Priopćenje UDHOS-a: Zašto smo pristali na izmještanje ploče!

UDRUGA HOS-a grada Zagreba objavila je priopćenje u kojem su objasnili što se sve događalo sa spomen pločom 11 poginulih pripadnika te postrojbe u Domovinskom ratu, koja je bila postavljena u Jasenovcu i zašto su pristali da se ploča izmjestiti u Spomen park hrvatskim ratnicima gdje se nalaze spomenici još 17 postrojba Hrvatske vojske.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

U znak pijeteta i zahvalnosti jedanaestorici poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Zagreb (UDHOS), 5. studenoga 2016. godine, postavila je u Jasenovcu spomen-ploču u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske. Spomen-ploča je postavljena u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, uz sve potrebne dozvole Općine Jasenovac.

Svjedoci smo kako je postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu izazvalo niz reakcija i dovelo do određenih podjela u hrvatskom društvu, čime je oskvrnuta izvorna i jedina svrha njenog postavljanja – pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili živote braneći svoju Domovinu.

Poginuli pripadnici HOS-a krenuli su u obranu Republike Hrvatske bez razmišljanja o bilo kakvim ideologijama, s jedinim ciljem osloboditi svoj narod i zemlju od nametnute agresije. Stoga želimo da nas se ne dovodi u vezu ni s jednim političkim pokretom i ideologijom, a od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da nas zaštiti od političkih podmetanja i dovođenja u kontekst koji bi štetio Hrvatskoj.

Vezani smo isključivo za Domovinski rat, obranu i oslobađanje Republike Hrvatske i to je jedini pokret kojem smo pripadali.

Odajući jednaki pijetet svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i svim žrtvama totalitarnih režima, u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, Gradom Novskom, Općinom Jasenovac, Vladom Republike Hrvatske i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, u okviru postojeće zakonske regulative, pronašli smo zajedničko rješenje kojim ćemo na primjeren način obilježiti uspomenu na jedanaest hrvatskih vitezova, pripadnika HOS-a, premještajući spomen-ploču u izvornom obliku na drugu lokaciju.

Spomen-ploča HOS-a bit će postavljena na području grada Novske uz spomen obilježja svih ratnih postrojbi koje su branile područje zapadne Slavonije.

Zahvaljujemo svim institucijama koje su doprinijele u postizanju zajedničkog rješenja, posebno Općini Jasenovac, Gradu Novska, svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, Vladi Republike Hrvatske i njenom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog i kompromis mogu iznaći rješenja kojima se izbjegava vrijeđanje žrtava logora Jasenovac, a ujedno jamči očuvanje vrijednosti i stečevina Domovinskog rata, štiti dignitet hrvatskih branitelja ne dovodeći ih u kontekst koji bi na bilo koji način štetio Republici Hrvatskoj.

Nadamo se kako će ovo spomen-obilježje u Novskoj postati mjesto hodočašća i okupljanja za sve iskrene domoljube koji poštuju žrtvu onih kojima je Hrvatska najzahvalnija i trajno čuvaju vrijednosti koje su nam prenijeli.

UDHOS ZAGREB

 

Facebook Comments

21 komentar na “Priopćenje UDHOS-a: Zašto smo pristali na izmještanje ploče!”

 1. Tonći Vuković napisao:

  Lipe se novci i funkcije jadno sramotno tribalo bi vas koknit

 2. Shu Fu napisao:

  another brick in the wall pt.6

 3. Ivica Skender napisao:

  Neki će se prepoznat u sljedećem citatu

  “Jao izdajicama,jer su najjgadnija najnečistija, od svih najjprokletija gamad na zemlji”

  M.J. Zagorka

 4. Gordan Juric napisao:

  Samo placite i kmecite

 5. Mladen Jurić napisao:

  Ma ljudi moji zar vam nije jasno da je svaka vlast u HR ista. Pupi je pravi on vuče sve konce.

 6. Zahvaljujete? Vladi RH i plenkovicu? Sjetit cete se te zahvale ….nece proci dugo….ZDS za Hrvatsku Uvijek !

 7. Goran Grubišić napisao:

  Kupiliii ih judeee

 8. Maria Vladic napisao:

  Tako vam je to kad glasate za te komunisticke i udbaske sinove. Nadam se da ce pupi iduci put pobjedit i zabranit ime Hrvatska. Sramota nad sramotama zbog cega svi mrtvi iz rata

 9. Kazimir Livaja napisao:

  Kada budete izabrali SDP sljedeci put jer je ocito da cinite sve da srusite ovu vlast onda necete smjeti nigdje je ni postaviti

 10. Maria Vladic napisao:

  Jadni moj Hrvatski narode sramota svi sramota kad nemas macke onda misevi kolo vode. Uzalud svi poginuli i nestali u domovinskom ratu a sad vise nesmiju niti imat spomenik

 11. Davor Besker napisao:

  A oni su dobili fotelje

 12. Siniša Šupić napisao:

  Zato jer ste šupci.

 13. Damir Božić napisao:

  Obične pičke

 14. Mario Zdelar napisao:

  Svima jasno!Izdajnici!

 15. Anita Svalina napisao:

  kukavice ,izdajnici,, sta je sljedece,, ?????…

 16. Tanja Taka napisao:

  JUDE SRAMITE SE :@

 17. Ankica Rokov napisao:

  Sramite se nikad vise HDZ necu birat

 18. Marino Kovačić napisao:

  …sramin se sta san hrvat…

  • Hrvoje Radelja napisao:

   Ne postoji razlog zbog kojeg bi se sramio što sam Hrvat. U stanju u kojemu se nalazimo isključivo smo jer pučanstvo proklinje samu državu, srame se jer su Hrvati…u biti, tako im je lakše…ne moraju ništa poduzimati.

 19. Draž Dražen napisao:

  Izdali ste poginule branitelje ,hrvatski narod popustili cetniku Pupovcu prodali se za saku novaca sramim se kaj sam branitelj zao mi je kaj to moram recali vi ste obicne kukavice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Skidaju HOS-ovu ploču u Jasenovcu!

Ploča će završiti na spomen-obilježju braniteljima u Novskoj Dok je u tijeku bila sjednica Vlade u Zagrebu, iz Jasenovca je...

Close