Published On: Čet, velj. 8th, 2018

Plenković podsjetio Vučića na sporazum gdje se spominje ratna odšteta

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića idući tjedan bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji, rekao je premijer Andrej Plenković, a kao važno pitanje istaknuo je i zaštitu manjina.

Plenković je rekao kako se s aspekta Vlade želi da taj posjet bude što konkretniji i sadržaniji te da se u razgovorima koji će se voditi dotakne pitanje zaštite manjina. Naš državni tajnik iz ureda za Hrvate izvan Hrvatske bio je prošlog tjedna u Beogradu i Vojvodini i razgovarao o pravima manjina i o poštivanju bilateralnog sporazuma od prije 15-ak godina. Danas se sastaje na razini pomoćnika ministara i državnih tajnika u ministarstvu vanjskih i europskih poslova također bilateralna komisija koja se bavi otvorenim pitanjima između Hrvatske i srbije, posebice pitanja nestalih, pravosudne suradnje, pitanja granice, povrat imovine i u konačnici, vidim da ima nekih dilema oko pitanja šteta, ratnih šteta, kojih drugih između ostaloga, treba podsjetiti na članak 7. sporazuma o normalizaciji i obaveze u tom sporazumu, izjavio je.

Ja sam kao mladi diplomat sudjelovao u tim razgovorima. U tom članku govori se da se u roku od 6 mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Sporazum nikad nije potpisan. Razgovori su trajali pa su prekinuti. Možemo i o toj obvezi, koje su prihvatile obje zemlje, razgovarati i prigodom posjeta Vučića. Za one koji toga nisu svjesni – da pojasnimo tu temu i vrlo jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa, rekao je Plenković.

Imamo u okviru Vlade jedno određeno zadovoljstvo sa zimskom prognozom Europske komisije koja je jučer objavljena. Zadržane su pozitivne projekcije za najvažnije makroekonomske pokazatelje, osobito za kretanje razine javnog duga gdje je čak učinjena korekcija na bolje. Znači da se to smanjenje o kojem smo puno govorili u proteklo vrijeme potvrdilo i u njihovim ocjenama. Što se tiče BDP-a procjena je za 2018. 2,8% i 2,7% u 2019. Time smo iznad razine procjena razine EU-a. Dobro je da se njihove projekcije poklapaju s našim projekcijama koje smo planirali u državnom proračunu. To je veliko ohrabrenje za sva postignuća koja smo napravili na području ekonomske i fiskalne politike u prošloj godini i vjerujem da ćemo na tom tragu nastaviti. Ono što i Komisija vidi da je osobna potrošnja veliki pokretač rasta i zaposlenosti. To su vrlo jasno učinci i efekti porezne reforme, naravno uz izvrsnu turističku sezonu i činjenicu tendencije rasta plaća. Možemo biti vrlo zadovoljni. Svjetsko gospodarstvo raste, europsko raste, ali raste i gospodarstvo u Hrvatskoj, rekao je premijer.

Plenković je spomenuo i svoj govor o budućnosti Europe na sjednici Europskog parlamenta u utorak. Prema ocjenama brojnih kolega s kojima sam razgovarao ocijenjen je jako dobro. Kroz tri sata rasprave pokazali smo što Hrvatska misli o ključnim europskim pitanjima. to je ocijenjeno  vrlo sadržajnim i konkretnim. Istaknuli smo naša postignuća i naše poglede te mislim da je poruka kako Hrvatska želi biti u užem  krugu europske integracije i da želimo biti aktivni graditelji europskog projekta sa dva kapitalna cilja (Schengen i eurozona) je uputilo jasnu poruku gdje se želimo pozicionirati. Čuli ste i komentare predsjednika Europske komisije Junckera, osobito oko Pelješkog mosta, snažnu potporu za njegovo financiranje kako i uopće za položaj Hrvatske, koji su prijateljski, ohrabrujući. Posjet u cjelini može se ocijeniti vrlo dobrim, rekao je premijer.

Plenković je govorio o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. U iduće dvije godine Hrvatska će napraviti svoj strateški dokument, objediniti brojne druge strategije iz različitih sektora tako da za radoblje do 2030. imamo jasnu viziju kako i na koji način želimo ostvariti napredak i prosperitet zemlje, izjavio je.

Kada je riječ o apsoropciji europskih sredstava Hrvatska je objavila više od  52% natječaja za ukupna sredstva koja imamo na raspolaganju (oko 10,7 mlrd. eura), ugovoreno je 3,8 mlrd oko 35%, i želimo da se ta apsorpcija ubrza. Pozdravljam jučerašnje potpisivanje ugovora o integriranim teritorijalnim ulaganjima za sedam gradova u iznosu od 303 milijuna eurarekao je premijer. Također naglasio je današnji događaj koji organizira ministar Tolušić za mjere 7.2.2. za 213 projekata ukupne vrijednosti 695 milijuna kuna, a čak 647 mil. kn potpore za naselja s više od 5000 stanovnika u svih 20 županija – projekt nerazvrstanih cesta.

Osvrnuo se na posjet vojarni Croatia – obnovu restorana te tehničko-taktičkoj prezentaciji brojnih proizvođača obrambene industrije. U Strasbourgu sam razgovarao s povjerenikom Jyrkijem Katainenom koji se bavi istraživačko obrambenom dimenzijom na razini EU-a i mislim da ima mjesta za konkretne projekte za naše brojne predstavnike obrambene industrije, rekao je.

Na kraju se dotaknuo i Agrokora. Ostajem pri ocjenama koje sam rekao na  konferenciji u Strasbourgu. Službe vlade pregledavaju dokumentaciju. Kada taj proces bude dovršen odlučit ćemo o eventualnim daljnjim postupanjima, završio je premijer uvodni osvrt na sjednici Vlade.

Autor: HRT

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
VUČIĆU, OSTAVI SE JASENOVCA I ZATVORI BORDELE ZA ZOOFILE U BEOGRADU!

Nema normalnog ljudskog bića kojemu nije zlo i mučnina pri samome spomenu seksualnih perverzija najgore vrste (poput zoofilije, nekrofilije itd.),...

Close