SAMOSTALNA DRŽAVA HRVATSKA: Prije točno 25 godina Vatikan je priznao Hrvatsku

Papa Ivan Pavao II/Sveta Stolica predvođena papom Ivanom Pavlom II. bila je jedna od najvećih hrvatskih saveznica u borbi za međunarodno priznanje.

Sveta Stolica predvođena papom Ivanom Pavlom II. bila je jedna od najvećih hrvatskih saveznica u borbi za međunarodno priznanje…

Na današnji dan, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je međunarodno priznala Sveta Stolica. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine javno objavila da je pokrenula postupak međunarodnog priznanja Hrvatske.

Time je Vatikan dao nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju i samostalnosti Države Hrvatske.

Vatikanski korak svakako je bio vrlo značajan jer je došao prije međunarodnog priznanja država EU koje se zbilo dva dana kasnije. To priznanje ohrabrujuće je djelovalo na hrvatski narod čija je trećina domovine tada bila okupirana od srbočetničkog agresora.

Smatra se da je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

Comments

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH

Read previous post:
POSLJEDNJI POZDRAV RATNIKU – JOSIP GARIĆ (JOZAGA)

Uredništvo PDN-a i Braniteljskog radija izražava najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i suborcima. S nama je zauvijek

Close