Objavljeno: Uto, velj. 14th, 2017

Registar hrvatskih branitelja više neće biti javno dostupan zbog zaštite digniteta i privatnosti branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je u utorak kako javna dostupnost Registra hrvatskih branitelja ne postiže svrhu za koju je predviđena pa Registar, radi zaštite digniteta i privatnosti branitelja, više neće biti javno dostupan te ga čeka preimenovanje u Evidenciju hrvatskih branitelja, čiji će se podatci moći koristiti isključivo u službene svrhe.

“Prema radnoj verziji novog zakona, Registar hrvatskih branitelja preimenovat će se u Evidenciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a ta evidencija služit će za potrebe postupaka ostvarivanja statusnih prava koje vodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i druga nadležna tijela”, navode iz Ministarstva u odgovoru na Hinin upit.

Napominju kako se podatke iz javno dostupnog Registra na internetskim stranicama Ministarstva ne mogu koristiti u službene svrhe, već hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dalje potvrde u svrhu ostvarivanja svojih prava moraju službeno tražiti od nadležnih tijela.

Stoga najavljuju kako će podatke iz Evidencije učiniti dostupnima nadležnim tijelima u opsegu, na način i pod uvjetima određenim pravilnikom kojeg će donijeti ministar hrvatskih branitelja.

U Ministarstvu najavljuju i kako će – s obzirom da je važećim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji reguliran naziv, sadržaj i javna dostupnost Registra – stavljanjem van snage tog zakona i stupanjem na snagu novog početi i primjena planiranih izmjena u svezi naziva i upotrebe Evidencije isključivo u službene svrhe.

Inače, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata objavljen je u prosincu 2012. nakon što je Hrvatski sabor, većinom glasova i uz žestoko protivljenje oporbe koju je tada predvodio HDZ, izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Bivši ministar branitelja Predrag Matić je za Registar, u kojemu je tada bilo oko 489 tisuća imena hrvatskih branitelja, ocijenio kao “najčasniji popis u hrvatskoj povijesti”.

Objavom Registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana te pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se mogao objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, stoji naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Comments

comments

15 komentara na “Registar hrvatskih branitelja više neće biti javno dostupan zbog zaštite digniteta i privatnosti branitelja”

 1. Ruzica Kraljik napisao:

  onaj koji nešto krije, skriva se iza zaštite identiteta i privatnosti

 2. Vid Pribilovic napisao:

  sigurno su ga zainteresirani već kopirali, a i hrvatska vlada je srbiju propustila na poglavlju pravosuđa, tako i beogradski specijalni sud za “građanski rat” u ex yu, pa će tako srbija moći proganjati hrvatske branitelje osim u eu, i u hrvatskoj

 3. Maria Angela napisao:

  Sad je red sljedece 4 godine otvorit registar agresora i registar primatelja parytzanskih mirovina

 4. Stjepan Balasko napisao:

  To je drug Zoka i veliki ratnik Fred objavili da bi Srbija lakše došla do evidencije branitelja!

 5. Vlado Horvatić napisao:

  Matic nas prodal i vlada mamu im jebem

 6. Damir Breges napisao:

  Kakav kretenizam!Pa odavno su oni kojima je registar trebao skinuli podatke!
  Pitanje za matica i ostalu stoku!Kaj je sa registrom četnika i kad bude napravljen?

 7. Michell Russel napisao:

  Oni koji su dozvolili njegovu objavu znali su dobro što čine!

 8. Zdenka Krizan napisao:

  Znači do sada nije bila bitna “zaštita digniteta” i “privatnost branitelja”!!!! Vlada Zorana Milanovića i “naš” ministar Matić nije štitio naš “dignitet” niti je mislio na našu “privatnost”?!U čijoj ja to državi živim?! Je li je Milanović bio srpski premijer?! Da li je Matić bio ministar srpskih branitelja?! Sram vas bilo!
  Objavite sada registar partizana i četnika srpske krajine, imate podatke iz Hrvatskog zavoda za mirovinska primanja! Pljuc!

 9. Bravo, zašto je bio objavljen, nije trebao biti objavljen

 10. Draško Grčić napisao:

  Nikad nije ni triba biti javno dostupan

 11. Mario Zgrebec napisao:

  ako su ovi normalni ne znam ko je lud

 12. Petricevic Boris napisao:

  Sad je kasno. Sve je netko te podatke pokupio.

 13. Pero Levarda napisao:

  Šteta je poćinjena Hrvatske Branitelje se proganja tragi komićari su odradili svoj cilj Vrime je da se objavi i registar agresora i izdajnika kao primjeren odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
Vučić službeno kandidat za srpskog predsjednika; Dačić novi premijer?

Odluku je donijelo predsjedništvo Srpske napredne stranke. Pojedina istraživanja pobjedu mu prognoziraju u prvom krugu Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić...

Close