Published On: Sri, pro. 27th, 2017

POZIV NA TRIBINU – BRANITELJI PISCI: DOMOVINSKI RAT U PISANOJ RIJEČI.

Iskustva sudionika Domovinskog rata potresna su, dramatična, a nerijetko i traumatična. To je posebice zamjetno kad se uzme u obzir da su mnogi hrvatski branitelji osim bojišnice doživjeli i iskustvo zarobljavanja, te preživljavanja u srbijanskim koncentracijskim logorima i tamnicama.

Po završetku rata neki su od njih svoja iskustva pretočili u književna djela autobiografskog žanra. Autori takvih pisanih djela stvorili su možda najdragocjenija svjedočanstva o burnim vremenima stvaranja i obrane hrvatske države. Iz njih možemo vidjeti ne samo s kolikom se zlom hrvatski narod suočio tijekom velikosrpske agresije, nego i kako su se oni koji su iz toga rata izišli kao pobjednici, s ratnim sjećanjima nosili u miru.

Mnogi su od njih snagu i mir pronašli u kršćanskoj vjeri i Isusovu nauku. Evanđelje je njihova srca oslobodilo mržnje, gorčine, anksioznosti i depresije, a poučilo praštanju i ispunilo mirom. Duboke ljudske drame, ratne i poratne, pretočene u autobiografski tekst, dragocjene su lekcije iz života.

Iz njih će budući naraštaji Hrvata učiti o stradanjima kroz koja je hrvatski narod prolazio na putu do slobodne domovine. No one su i izvor nadahnuća, nade i vjere da je svako zlo pobjedivo.

Kao što se u ovo božićno vrijeme radujemo otajstvu i čudu utjelovljenja, čudo izbavljenja i ponovnog pronalaska mira moguće je i nakon najtežih životnih kušnja.

O svojim ratnim iskustvima te o knjigama koje su napisali, na tribini govore

Vilim Karlović, Petar Janjić Tromblon i Goran Hiller.

Voditelj je Boris Havel.

DOBRO DOŠLI, OBAVIJESTITE PRIJATELJE.

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Ostojić traži da Sabor bude pokrovitelj Bitke na Sutjesci, a SDP je ukinuo pokroviteljstvo nad Bleiburgom

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić službeno je od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da Sabor bude pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice...

Close