Objavljeno:

Povijest se čudi: zašto hrvatska vlast 
ne voli hrvatske pravoslavce

Podijeli ovo

Ako ćemo po istini, pravoslavaca u Hrvatskoj koji su se osjećali Srbima jedva da je i bilo prije nego što je počelo njihovo posrbljivanje

Kad bi se pravila ljestvica apsurda, nelogičnosti i nepravdi hrvatskih vladajućih politika, ignoriranje Hrvatske pravoslavne crkve zauzelo bi vrlo visoko mjesto. Pokazala je to i jedna ovotjedna “Bujica”, emisija Televizije Z-1, u kojoj gostovao arhiepiskop Aleksandar Ivanov, poglavar Hrvatske pravoslavne crkve, koja još nije registrirana i oko koje već godinama traju sporovi.

Da je riječ o ozbiljnoj vjerskoj zajednici, čija se prava krše odbijanjem registracije, najbolje pokazuju brojčani podaci, o kojima u jednom intervjuu govori arhiepiskop:

“Na popisu stanovništva 2011. bilo je 16.647 Hrvata pravoslavaca i to u doba kad HPC još uvijek nije obnovljena. Sve vjerske zajednice (bez islamske), upisane u evidenciju vjerskih zajednica imaju sveukupno oko 16.000 vjernika, to jest manje nego što se izjasnilo Hrvata pravoslavaca… Samo 700 židova imaju upisane tri židovske vjerske zajednice. Napominjemo da je u istom popisu samo 50 tisuća pravoslavaca izjavilo da im je majčinski jezik srpski. Na ovaj način možemo zaključiti da su svih preostalih 125.000 pravoslavaca u stvari pravoslavni Hrvati. Nadamo se da će neki stručnjak istražiti kakvo je trenutno stanje, možda smo danas čak druga (nakon Katoličke crkve) vjerska zajednica u RH.”

Vjerojatno u ovom posljednjem računanju Aleksandar pretjeruje, ali sve su druge činjenice točne i službene. Pa čega se onda boji hrvatska vlast? Zašto je ministar u Milanovićevoj vladi Arsen Bauk odbio registrirati HPC, a registrirane su vjerske zajednice s neusporedivo manje članova, te je sada u tijeku treći pokušaj da se to učini? Jedan je od razloga Hrvatska pravoslavna crkva u vrijeme NDH i poticaj koji joj je dao Pavelić. Ali taj razlog ne vrijedi baš ništa, jer je ideja o hrvatskoj pravoslavnoj crkvi stara više od stoljeća i pol, a za nju se pogotovo zauzimao još Eugen Kvaternik, ogorčen srpsko-ruskim spletkama.

Hrvatska bi povijest i kultura bili jako osiromašeni kad bismo iz njih izbacili velikane pravoslavce koji su se osjećali Hrvatima i od kojih su mnogi svoju pravoslavnu vjeru i te kako prakticirali. Ako ćemo po istini, pravoslavaca u Hrvatskoj koji su se osjećali Srbima jedva da je i bilo prije nego što je počelo njihovo posrbljivanje. Historijski podaci kažu da se do bana Khuena Hedervarija i izdavanja srpskog lista “Srbobran” većina pravoslavaca u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji osjećala građanima Hrvatske i političkim Hrvatima, za razliku od Dalmaciji gdje je bila vrlo jaka velikosrpska propaganda pa je posrbljivanje Vlaha pravoslavaca bilo osjetno brže.

Spomenimo samo neke hrvatske veličine, Hrvate pravoslavne vjere koji su obilježili hrvatsku povijest i kulturu. To su književnik i pravaš August Harambašić, intendant HNK i pravaš Stjepan Miletić, pjesnik Petar Preradović, osnivač Prve hrvatske štedionice Anastas Popović, književnik Milan Ogrizović, general Svetozar Borojević… Kao poseban primjer treba spomenuti autora poslanice “Onim pravoslavnim Hrvatom koji kažu da su Srbi”, sesvetskog načelnika i narodnog zastupnika Marka Mileusnića, kojega je užasnulo isticanje srbijanske zastave na pravoslavnoj crkvi na današnjem Cvjetnom trgu (zastavu je skinula skupina studenata a nazočni su bili i Vladimir Vidrić i Stjepan Radić).

Nema sumnje da su pravoslavni Hrvati nezaobilazan čimbenik nacionalne povijesti i kulture, pa ideja o hrvatskoj pravoslavnoj crkvi ima i te kakvo utemeljenje u prošlosti, a potkrijepljena je i brojčanim pokazateljima o kojima govori arhiepiskop Aleksandar.

No zamislite kako bi vrisnula Srpska pravoslavna crkva da se HPC registrira, kako bi Milorad Pupovac bio srdit na Plenkovića, pa onda pogađajte hoće li sadašnji HDZ-ov ministar uprave postupiti drukčije od SDP-ova. I zamislite strah srpskog pravoslavlja u Hrvatskoj koje bi se s razlogom pobojalo da bi Hrvatska pravoslavna crkva bila, ako ne najjača poslije Katoličke, kao što bi htio Aleksandar, onda sigurno značajan činitelj u osvješćivanju pravoslavaca kao Hrvata, što su uvelike bili u povijesti.

Njezinim bi se djelovanjem ispravila još jedna velika nepravda i dugotrajno nasilje nad hrvatstvom, koje su u Domovinskom ratu uz katolike branili i pravoslavci, a među njima i oni poginuli kojima su svećenici Srpske pravoslavne crkve uskratili pogrebni obred jer su im lijesovi bili pokriveni hrvatskim zastavama! Kad-tad će se Hrvatska pravoslavna crkva registrirati, ali će ostati trag sramote koje su u posljednje vrijeme ostavile i SDP-ova i HDZ-ova vlast.

Milan Ivkošić / Večernji list

Facebook Comments
J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

14 komentara na “Povijest se čudi: zašto hrvatska vlast 
ne voli hrvatske pravoslavce”

 1. Josip Simic napisao:

  Pogrešno pitanje što bi ih volili nespavamo sa njima i krevetu pet braće iz iste kuće kojem god ne odgovara da živi u zajednici on se jednostavno iseli iz te obitelji tako i srbi i bilo ko kome nepase u lijepoj našoj neka se iseli kome nepase nek ide za srbiju

 2. Branko Tubić napisao:

  Ne odustajte HPC samo naprijed! Doći će i vaše vrijeme!

 3. Dinko Moro napisao:

  U Hrvatskoj postoje riscami hrvati

 4. Zato kaj to PUPOVCU NEBI PASALO JER BI HRVATSKI PRAVOSLAVCI ISLI U NASU HPC A NE U NJIHOVU SPC a nasi politicari slusaju svoju IZDAJNICKU KOALICIJU & BOG I HRVATI ZDS

 5. Jerko Matić napisao:

  Zato što je udba na vlasti

 6. Maria Angela napisao:

  Neka se ponasaju kao lojalni gradami i ne pokusavaju vladati vecinom
  Hrvati su prepolovljeni u 2 rata radi njihovih teritorijalnih osvajackih apetita na tud teritori

 7. Zdenka Krizan napisao:

  Odgovor je jednostavan, zato što u toj Hrvatskoj vlasti ima 80% udbaša i komunjara pa im smeta ova prva riječ “Hrvatska” (pravoslavna crkva) a to je i potvrdilo vodstvo SDP-a (Bauk) odbijanjem registracije HPC! Premda je i sada sa ovom vlasti HDZ-a isto! To je kršenje ljudskih prava hrvatskih pravoslavaca! Registrirale su se i vjerske zajednice sa puno manje vjernika i kojekakve sekte! To je još jedan dokaz koliko se Pupovac bori za svoj pravoslavni narod! E da je ispred stajala riječ “srpska”, onda je to već nešto drugo! Odmah bi se pupi pozvao na svoja ustavna prava manjina!

 8. Mladen Crljen napisao:

  Sve do 19 st. oni nisu bili Srbi vec grcko pravoslavni Vlasi i nisu pripadali srpskoj pravoslavnoj crkvi vec Grckoj pravoslanoj crkvi sa sjedistem u Carigradu. Becki dvor odnosno Habsburgovci ih podreduje jurisdikciji srpskom metropolitu u Sremskim Karlovcima u 19 st. Vlasi se vrlo brzo pretapaju u Srbe. Kao asimilirani Srbi postaju nacionalno ekspanzivni i elita Kraljevine Srbije koja ih vjesto koristi u petokolonasku svrhu. Nikada nisu osjecali domoljublje prema svojoj domovini Hrvatskoj te su cesto bili suceljeni interesima RH-a. Na koncu i otac Nikole Tesle je bio pravoslavni svecenik ali ne svecenik Srpske pravoslavne crkve.

 9. Mile Ursa napisao:

  Bolje bi bilo da ste se zapitali zašto praoslavi koji žive u Hrbatskoj ne poštivaju Hrvatxku vlas…srami te se..

 10. Sramota hrvatski autoktoni pravoslavci
  Nikakve veze nemaju sa srbima to je laž i samo laz.
  Posrbila ih je Kraljevina jugoslavija koja nas je bezobrazno okupirala.
  OPRAVDANO je da se
  CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA OGRADJUJE OD SRPSKE I MAKEDONSKA TAKODJER A ZAŠTO I OVO MI MORAMO TRPJETI. Pa mi većinski narod moramo pomoći da se ovo tješi.
  Šta rade stručnjaci povjesničari krenite vec jedan puta i RJESITE to!!!!!

 11. Ljubica Pavlovic napisao:

  Pogresno pitanje pitaj zasto Srbi koji zive u Hrvatskoj mrze Hrvate i Hrvatsku svaka Cast srbima Koji osjecaja i vole Hrvatsku kao svoju Domovinu nemamo razloga da njih mrzimo

 12. Luka Prce napisao:

  A i zašto bi ih volili koliko su zla napravili, ni volit ni oprostit ni zaboravit samo mrziti.

 13. Božo Tićac napisao:

  valjda hrvatska vlast,ali to im diktira pijani četnik pupi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
I BRANITELJI UZ MALE ONKOLOŠKE BOLESNIKE

Svi ste čuli priču o akciji za nabavu igračaka za dječji odjel onkologije na KBC Rebro, koju je pokrenula Dubrovkinja...

Close