Prisjećanje na 36 poginulih branitelja tijekom akcije „Alfa“

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, kod spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici, izaslanstvo Grada Lipika i Grada Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođeno Slobodanom Katunarom, zamjenikom gradonačelnika Lipika i Marijanom Šircem, zamjenikom pakračke gradonačelnice s više od stotinu veterana 104. brigade HV-a i članova obitelji branitelja s područja Varaždinske županije 28. prosinca prisjetilo se žrtve 36 branitelja te nekoliko civila koji su poginuli tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“ koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine.

Komemoracija je započela mimohodom branitelja od pakračke HVIDRE-e u smjeru Gavrinice. Prva postaja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće bila je kod spomen obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a iz Varaždinske županije na Kragujskom putu. Mimohod je nastavljen prema spomen-obilježju „Golubica“, koji je podignut na mjestu grobnice devet civilnih žrtava Domovinskog rata stradalih između 1991. i 1993. godine te na kraju kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici.
Dario Marošević, dopredsjednik pakračke HVIDR-e, istaknuo je kako se ovom komemoracijom obilježava 26. obljetnica oslobodilačke akcije koja je imala za cilj očistiti neprijateljska uporišta iznad Pakraca te nastaviti oslobađanje zauzetog teritorija na cijelom pakračko-lipičkom području, a za vrijeme koje su tijekom trajanja poginula 36 branitelja dok su 62 ranjena. Događaja tijekom akcije „Alfa“ prisjetili su se i okupljeni suborci, uključujući umirovljenog bojnika HV-a Vladimira Leskovara.
Ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici dopredsjednik HVIDR-e Pakrac Dario Marošević potom je poveo zajedničku molitvu i pročitao imena 36 branitelja poginulih tijekom akcije „Alfa“, od kojih je 12 branitelja ubijeno nakon što ih je neprijatelj zarobio. Događaja iz akcije „Alfa“ prisjetio se Stipo Hodak, zapovjednik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a, koji je i sam ranjen na tom mjestu u Šeovici, te je istaknuo kako se branitelji trebaju ponosno prisjećati sudjelovanja u obrani domovine i suboraca tijekom ovakvih i sličnih prigoda.
Okupljene suborce i veterane 104. brigade HV-a pozdravili su i predstavnici lokalne uprave. Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Grada Lipika je napomenuo kako je ovaj kraj dao veliki obol u obrani Republike Hrvatske, 36 poginulih branitelja tijekom operacije „Alfa“; 127 poginulih branitelja s ovog područja i više od 300 poginulih branitelja iz cijele Hrvatske na ovom širem području. Kad se tome pridodaju ranjenici te civilne žrtve možemo vidjeti kolika je bila silina velikosrpske agresije. Zahvaljujući žrtvi naših branitelja, taj zločinački naum Miloševićeve politike je spriječen, dodao je dogradonačelnik Katunar. Zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac je pozdravio sve okupljene te se zahvalio svima koji su došli odati počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Matija Kulhavi / compas.com.hr

Facebook Comments
J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

5 komentara na “Prisjećanje na 36 poginulih branitelja tijekom akcije „Alfa“”

 1. Prvenstveno, moja sućut i bol za poginulim suborcima. Na svoje oči gledao sam dolazak dva kamiona naših suboraca i četiri minobacačke mine koje su oduzele pet života i dvadeset i još nešto ranjenih. Neki dan se vodila rasprava kako su “domaći” zaboravljeni. Pa pitam, kako se ja sada osjećam? Skoro sa suzama na očima, tj. oči su suzne, drhtim, knedla u grlu. Peti poginuli je bio iz moje postrojbe, ŽELJKO BEGOVIĆ. Poginuo od istih tih mina nedaleko u jednom dvorištu, s jednim gelerom u srce. Tj. zadnja oslobođena kuća u Šeovici. “ALF-a” nije bila obrambena akcija, već oslobodilačka, ali na kraju ispalo da smo bili nečije topovsko meso. Godinama pokušavam zaboraviti taj užasnuti prizor iskakanja vojnika iz kamiona i četiri minobacačke mine koje su pale među njih i to sam nazvao “Hrvatska ruža”, jer skoro svi su ležali na cesti. Poginuli i ranjeni i oni koji su pali od detonacija. Neću ulaziti u dubiozu zašto se to dogodilo, valjda je tako moralo biti. Što nam je trebalo ljudstvo, ako nismo imali artiljerijsku pripremu kako je dogovoreno i nastavak čišćenja terena? Stoga zamjeram Koordinaciji udruga što se ova akcija ne podigne na veći nivo obilježavanja, te pitanje zašto ne postoji medalja “ALF-a”? Najveća nam je nagrada koji smo ostali živi, koji nismo ranjeni, ali prošli smo muke sa izvlačenjem iz Šeovice, jer neki su se povukli i ranije, a djelilo nas je nekoliko minuta da ne padnemo u ruke četnika i JNA. S tromblonima na tenkove nismo mogli. Previše je ljudi stradalo za jednu akciju o kojoj se ne želi ili ne smije glasnije govoriti. Pa 26 godina tako, gorak okus u ustima, potjerali agresora u bijeg, a onda sve to netko zabrljavi svojim zapovijedima. Kada pišem da je to trebao biti prvi “Bljesak” ništa krivo ne pišem, ali ova rana neće zacijeliti nikada. Ne samo kod mene nego kod većine koji smo bili sudionici ove akcije. Pišem ovo vremenski dosta dugo, jer sjećanja naviru, zastajem, prisjećam se događaja, suboraca, nečeg se i ne mogu sjetiti, a k tome još osjećaj zaborava. Dragi moj prijatelju Stipa, sjećam se tvog ranjavanja i iskreno mi je žao, ali barem ti koji si bio aktivni učesnik akcije ne zaboravi na nas koji smo bili s tobom. Moja odgovornost je još veća jer sam predvodio te ljude, a ništa goreg kada ti pogine suborac, zato počivali u miru Božjem, a mi preživjeli ne zaboravljamo ono što nam je “ALF-a” dala ili oduzela.

  • Sanja Odak napisao:

   Dražene super članak…svi su poginuli i takvi kao vi heroji domovinskog rata… tužno je da se sada moramo borit sačuvat uspomenu na sve njih….nesmimo nikog mrzit ali se nesmi zaboravit domovinski rat……

 2. Orlić Šefik napisao:

  Hrvatska braniteljska pučka stranka sa svojim članovima i simpatizerima izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima.
  P.U.M.B

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Miroslav Škoro postao doktor ekonomskih znanosti

Miroslav Škoro obranio je doktorsku disertaciju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku! Svestrani glazbenik danas je tako postao doktor znanosti! Na doktoratu je marljivo radio,...

Close