SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje –

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Facebook Comments
J.D.
Pratite me

J.D.

Tajnica UHB RH / novinarka / radijska voditeljica i urednica at UHB RH / Braniteljski Radio RH / Portal Dnevnih Novosti
Udata, supruga dragovoljca i hrvatskog branitelja, majka troje odrasle djece, dugogodišnji borac za braniteljska prava.
J.D.
Pratite me

60 komentara na “SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima”

 1. Branko Kevic napisao:

  Treba plaće saborskih zastupnika iznivelirati tako da imaju u visini braniteljskih mirovina i da imaju sve privilegije kao branitelji. Ni više ni manje pa da vidimo kako bi tada dizali ruke i trčali u saborske klupe i na kandidatske liste politićkih stranaka! A joj al bi često bilo konsenzusa oko povećanja i ad braniteljski zakon treba staviti u ustav!

 2. Zeljo Marjanovic napisao:

  Sta vi imate sa braniteljima vi ste agresori

 3. Luka Sklizovic napisao:

  Sto drugo i ocekivati od crvenih kmera.

 4. Komunjare bi najtadije da nas nema i naravno novu jugu

 5. Zeljo Krizan napisao:

  Pa necete za avione necete za braitelje pa vi nikad niste bili za hrvatsku vas trba govna komunisticka protjerat iz drzave

 6. Dražen Katić napisao:

  Hvala Bogu pa vaše ruke ne trebamo!

 7. Boris Barić napisao:

  Pa svi znaju da je SDP stranka jugonostalgičara i da vam samostalna Hrvatska nikad nije bila u srcu dakle i ne očekujem da vam je stalo do onih koji su je stvorili. Šta je tu novo da nečete dignuti ruke za branitelje?

 8. Stephan Nemet napisao:

  NIJE NI CUDO JER SU NASI HEROJI DOMOVINSKOG OBRAMBENOG RATA DOTUKLI I CETNIKE I JNA PARTIZANE DA IM NI OPANKE NISU OSTALE CITAVE

 9. Ivica Buvinić napisao:

  Ma nadao sam se da ima malo ljudskosti kod ovih socijaldemokrata aki sad vidim da nema . Sve smrad do smrada. Eto taman pomislim kako cu sad u mirovinu a radi ovih sto nece dignuti ruku neču. Eto i zato Vam sve po spisku.

 10. Josip Liška napisao:

  Netreba ju komunjare dizati ruke za branitelje braniteljima treba da bude pravda iz punjena

 11. Damir Erdec napisao:

  Bando opet vi otiđite iz dvorane!

 12. Daniel Sedmak napisao:

  Za ovakav zakon neće dići ruke svi oni koji dugorocno razmišljaju o dobrobiti Hrvatske i njenog naroda

 13. Naravno da nece SDP dignut ruke za zakon o braniteljima kad su njihovi bjezali na traktorima !

 14. Niko Dujmić napisao:

  A da je rječ o partizanima to bi bilo u redu ma… vam je..m

 15. Ko da smo to očekivali

 16. Darko Uroić napisao:

  vi ništa za hrvatsku ne dižete ruke ne samo za branitelje samo dižete ruku kad treba vama povisit plače i privilegije

 17. Krizanovic Pavo napisao:

  Vidi ovog bivola na sve lici samo ne na covjeka!

 18. Vi biste me za istinu
  Iznenadili kada biste glasovali Z A!!!!!!

 19. Josip Hrgović napisao:

  …znamo mi to moj Franko, znamo da nećete dići ruku…nije tvoja stranka digla ruku niti onda kada se donosila puno važnija odluka za budućnost RH …tada ste demonstrativno, vrlo ljutiti i nadureni napustili sabornicu, sječaš se….!? I tek da dodam…voliš se predstavljati hrvatskim braniteljem, ali bi bilo vrlo interesantno pročitati tvoj ratni put, jer po njemu, nisi bio ni blizu prve crte…da jesi, možda bi govorio drugačije…ali nije to tebi bitno, ti si svoje “ratovanje” dobro naplatio – uhljebljenjem !!

 20. Ivan Dragovoljac napisao:

  NACIONALNA IZDAJA SU REDOM ADZ, SDP, SVI ONI KOJI GLASAJU ZA NJIH I ONI KOJI PODANIČKI GLAVU SAGINJU!!!! ZAKON O BRANITELJIMA JE GOLI K.URAC!!!! RJEŠENJE JE UKINUTI OVIH 1300 BRANITELJSKIH UDRUGA I NAPRAVITI JEDNU JEDINU, DOVESTI NA VLAST LJUDE NOVE I STRUČNE KOJI ĆE NAPRAVITI REFORME I NOVU PRAVNU, GOSPODARSKU, MORALNU HRVATSKU!!! A TO ZNAČI UZALUD VAM TRUD TRUBAČI!!!!

 21. PA SDP NAM JE UZEO 50% MIROVINE + 50% INVALIDNINE NJIMA JE DOBRO A BRANITELJE KO ŠIŠA

 22. Franjo Rasonja napisao:

  Bože dragi ,pa ćete opet imati pizdarije,ako,ako ikojim slučajem dodjete na vlast,sto je jako jako neizgledno, a usput budi rečeno glede branitelja,glede rodilja,glede ičeg što bi pomagalo Hrvatskom puku,vi sdp nikad niste podržavali, trckarali ste po regionu,kako ga volite nazivati,trazili i izmišljali i sami kreirali propast ,od Hrvatske reprezentacije pa na dalje

 23. Iva Habdelić napisao:

  Komunjaro placi samo za svojom jugom a hrvate pusti na miru

 24. Bando komunjarska tako i niste glasali za neovisnu hrvatsku stoko

 25. Mozete pusiti k…. Jebo vam konj mater crveni.

 26. Ljubica Pavlovic napisao:

  Sigurno da necete kad niste ni zeljeli Hrvatsku Drzavu vi placete za komunizmom i jugolopovoma

 27. Tonko Martinis napisao:

  Ovaj o lustraciji zakon će vas ‘druže Vidoviću’ *otpuhati vrlo skoro “koĺjektivno” kako bi reko vaš idol zločinac Tito ..

 28. Zoran Mikulic napisao:

  Da , ipak u sdp-U nema ni jedan pravi branitelj . Pohvalno !

 29. Vinko Erceg napisao:

  SDP je stranka nastala od bivših mrzitelja Hrvatske udbaša kosovaca i drkađžija zakonom ih triba zabraniti .Oni su sljedbenici zvizde zločinačke .

 30. Vinko Erceg napisao:

  Branitelj prva linija Mandalina Njivice i Šubićevac.

 31. Kathleen London napisao:

  nek vidović napiše svoj ili prepiše oni od saveza boraca odmah ga usvojimo i to jednoglasno mislim iako ga nisam čita da bi bija pravi samo minjat naslov ništa drugo

 32. Đuro Hrvojević napisao:

  Nece narod dici ruke vise ni za HDZ niti za SDP smradovi.

 33. Petar Cicin napisao:

  Franko će digniti ruku za očuvanje vrijednosti staklarskog obrta.

 34. Normalno jer su vam branitelji srušili jugoslaviju za kojom i danas plačete…

 35. NISMO NI OČEKIVALI JER NABROJAT NA JEDNU RUKU KOLIKO VAS JE BLO U DOMOVINSKOM RATU KAO BRANITELJ, JEDINO HANZIGA-DRPENZI, KAJ NAM OPĆE KLJUCATE TU BEDASTOČE

 36. Vladimir Biondic napisao:

  Ko da je to nešto novo SDP očekuje da će HRVATSKI BRANITELJ PROMIJENIT MIŠLJENJE TE SE OKRENUT ČETNIČKOJ BANDI ONAKVOJ KOJU VODI SDP .

 37. Luca Lovrinovic napisao:

  Ko si ti majmune da ocjenujes btanitelje. Digni ruku za smrdljivog tita

 38. Josip Simic napisao:

  SDP zna da podrzaje rušenje sve što je naše oni otvoreno su za srbiju komunjare i da unište Hrvatsku njih treba sve iza brave u tamnice

 39. Zoran Zoki napisao:

  Mozda im smeta definicija o agresoru ‘srbija jna ,crna gora i domaci sr teroristi

 40. Marko Kolar napisao:

  A trljaš ruke

 41. Mara Vuković napisao:

  Pa nije on bilo kakav branitelj, ipak je on čuvao poštu!

 42. Srpska demokratska stranka neće podržati zakon? Ne mogu da vjerujem! Pa SDP je samo maska za njih!

 43. Nisam ni ocekivao da ce komumjare ista hrvstsko podrzati….zato jer podrzavaju sve cetnicko ; mirovine ,spomenike ,stanarska prava tj.podrzavaju svoje glasace

  • Mario Macanić napisao:

   prije nego nastavim moj post nisam ni sdp ni hdz nego me politika ne zanima jer je mocvara ali ako nisi u doticaju sa braniteljskom populacijom nemoj samo kritizirati jer si glasac hdz ili neke druge stranke ali mrzitelj sdp naime 21 godinu sam nosio časno odoru i čizme hrvatske vojske i pozvan sam hejterima replicirati jer zakon o braniteljima nije pisan da se zbrinu branitelji nego da se namire radikalno desno biracko tijelo hdza jer ja po ovom zakonu branitelj nisam jer mi je greška jer sam u mirovinu išao kao djelatna vojna osoba zakon pišu uvjek ali uvjek podobnici koje ministarstvo kao ovlasti da se malo medijski eksponiraju da su za braniteljsku populaciju a nisu pri tome mislim na savsku66

  • Mathias Hruska napisao:

   Mario Macanić,svasto pises procitaj si jose jednom sto si napisao zds

  • Nisam u hdzu ,ne volim komunjare ,hrvi sam i imam pravo kritiziratl ,pogotovo one koji me stalno zakidaju

  • Mario Macanić napisao:

   Mathias Hruska napisao sam istinu koja nije zapakirana celofanom ni plave ni crvene boje i to bi daje pravo nakon 21 godine odore a to sto je netko samo gleda ravno jer je glasacka masinerija stranke to ja kriv nisam ja vrijedjao nisam nego napisao samo istinu

 44. Sven Kalifer napisao:

  Vidovic je obicna blecina! Sada kada vas je HDZ preveslao krivi su Branitelji!? Udruzite se vi kao opozicija i svoje saborske sjednice odrzavajte mimo HDZ-a, na nekom drugom mjestu, zasto sjedite sa njima? Svadja nije rjesenje, to je bolest!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

komunističkizločini.net

Glas Brotnja

Dragovoljac.com

Kamenjar.com

Maxportal

Direktno.hr

Sloboda.hr

Narod.hr

HKV

Braniteljski-portal.hr

HRsvijet

Dnevno.hr

Hrvatsko Nebo

Read previous post:
DOBRO JUTRO HRVATSKA!

Ima već gotovo pune četiri godine kako nastojim skrenuti pozornost hrvatske javnosti na krajnje neprimjerene sadržaje srpskih udžbenika na temelju...

Close