Objavljeno: Sub, pro. 30th, 2017

Prisjećanje na 36 poginulih branitelja tijekom akcije „Alfa“

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, kod spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici, izaslanstvo Grada Lipika i Grada Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođeno Slobodanom Katunarom, zamjenikom gradonačelnika Lipika i Marijanom Šircem, zamjenikom pakračke gradonačelnice s više od stotinu veterana 104. brigade HV-a i članova obitelji branitelja s područja Varaždinske županije 28. prosinca prisjetilo se žrtve 36 branitelja te nekoliko civila koji su poginuli tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“ koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine.

Komemoracija je započela mimohodom branitelja od pakračke HVIDRE-e u smjeru Gavrinice. Prva postaja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće bila je kod spomen obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a iz Varaždinske županije na Kragujskom putu. Mimohod je nastavljen prema spomen-obilježju „Golubica“, koji je podignut na mjestu grobnice devet civilnih žrtava Domovinskog rata stradalih između 1991. i 1993. godine te na kraju kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici.
Dario Marošević, dopredsjednik pakračke HVIDR-e, istaknuo je kako se ovom komemoracijom obilježava 26. obljetnica oslobodilačke akcije koja je imala za cilj očistiti neprijateljska uporišta iznad Pakraca te nastaviti oslobađanje zauzetog teritorija na cijelom pakračko-lipičkom području, a za vrijeme koje su tijekom trajanja poginula 36 branitelja dok su 62 ranjena. Događaja tijekom akcije „Alfa“ prisjetili su se i okupljeni suborci, uključujući umirovljenog bojnika HV-a Vladimira Leskovara.
Ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici dopredsjednik HVIDR-e Pakrac Dario Marošević potom je poveo zajedničku molitvu i pročitao imena 36 branitelja poginulih tijekom akcije „Alfa“, od kojih je 12 branitelja ubijeno nakon što ih je neprijatelj zarobio. Događaja iz akcije „Alfa“ prisjetio se Stipo Hodak, zapovjednik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a, koji je i sam ranjen na tom mjestu u Šeovici, te je istaknuo kako se branitelji trebaju ponosno prisjećati sudjelovanja u obrani domovine i suboraca tijekom ovakvih i sličnih prigoda.
Okupljene suborce i veterane 104. brigade HV-a pozdravili su i predstavnici lokalne uprave. Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Grada Lipika je napomenuo kako je ovaj kraj dao veliki obol u obrani Republike Hrvatske, 36 poginulih branitelja tijekom operacije „Alfa“; 127 poginulih branitelja s ovog područja i više od 300 poginulih branitelja iz cijele Hrvatske na ovom širem području. Kad se tome pridodaju ranjenici te civilne žrtve možemo vidjeti kolika je bila silina velikosrpske agresije. Zahvaljujući žrtvi naših branitelja, taj zločinački naum Miloševićeve politike je spriječen, dodao je dogradonačelnik Katunar. Zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac je pozdravio sve okupljene te se zahvalio svima koji su došli odati počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Matija Kulhavi / compas.com.hr

J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Miroslav Škoro postao doktor ekonomskih znanosti

Miroslav Škoro obranio je doktorsku disertaciju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku! Svestrani glazbenik danas je tako postao doktor znanosti! Na doktoratu je marljivo radio,...

Close