RATNI ZAPOVJEDNICI POSTAVILI VAŽNA PITANJA ANDREJU PLENKOVIĆU

RATNI ZAPOVJEDNICI POSTAVILI VAŽNA PITANJA ANDREJU PLENKOVIĆU O KURIKULU POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA!

Jokić nije uspio zataškati i zanemariti primjedbe, pa je ucjenjivao odlaskom „ako ga se ne pusti da na miru radi“. Pa je dao ostavku. Lijevi mediji su to protumačili kao zaustavljanje reforme od strane primitivaca…

VAŽNA PITANJA G. ANDREJU PLENKOVIĆU O KURIKULU POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA…

-Hazu je u završenoj javnoj raspravi dala brojne kritike na Jokićev kurikul predmeta povijest, dio koji se odnosi na domovinski rat. One su brojne i vrlo ozbiljne. Donosimo ih na kraju ovoga članka, ali prije toga naše čitatelje, a prije svih hrvatske branitelje, moramo točno i jasno obavijestiti o čemu se tu radi i što i zašto od g. Andreja Plenkovića tražimo da se pobrine da te primjedbe ne budu zanemarene.

 1. SLIJED DOGAĐAJA U REFORMI ŠKOLSTVA
 2. Reforma hrvatskoga školstva počela je u vrijeme Milanovićeve vlade time da je ukinut, poništen HNOS – Hrvatski nacionalni obrazovni standard iz 2006.

2. Milanović je postavio svojega stranačkoga druga, profesora Nevena Budaka, da napravi strategiju obrazovanja i Borisa Jokića da vodi izradu kurikula (hrvatski se to uvijek zvalo „Plan i program“) svih predmeta za osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. To je nazvano „Cjelovita kurikularna reforma“.

 1. Budak i Jokić su radili sinkronizirano. Osnovnu organizacijsku strukturu reforme činili su: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Ekspertna radna skupina (ERS), čiji je predsjednik B. Jokić, Jedinica za stručnu i administrativnu podršku (JSAP) i Stručne radne skupine (SRS), za pojedine predmete. Angažirali su brojne pomoćnike i napravljen je kurikul.
 2. Kurikul sadrži natuknice o sadržaju nastave, a usredotočen je na ishode te nastave, tj. što bi iz nastave učenik trebao naučiti. To je stručno neobično, ali može se reći da je napravljen uredno i potpun je, pa samo iskusno i pažljivo oko vidi što je sve unutra podmetnuto.

5. U javnoj su raspravi brojni stručnjaci ipak vidjeli prevaru i kurikul je kritiziran tisućama stranica tisuća dopisa. Ukupno je pristiglo 2750 komentara na sve dokumente. Od toga 1846 zaključaka s organiziranih skupova. Osim toga, svoje komentare dalo je 913 stručnjaka iz raznih institucija. Ukupno je komentare dalo preko 64.000 sudionika, a među njima oko 35.000 hrvatskih stručnjaka, ponajviše nastavnika.

 1. Jokić nije uspio zataškati i zanemariti primjedbe, pa je ucjenjivao odlaskom „ako ga se ne pusti da na miru radi“. Pa je dao ostavku. Lijevi mediji su to protumačili kao zaustavljanje reforme od strane primitivaca.
 2. Zato su ti lijevi mediji i aktivisti napravili veliki pritisak da se Jokićev kurikul prihvati i primijeni. Ta subverzija nazvana je „hoćemo nastavak reforme, u interesu naše djece“.
 3. Koalicija HDZ-a s HNS-om i taj pritisak uspjeli su sačuvati Jokićev kurikul i Jokićeve ljude, za ministricu resora obrazovanja došla je preko HNS-a gđa Blaženka Divjak, a samo je premijer Plenković uspio sebe postaviti za predsjednika ERS, da svima ugodi. To je bilo pohvalno, jer je zaustavio prijepore, a njemu mogu vjerovati obje strane.
 4. Lijevi i ministrica Divjak forsiraju nastavak reforme, i pritom ostaje nejasno koliko je primjedaba iz javne rasprave doista usvojeno i što je u kurikulu popravljeno. PRIMJEDBE KOJE DONOSIMO NA KRAJU OVOGA UVODA DATIRAJU IZ TE FAZE RADA.
  1. Branitelji su zainteresirani da slika Domovinskoga rata ne bude iskrivljena i ograničili smo se samo na jedan zahtjev: DA GRADIVO POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA BUDE NAPISANO U SKLADU SA SABORSKOM DEKLARACIJOM O DOMOVINSKOM RATU. To smo pismeno tražili od g. Plenkovića i gđe Divjak, ali nismo dobili službeni odgovor. Gđa Divjak jest na HRT rekla da će tako biti, ali mi želimo znati JE LI TA REČENICA UVRŠTENA U KURIKUL, koji je poslan na recenzije a, prema najavama gđe Divjak, uskoro će i u škole!

  11. Nakon javne rasprave, kurikul se mora pomno popraviti, i tek onda mora ići na recenzije, tj. ocjene stvarnih i odabranih stručnjaka. (Vjerujemo da recenzente bira ERS?). Izborili smo se da jedan recenzent mora biti hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Gđa Divjak glumi svjetsku znanstvenicu i ustraje da se recenzije budu napravljene u inozemstvu, a mi se bojimo da će tako biti odabrani Jokićevi prijatelji i istomišljenici i da će se iskriviti istina o Domovinskom ratu.

  1. Kurikuli predmeta Povijest i predmeta Hrvatski jezik poslani su u HAZU na recenzije, a HAZU je, kako smo izvijestili (https://www.braniteljski-portal.com/hazu-transparentno-i-dokumentirano-odgovirla-braniteljskom-portalu-ocekujemo-transparentan-odgovor-i-od-ministrice-mzo-blazenke-divjak) odabrao svoje recenzente. Potom je ministrica Divjak na HTV rekla da je zaprimila recenzije za predmet Hrvatski jezik i da su povoljne za kurikul. No, mi smo doznali da to nije istina, jer recenzenti iz HAZU daju na znanje da recenzije NISU povoljne (https://www.braniteljski-portal.com/ministrica-mzo-blazenka-divjak-ne-govori-istinu-o-recenzijama-kurikula-hrvatskoga-jezika).
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Ivan Dragovoljac napisao:

  NEKA RATNI ZAPOVJEDNICI ODGOVORE NAMA BRANITELJIMA –ZAŠTO NIKAD NISU TRAŽILI POKRETANJE SUDSKOG POSTUPKA ZBOG RATNOG PROFITERSTVA UKLJUČUJUĆI I ZBOG KRIMINALNE PRIVATIZACIJE,ZAŠTO NISU NIKADA NIŠTA UČINILI ZBOG PREJADNOG STANJA BRANITELJSKE POPULACIJE –83000 BEZ IKAKVIH PRIMANJA,ŽIVOTNI VIJEK 51.G.,RADE A NE PRIMAJU REDOVITI NI TU BIJEDNU PLAĆU,MASA BRANITELJA SA BIJEDNOM MIROVINOM NEDOSTATNOM ZA ŽIVOT POGOTOVO KOD TEŠKO OBOLJELIH!!!GOSPODO RATNI ZAPOVJEDNICI ZA KURAC VAM VAŠA PISMA PLENKOVIĆU!!!!!!!!

Leave a comment

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

KŠBU

Kamenjar.com

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Baš po srpski cvili srbijanski ministar unutarnjih poslova Stefanović

Baš po srpski, cvili srbijanski ministar unutarnjih poslova: “‘Neuobičajeno je što je objavljena trasa kretanja Vučića po Zagrebu'” Aca  Vučić...

Close