:

  Naravno Kosaovo i SVE srbske zemlje po HRVATSKOJ , kako tumači taj miroljubivi sijač ljubavi na veliko-srbsko -četnički način .čije ljubavi smo u HRVATSKOJ bili svijedoci 1991-1995 g..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Vesna Martinec napisao:

  da niste ratovali po regiji sačuvali bi svoje Kosovo .. ali vrag vas natjerao u Hrvatsku i Bosnu i izgubili ste Kosovo .. a da .. priznajte

 9. Dario Moscarda napisao:

  I tom giovnu je plenković čestitao,

 10. FALI TI RIJEČ ILI TI GA REČ KAKO HOĆEŠ
  BILO SRPSKO

 11. Mijo Spudic napisao:

  Cupava SPODOBO

 12. Slavica Veritas napisao:

  E daj i ti stari pope porucuj svojoj mami sta hoces i odmakni se od moje zemlje mojih ljudi moje crkve ti si zlo koje se siri kao zaraza nitko te od nas domoljuba ne dozivljava ako ti je cilj nas isprovocirati nacekat ceš se jer mi puno trpimo ali kad udarimo osjeti se na cijeloj kugli

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – SAŠA BIUKOVIĆ-SALE

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek!

Close